Site icon Fresher

Με υψηλό τονάζ το αβοκάντο Χανίων, εξαντλούνται οι πρώιμες πράσινες ποικιλίες

του Λεωνίδα Λιάμη

Οι πρώιµες πράσινες ποικιλίες Fuerte, Ettinger, Zutano και Bacon, που ξεκίνησαν να συγκοµίζονται από τα µέσα του περασµένου Οκτωβρίου, τείνουν, πλέον, να εξαντληθούν, ενώ συνεχίζεται η συλλογή της όψιµης Hass και της Lamb Hass και σύντοµα θα αρχίσει το µάζεµα της Reed. «Στο ξεκίνηµα υπήρχε η αίσθηση, γενικώς στην αγορά, ότι σε σχέση µε άλλες χρονιές πιέζονται οι τιµές και γι’ αυτό το λόγο και ο παραγωγός συνολικά πληρώθηκε για τις πρώιµες ποικιλίες από 2,30 έως και 2,60 ευρώ το κιλό, για τα µεγέθη των 250 γραµµαρίων, που είναι περίπου 20 µε 30 λεπτά χαµηλότερα, ανά κιλό προϊόντος, από ό,τι πέρυσι. Ωστόσο, βλέποντας πως κύλησε µέχρι τώρα η χρονιά, υπάρχει µια αύξηση της παραγωγής που κυµαίνεται γύρω στο 20% και κάπως εξισορροπείται η κατάσταση. Άλλωστε οι ποσότητες που έχουν µείνει από τις πρώιµες ποικιλίες είναι πλέον ελάχιστες», ανέφερε στην Agrenda ο Αντώνης Κοκκαλάκης, επικεφαλής της εταιρείας AgroCreta, διευκρινίζοντας πως οι συγκεκριµένες ποικιλίες σε ποσοστό 80%-90% καταναλώνονται στην Ελλάδα και ένα µικρό ποσοστό τους εξάγεται στα Βαλκάνια.

Παράλληλα µε τις πρώιµες «πράσινες» ποικιλίες αβοκάντο, από τις αρχές του έτους σταδιακά ξεκίνησε η συγκοµιδή και της ποικιλίας Hass, η οποία προορίζεται κυρίως για εξαγωγές σε αγορές του εξωτερικού. «Οι τιµές κυµαίνονται στα ίδια επίπεδα µε τις πρώιµες ποικιλίες. Στα 2,50 – 2,60 ευρώ το κιλό για τα µεγάλα µεγέθη και στα 2,10 – 2,20 για τα µικρότερα, για τα οποία, ευτυχώς, υπάρχει αγορά, γιατί τα πράγµατα θα µπορούσαν να είναι δύσκολα σε µια χρονιά µε µεγάλη παραγωγή και οι τιµές να έχουν βαλτώσει», µας εξήγησε ο κ. Κοκκαλάκης.

Ο έµπειρος επιχειρηµατίας, τον οποίο συναντήσαµε στη φετινή Freskon στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε πως µια ακόµη ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη για την ποικιλία Hass είναι πως «ακόµη και σε αγορές µε υψηλά στάνταρντ, όπου προσπαθούµε να µπούµε τα τελευταία 2-3 χρόνια, στεκόµαστε αξιοπρεπώς και οι πελάτες µας είναι ευχαριστηµένοι. Και αυτό, παρότι φέτος µπήκε στο παιχνίδι κι η πρωιµότητα της παραγωγής, µε συνέπεια τα αβοκάντο που ταξιδεύουν, για παράδειγµα, στη Γαλλία ή στις Βαλτικές χώρες, να έχουν µικρότερο χρόνο ζωής σε σχέση µε την ίδια περίοδο πέρσι και αυτό να λειτουργεί ανασταλτικά στην πώληση».

Ξεκίνησε η συλλογή της Lamb Hass, φέτος οι πρώτες εξαγωγές της AgroCreta

Τη σκυτάλη, σε επίπεδο, συγκοµιδής, έχει πάρει η ποικιλία Lamb Hass, παρακλάδι της ποικιλίας Hass, µε µεγαλύτερα µεγέθη. «Είναι ένα στοίχηµα για εµάς, γιατί φέτος κάνουµε τις πρώτες εξαγωγικές προσπάθειες µε αυτή την ποικιλία.

Περιµένουµε µε µεγάλη αγωνία το feedback, καθώς προ ηµερών ξεκινήσαµε εξαγωγή στη Γαλλία, η οποία αρχικά ήταν λίγο αρνητική», αναφέρει ο ιδιοκτήτης της AgroCreta. Αναφορικά µε τις τιµές για την εν λόγω ποικιλία, µας είπε πως κινούνται στα 2,60 ευρώ, αλλά ο παραγωγός κερδίζει αρκετά, επειδή ο καρπός είναι πολύ πιο µεγάλος, το δέντρο είναι αρκετά παραγωγικό και πιο ανθεκτικό και µπαίνει πιο γρήγορα σε παραγωγή. Ο κ. Κοκκαλάκης εκτίµησε πως από ανεπίσηµα στοιχεία υπολογίζεται πως η Lamb Hass καλύπτει περί το 40% των εκτάσεων, καθώς τα τελευταία 2-3 χρόνια φυτεύτηκαν πολλές νέες φυτείες, ακολουθούν τα Hass µε ένα 30% και το υπόλοιπο είναι οι πράσινες πρώιµες ποικιλίες. Όσο δε, για τον όγκο παραγωγής, και πάλι ανεπίσηµα υπολογίζεται πως πλέον ξεπερνά τους 10.000 τόνους ετησίως, µε περίπου 1.000 τόνους να είναι η παραγωγή που διαχειρίζεται η AgroCreta, µε τζίρο περί τα 4 εκατ. ευρώ.

Exit mobile version