Αρχικά, όπως ανέφερε στην Agrenda ο Γιώργος Πουλτσίδης, ιδιοκτήτης της Emphyton, πρόκειται να φυτευτούν περίπου 250 στρέµµατα, αρχής γενοµένης από τον προσεχή ∆εκέµβριο και τον Ιανουάριο του 2025, ενώ στη δεύτερη φάση ανάπτυξης, από την επόµενη σεζόν, θα προστεθούν ακόµη 250 στρέµµατα στην Άρνισσα, στην Παναγίτσα και στη Ζέρβη, τα οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα δίνουν µια συνολική παραγωγή περί τους 2.000 τόνους.
«Έχουν ήδη εγκατασταθεί τα πειραµατικά δέντρα εδώ και δύο χρόνια κι έχουµε δει τη συµπεριφορά του δέντρου και τον καρπό», επισήµανε ο κ. Πουλτσίδης, συµπληρώνοντας πως «είναι από τις πιο παραγωγικές ποικιλίες, µε το λιγότερο 4,5 τόνους το στρέµµα, δεν παρένευτοφορεί, δεν είναι λαίµαργη, είναι σχετικά στρωτή στην ανάπτυξή της και ο καρπός της είναι δίχρωµος, κίτρινος και κόκκινος, γλυκός και τραγανός».
Τα πρώτα συµβόλαια αναµένεται να βγουν στους παραγωγούς από το Μάιο µήνα και πρόθεση της Emphyton, ως brand ambassador του Kanzi για την Ελλάδα, είναι να συνεργαστεί µε όσο το δυνατό λιγότερους ενδιαφερόµενους. «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον. Θα δώσουµε όµως προτεραιότητα σε παραγωγούς που θα έχουν τη δύναµη να φυτέψουν περισσότερα στρέµµατα προκειµένου να εξασφαλίσουµε και οικονοµίες κλίµακος», εξηγεί ο συνοµιλητής µας.
Οι συµβάσεις θα έχουν διάρκεια ισχύος 10 έτη, το πολλαπλασιαστικό υλικό θα είναι πιστοποιηµένο και πατενταρισµένο, ενώ το κόστος για κάθε φυτό έχει προσδιοριστεί στα 6,5 ευρώ και περιλαµβάνει και το δικαίωµα (royalties) που θα πρέπει να πληρωθεί µια φορά στο βέλγικο club που έχει αναπτύξει την ποικιλία.
Πυκνή φύτευση με 230 φυτά στο στρέμμα και αντιχαλαζικό δίκτυ
«Με δεδοµένο ότι απαιτούνται περί τα 230 φυτά στο στρέµµα, καθώς µιλάµε για πυκνή φύτευση, το συνολικό κόστος εγκατάστασης, µαζί µε το αντιχαλαζικό δίχτυ, το οποίο, όµως, επιδοτείται, υπολογίζεται σε σχεδόν 2.800 ευρώ το στρέµµα», είπε ο κ. Πουλτσίδης, διευκρινίζοντας ότι «θα δίδεται η δυνατότητα, εάν θέλει ο συνεργαζόµενος παραγωγός, να αναλαµβάνει τη δαπάνη αυτή η Emphyton κι η απόσβεση να γίνεται τµηµατικά, από την πώληση της παραγωγής του».
Η παραγωγή της ποικιλίας Kanzi, για την οποία η τιµή παραγωγού θα είναι 15%-20% υψηλότερη από εκείνη των άλλων ποικιλιών, ξεκινά από το 2ο έτος, αρχικά µε 15 µήλα στο δέντρο, το 3ο έτος πάει στα 35-40 µήλα και από το 4ο και µετά µπαίνει σε κανονική φουλ παραγωγή, µε τον οικονοµικό κύκλο ζωής της να φτάνει µέχρι και το 13ο έτος, ενώ µετά αρχίζει η παραγωγή να φθίνει.