Site icon Fresher

Σε τέσσερα βλαστικά στάδια πραγματοποιείται η υδρολίπανση στην υπαίθρια ντομάτα

Η ορθολογική λίπανση της τοµάτας στοχεύει στην κατασκευή ενός πλήρους προγράµµατος θρέψης, ώστε να διασφαλίζονται τα επιθυµητά αυτά επίπεδα, στα κατάλληλα στάδια του βιολογικού της κύκλου µε την κατάλληλη σύνθεση και ποσότητα. Η ντοµάτα θεωρείται µια από τις πιο σηµαντικές κηπευτικές καλλιέργειες παγκοσµίως, ενώ στην Ελλάδα η επιτραπέζια ντοµάτα βρίσκεται στη δεύτερη σε έκταση θέση, µετά την πατάτα. Έχει υπολογιστεί, πως σε υπαίθρια καλλιέργεια φθάνει σε αποδόσεις µέχρι και 6 τόνους/στρέµµα, ενώ σε θερµοκηπιακή – υδροπονική καλλιέργεια µπορεί να φθάσει σε αποδόσεις πάνω από 10 τόνους/στρέµµα.

Η ντοµάτα, είναι καλλιέργεια υψηλών θρεπτικών απαιτήσεων, η ισόρροπη ικανοποίηση των οποίων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και καλής ποιότητας της παραγωγής, σε συνδυασµό µε µακρά περίοδο καρποφορίας. Είναι ιδιαίτερα καλιόφιλο είδος, µε ευεργετική επίδραση του καλίου στην ποιότητα των καρπών. Γενικώς, απαιτείται σταθερή θρεπτική τροφοδοσία, η αξιοποίηση της οποίας βασίζεται σε κανονική άρδευση και σε επάρκεια εδαφικής υγρασίας.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 35 του Fresher

Στα κρίσιµα στάδια ανάπτυξης (άνθηση, επικονίαση, γονιµοποίηση, καρπόδεση), εκτός από τα κύρια µακροθρεπτικά στοιχεία, συνιστάται η εφαρµογή τόσο ιχνοστοιχείων (βόριο, µαγγάνιο, ψευδάργυρος, χαλκός, µολυβδαίνιο, σίδηρος), όσο και βιοδιεγερτικών σκευασµάτων (προϊόντα υδρόλυσης πρωτεϊνών – αµινοξέα, εκχυλίσµατα φυκών, κ.α.). Οι εφαρµογές που γίνονται στο κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης, µε την κατάλληλη σύνθεση και ποσότητα, δίνουν άριστα αποτελέσµατα.

Η πιο συχνά χρησιµοποιούµενη µέθοδος λίπανσης στην ντοµάτα είναι αυτή της υδρολίπανσης. Οι παραγωγοί εγχέουν υδατοδιαλυτά λιπάσµατα στο σύστηµα άρδευσης. Με αυτό τον τρόπο, µπορούν και παρέχουν σταδιακά και ελεγχόµενα τις θρεπτικές ουσίες και δίνουν στο φυτό τον κατάλληλο χρόνο για να τις απορροφήσει.

Πρόγραµµα υδρολίπανσης για µεγαλύτερη αντοχή στη θερµική καταπόνηση των καλοκαιρινών µηνών

Λίγες µέρες µετά τη φύτευση ξεκινά η υδρολίπανση. Σε αυτό το στάδιο, εφαρµόζουν λίπασµα αζώτου-φωσφόρου-καλίου 13-40-13 ή 15-30-15, εµπλουτισµένο µε ιχνοστοιχεία (µικροθρεπτικά συστατικά). Τα υψηλά επίπεδα φωσφόρου στα πρώτα στάδια θα βοηθήσουν τα φυτά να αναπτύξουν ισχυρό ριζικό σύστηµα. Επιπλέον, τα µικροθρεπτικά συστατικά διευκολύνουν τα φυτά να ξεπεράσουν τις συνθήκες στρες που προκαλούνται από τη µεταφύτευση. Οι εφαρµογές συνεχίζονται προσθέτοντας ασβέστιο κάθε 3 ηµέρες µέχρι την εµφάνιση της τρίτης ταξιανθίας. Κατά τις επόµενες ηµέρες, αλλάζουν την αναλογία αζώτου-φωσφόρου-καλίου στο 1-1-2. Καθώς οι καρποί φθάνουν την ωριµότητά τους, η αναλογία πραγµατοποιείται εκ νέου σε 1-1-3. Στη συνέχεια, αυξάνονται τα επίπεδα του καλίου, καθώς τα φυτά χρειάζονται κάλιο για να δηµιουργήσουν µεγάλες, και ορθά σχηµατισµένες ντοµάτες.

 

Exit mobile version