της Δάφνης Κούτση
Η οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και έκτοτε ασχολείται µε τη µεταποίηση κηπευτικών, εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων, τα οποία οι ίδιοι καλλιεργούν παραδοσιακά, ακολουθώντας τις αξίες και την τεχνογνωσία που κληρονόµησαν από τις δύο προηγούµενες γενιές παραγωγών. Από τους παππούδες στους γονείς, και από εκεί στα παιδιά τους, η µυρωδιά του χώµατος και των ανθών της πορτοκαλιάς παραµένει αδιάλειπτη, συνδέοντάς τους µε την εύφορη γη της Αρχαίας Επιδαύρου.
Η ενασχόληση της οικογένειας ∆ρόσου µε την καλλιέργεια ντοµάτας, ελιάς, πορτοκαλιών, µανταρινιών, βερίκοκων και νεκταρινιών έχει ιστορία πολλών ετών. Ωστόσο, η ιδέα για την καθετοποίηση της παραγωγής γεννήθηκε από την ανάγκη της κόρης να επιστρέψει στον τόπο όπου µεγάλωσε, αναζητώντας µια καλύτερη ποιότητα ζωής. Έτσι, µαζί µε τους γονείς της, αποφάσισαν να αφοσιωθούν σε αυτό που γνώριζαν να κάνουν µε πάθος. Με τους γονείς να έχουν αναλάβει τις καλλιέργειες, τη µητέρα να είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και µεταποίηση της πρώτης ύλης και την κόρη να επικεντρώνεται στις πωλήσεις, η οικοτεχνία λειτουργεί οµαλά και στέκεται ανεξάρτητη. Ωστόσο, οι κανονισµοί που αφορούν τις οικοτεχνίες µεταποίησης πρώτης ύλης περιορίζουν την παραγωγή και συνεπώς την επέκταση εκτός τοπικής αγοράς.
Όλη η παράδοση ενσωματωμένη σε δώδεκα προϊόντα Επιδαύριας γης
Η γεύση του αλατισµένου ντοµατόζουµου που έδιναν οι γιαγιάδες στα παιδιά, ενώ τρίβανε τις ντοµάτες στις σκάφες ή ενώ περίµεναν να πήξει ο ντοµατοχυµός στο τεράστιο καζάνι που βράζανε συλλογικά στη γειτονιά, είναι µια από τις αναµνήσεις που αναβιώνει µέσα από τους 12 κωδικούς των προϊόντων του αγροκτήµατος. Τα προϊόντα της οικογένειας ∆ρόσου παρασκευάζονται χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά. Μεταξύ αυτών, οι αγαπηµένες επιλογές των καταναλωτών είναι η χωριάτικη ντοµάτα στον τρίφτη, το κοκκινιστό µίγµα για κρέας ή λαχανικά, που είναι και παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας, η µεσογειακή σάλτσα ντοµάτας µε βασιλικό και η ελληνική σάλτσα µε πιπεριές.
Επίσης, ξεχωρίζουν η λιαστή ντοµάτα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το ντοµατίνι βελανίδι γλυκό του κουταλιού, καθώς και οι µαρµελάδες πορτοκάλι, ντοµάτα, βερίκοκο-νεκταρίνι και οι µαρµελάδες ρόδι, από 100% φυσικό χυµό ρόδι.
Έτοιµα µείγµατα ντοµάτας σε 3 γεύσεις, κοκκινιστό µίγµα για κρέας ή λαχανικά, µεσογειακή σάλτσα ντοµάτας µε βασιλικό και ελληνική σάλτσα µε πιπεριές.
Επιπλέον, υπάρχει η µαρµελάδα πορτοκάλι µε λευκή σοκολάτα, η µόνη που περιέχει ζάχαρη, ενώ παράγεται και πούδρα ντοµάτας από την αποξηραµένη φλούδα λιαστής ντοµάτας, η οποία πλέον δεν απορρίπτεται αλλά αξιοποιείται. Αυτό που χαρακτηρίζει το «Αγρόκτηµα ∆ρόσου» είναι η εξαιρετική ποιότητα της πρώτης ύλης, που προέρχεται από τον κάµπο της αρχαίας Επιδαύρου.
Τα φρούτα που προστίθενται αποτελούν πάνω από το 75% του προϊόντος και προσφέρουν αυθεντικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Ωστόσο, όσον αφορά την τεχνική, ορισµένες µέθοδοι παραµένουν παραδοσιακές, όπως η αποστείρωση, ενώ άλλες, όπως η εµφιάλωση, έχουν εκσυγχρονιστεί για να διασφαλίζουν την ποιότητα και τη συντήρηση των προϊόντων. Έχοντας πλέον εδραιωθεί στην τοπική αγορά της Επιδαύρου και του νοµού Αργολίδας, τα προϊόντα «Αγρόκτηµα ∆ρόσου» διατίθενται σε κρεοπωλεία και delicatessens της περιοχής, καθώς και µέσω e-shop. Η οικογένεια ∆ρόσου συµµετέχει σε εκθέσεις τοπικών προϊόντων, όπως το Πανηγύρι Αγροτουρισµού κάθε Ιούλιο.