H ανάρσια και η γραφολίθα πρόκειται για λεπιδόπτερα των οποίων τα προνυμφικά στάδια συμπεριφέρονται ως βλαστορύκτες και ως καρπόκαψες. Προσβάλλουν τους τρυφερούς βλαστούς και τους αναπτυσσόμενους, αλλά και ώριμους καρπούς. Την παρουσία των προνυμφών των εντόμων στους οπωρώνες από αυτή την περίοδο και πέρα μαρτυρούν οι μαραμένες και ξερές κορυφές των τρυφερών βλαστών, που έχουν προσβληθεί από αυτές.
Η δραστηριότητα των ακμαίων και των δύο εντόμων δείχνει ότι έχει ξεκινήσει σε ζεστές περιοχές. Καλούνται οι καλλιεργητές που δεν έχουν ακόμη αναρτήσει εντομολογικές παγίδες ελέγχου της πορείας πτήσης των εντόμων να το πράξουν.
Οι καλλιεργητές πρέπει:
- να ελέγχουν τις φερομονικές παγίδες (καταμέτρηση συλλήψεων ακμαίων) και για τα δύο έντομα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και να υπολογίζουν τον μέσο όρο συλλήψεων ακμαίων ανά ημέρα,
- να προβαίνουν αυτή την εποχή σε καθημερινή επισκόπηση των καλλιεργειών για την παρουσία προσβολών από τα έντομα.
Μόλις διαπιστώνεται αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων των εντόμων στις φερομονικές παγίδες ή/και παρουσία προσβολών, συνιστάται άμεση επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο και κατά προτίμηση με σκευάσματα που καταπολεμούν και τα δύο έντομα.
Ο ψεκασμός αποβλέπει στη θανάτωση των ακμαίων και κυρίως των νεαρών προνυμφών, πριν αυτές προλάβουν να εισχωρήσουν μέσα στους νεαρούς βλαστούς και στους καρπούς.
Η επανάληψη του ψεκασμού εξαρτάται από:
- τη δραστηριότητα των ακμαίων των εντόμων
- την εμφάνιση νέων προσβολών
- τη διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου
- τις καιρικές συνθήκες
- το ρυθμό ανάπτυξης της βλάστησης και των καρπών.
Επισημαίνεται ότι για κάθε έντομο ο αριθμός συλλήψεων των ακμαίων στις φερομονικές παγίδες είναι δυνατό να διαφέρει ακόμη και σημαντικά όχι μόνο ανά περιοχή αλλά και μεταξύ των παγίδων στον ίδιο οπωρώνα.
Αυξητική τάση του μέσου όρου συλλήψεων ακμαίων ανά ημέρα πρέπει να κινητοποιεί τους παραγωγούς προκειμένου να επεμβαίνουν με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο μέσα σε 5─7 ημέρες περίπου, ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες. Άνοδος της θερμοκρασίας εντείνει τη δραστηριότητα των εντόμων, ενώ πτώση την περιορίζει συχνά σημαντικά.
Επίσης, επισημαίνεται ότι το σύνολο του πληθυσμού των ακμαίων ενός εντόμου δεν εμφανίζεται μαζικά (μέσα σε μία ή λίγες μέρες), αλλά η διαδικασία αυτή διαρκεί συνήθως μεγαλύτερο διάστημα, ανάλογα με το έντομο και κυρίως τις καιρικές συνθήκες. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης της διακύμανσης του πληθυσμού των ακμαίων με φερομονικές παγίδες, προκειμένου να προσδιορίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η στιγμή των επεμβάσεων, καθώς και η ανάγκη επανάληψής τους.
Ωστόσο, ας σημειωθεί ότι ο αριθμός των συλλήψεων ανά ημέρα δεν είναι πάντα ανάλογος με το ύψος της προσβολής των καρπών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου μικρός αριθμός συλλήψεων ακμαίων αντιστοιχεί τελικώς σε υψηλά ποσοστά προσβολής και αντίστροφα.
Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο οι παραγωγοί πριν προβούν σε κάποια επέμβαση να ελέγχουν δειγματοληπτικά, καλύπτοντας όλη την έκταση του οπωρώνα, για την ύπαρξη προσβολών στους καρπούς και στην τρυφερή βλάστηση, καθώς και για αποθέσεις ωών των εντόμων.
Συστήνεται η χρήση κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων που να καταπολεμούν ταυτόχρονα και τα δύο έντομα.
Με νεαρή βλάστηση τρέφονται αυτή την εποχή οι προνύμφες του φυλλοδέτη στη ροδακινιά, νεκταρινιά και βερικοκιά
Οι διαχειμάζουσες προνύμφες του λεπιδοπτέρου τρέφονται την εποχή αυτή με την νεαρή βλάστηση, ανάμεσα στην οποία νυμφώνονται συνδέοντας μεταξύ τους τρυφερά φύλλα.
Για την προστασία της τρυφερής βλάστησης, αλλά και των αναπτυσσόμενων καρπών από την τροφική δραστηριότητα των προνυμφών της πρώτης γενιάς του εντόμου, συστήνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, αμέσως μόλις διαπιστωθεί αύξηση των συλλήψεων ακμαίων του εντόμου στις φερομονικές παγίδες ή / και οι πρώτες χαρακτηριστικές προσβολές των προνυμφών (φαγώματα και δέσιμο φύλλων).
Συστήνεται να χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα που καταπολεμούν ταυτόχρονα την ανάρσια και τη γραφολίθα.
Η επανάληψη του ψεκασμού εξαρτάται από τη δραστηριότητα των ακμαίων του εντόμου, την εμφάνιση νέων προσβολών, τη διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου, τις καιρικές συνθήκες, καθώς και το ρυθμό ανάπτυξης της βλάστησης και των καρπών.
Ωοτοκεί στους αναπτυσσόμενους καρπούς η καρπόκαψα στη δαμασκηνιά
Την εποχή αυτή τα ακμαία του εντόμου ωοτοκούν στους αναπτυσσόμενους καρπούς. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες εισέρχονται στους νεαρούς καρπούς καταστρέφοντας τη σάρκα.
Για την προστασία των αναπτυσσόμενων καρπών από τις προνύμφες της πρώτης γενιάς του εντόμου, συστήνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, μόλις διαπιστωθεί αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων στις φερομονικές παγίδες ή / και οι πρώτες προσβολές στους καρπούς.
Ο ψεκασμός αποβλέπει στη θανάτωση των ακμαίων και κυρίως των νεαρών προνυμφών, πριν αυτές προλάβουν να εισχωρήσουν μέσα στους νεαρούς καρπούς.
Η επανάληψη του ψεκασμού εξαρτάται από τη δραστηριότητα των ακμαίων του εντόμου, την εμφάνιση νέων προσβολών, τη διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου, τις καιρικές συνθήκες, καθώς και το ρυθμό ανάπτυξης των καρπών.
Φορείς καταστρεπτικών ιών οι αφίδες (μελίγκρες) στη ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, κερασία, δαμασκηνιά
Οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες και η τρυφερή βλάστηση ευνοούν την ανάπτυξη πληθυσμών αφίδων. Οι αφίδες προκαλούν έντονη παραμόρφωση της νεαρής βλάστησης, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και φορείς ιδιαίτερα καταστρεπτικών φυτοπαθογόνων ιών. Σε οπωρώνες που παρατηρείται προσβολή της νεαρής βλάστησης από αφίδες, συνιστάται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.
Μόνο σε σημαντικές προσβολές οι επεμβάσεις για τα κοκκοειδή (Άσπρη ψώρα─Ψώρα Σαν Ζοζέ)
Για την καταπολέμηση των κινητών μορφών των κοκκοειδών που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή συνιστάται επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο αλλά μόνο σε οπωρώνες που παρουσιάζουν σημαντική προσβολή. Και αυτό διότι τα έντομα αυτά, ιδίως αυτή την εποχή, έχουν πλήθος φυσικών εχθρών (ωφέλιμα έντομα), οι οποίοι συχνά ελέγχουν αποτελεσματικά τους πληθυσμούς των κοκκοειδών και η δράση τους δεν πρέπει να διαταράσσεται από τη χρήση ευρέως φάσματος εντομοκτόνων.
Συνιστάται ο ψεκασμός μόνο των προσβεβλημένων δένδρων του οπωρώνα και με πλήρη κάλυψη του κορμού και των βραχιόνων με το ψεκαστικό υγρό. Η καταπολέμηση των κοκκοειδών είναι δυνατό να συνδυαστεί με εκείνη για την ανάρσια και τη γραφολίθα.
Μεγάλη προσοχή στην επιλογή των εντομοκτόνων για το σκουλήκι της κερασιάς
Τα ακμαία του εντόμου εισάγουν αυγά στο εσωτερικό των καρπών όταν αυτοί φθάσουν στο στάδιο της αλλαγής χρώματος, δηλ. όταν αποκτούν κιτρινωπό ή κιτρινορόδινο χρώμα. Σύντομα από τα αυγά εκκολάπτονται οι προνύμφες (σκουλήκια), οι οποίες κατατρώγουν το εσωτερικό των καρπών. Σε μεγάλους πληθυσμούς η ζημιά μπορεί να είναι σημαντική, ιδιαίτερα στις πιο όψιμες ποικιλίες.
Συστήνεται στους παραγωγούς η έγκαιρη εγκατάσταση δικτύου φερομονικών παγίδων του εντόμου και επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο άμεσα μόλις διαπιστωθεί αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων.
Επειδή ο χρόνος μεταξύ έναρξης προσβολής και συγκομιδής είναι μικρός, να δοθεί μεγάλη προσοχή στην επιλογή των εντομοκτόνων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος υπολειμμάτων στους καρπούς.
Ξηρός καιρός και μεγάλη ηλιοφάνεια ευνοούν το ωίδιο
Ο μύκητας προσβάλει κυρίως τη ροδακινιά, τη νεκταρινιά και τη βερικοκιά, ζημιώνοντας την τρυφερή βλάστηση και τους καρπούς.
Η ασθένεια ευνοείται από ξηρό καιρό και μεγάλη ηλιοφάνεια. Είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα νεαρά δένδρα, τις όψιμες ποικιλίες ροδακινιάς και τη νεκταρινιά.
Για την προστασία των καρπών και της νεαρής βλάστησης από την ασθένεια συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο, μόλις διαπιστωθούν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας. Στην περίπτωση που ο καιρός διατηρείται ξηρός με μεγάλη ηλιοφάνεια, οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται, ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος, μέχρι το τέλος της ανάπτυξης των βλαστών και τη σκλήρυνση του πυρήνα των καρπών.
Προσοχή στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής για το κορύνεο σε ροδακινιά, βερικοκιά, κερασιά
Οι παρούσες καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την εξάπλωση της μυκητολογικής ασθένειας. Συστήνεται προστασία των καλλιεργειών από την ασθένεια με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο μόνο σε υγρές περιοχές, σε περίπτωση αστάθειας του καιρού με βροχοπτώσεις και όσο διαρκεί αυτή η αστάθεια διαρκεί, καθώς και σε όσους οπωρώνες δεν εφαρμόστηκε καταπολέμηση του μύκητα κατά την πτώση των πετάλων.
Κατά την επιλογή του μυκητοκτόνου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.
Ψεκασμοί μόνο σε υγρές περιοχές για την κυλινδροσπορίωση της κερασιάς
Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας.
Συστήνεται στους καλλιεργητές να έχουν συνεχώς προστατευμένο τον οπωρώνα τους από την ασθένεια με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο μόνο στις υγρές περιοχές, καθώς και στην περίπτωση που επικρατήσουν ασταθείς καιρικές συνθήκες με βροχές και ισχυρούς ανέμους και τουλάχιστον όσο διαρκεί η περίοδος έντονης αστάθειας του καιρού.
Κατά την επιλογή του μυκητοκτόνου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.
Διακοπή ποτισμάτων λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή για τη μονίλια στα κεράσια
Ο μύκητας προσβάλει τους καρπούς από πληγές (σχισίματα από έντονες βροχοπτώσεις ή ακανόνιστα ποτίσματα, χαλαζόπτωση). Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν γενικά την εμφάνιση της ασθένειας.
Συστήνεται στους καλλιεργητές να έχουν συνεχώς προστατευμένο τον οπωρώνα τους από την ασθένεια με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο μόνο στις υγρές περιοχές, καθώς και στην περίπτωση που επικρατήσουν ασταθείς καιρικές συνθήκες με βροχές και ισχυρούς ανέμους και τουλάχιστον όσο διαρκεί η περίοδος έντονης αστάθειας του καιρού. Επίσης, συστήνεται η διακοπή των ποτισμάτων μερικές μέρες πριν τη συγκομιδή.
Κατά την επιλογή του μυκητοκτόνου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.
Η Γεωργική Προειδοποίηση είναι διαθέσιμη εδώ.