Site icon Fresher

Έτοιμη για δυσάρεστη κάμψη παραγωγής κατά 9% δείχνει η αγορά ευρωπαϊκής πατάτας

Η πτώση αυτή αποδίδεται τόσο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα όσο και στις ασθένειες που επηρέασαν τις καλλιέργειες, παρά τη  μικρή αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 4-6%.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η απόδοση της συγκομιδής για το 2024 αναμένεται να είναι 35,1 τόνοι ανά εκτάριο, 4,6% χαμηλότερη από το 2023 και 1% κάτω από τον πενταετή μέσο όρο. Το Βέλγιο και η Ολλανδία είναι οι χώρες με τις μεγαλύτερες απώλειες, με μειώσεις 11% και 6% αντίστοιχα, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία αναμένουν επίσης χαμηλότερες αποδόσεις, κατά 4% και 2% αντίστοιχα.

Αντίθετα, οι καλλιέργειες πατάτας στην Ισπανία και την Πορτογαλία κατέγραψαν καλύτερα αποτελέσματα, κυρίως λόγω των πρακτικών άρδευσης εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών. Ο Campbell ειδικός στον κλάδο, σημείωσε ότι «η άρδευση έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των καλλιεργειών σε αυτές τις περιοχές, συμβάλλοντας στον μετριασμό των επιπτώσεων των δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Παρά τις μειωμένες προοπτικές παραγωγής, η αισιοδοξία παραμένει για τη διαθεσιμότητα της πατάτας την εμπορική χρονιά 2024/25. Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι η πατάτα θα είναι διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με τις ξηρές συνθήκες συγκομιδής να επιτρέπουν καλύτερη αποθήκευση, σε αντίθεση με τις υγρές συνθήκες του 2023.

Η ευρωπαϊκή αγορά πατάτας συνεχίζει να πλοηγείται στις προκλήσεις που φέρνουν οι διακυμάνσεις των καιρικών συνθηκών, με την εμπειρογνωμοσύνη ειδικών να ρίχνει φως στις αλλαγές στην παραγωγή και την αγορά.

Με πληροφορίες από freshplaza

Exit mobile version