Site icon Fresher

Αυστηρότερους ελέγχους σε εισαγωγές εσπεριδοειδών ζητούν από την ΕΕ οι Ισπανοί

Η Intercitrus ζήτησε από την Κομισιόν να εφαρμόσει «επείγοντα και ισχυρά μέτρα» για τους ελέγχους στις εισαγωγές εσπεριδοειδών. Το αίτημα κατατέθηκε μετά τον εντοπισμό 26 αποστολών με μολυσμένα εσπεριδοειδή από τρίτες χώρες τον Αύγουστο, που περιείχαν παράσιτα καραντίνας, όπως η μαύρη κηλίδωση (Phyllosticta citricarpa), η κόκκινη ψώρα (Aonidiella aurantia) και το βακτηριακό έλκος (Xanthomonas citri).

Η Νότια Αφρική βρέθηκε στο επίκεντρο των φυτοϋγειονομικών ανησυχιών με οκτώ περιπτώσεις μαύρης κηλίδωσης σε αποστολές λεμονιών. Στους τρεις πρώτους μήνες της φετινής εξαγωγικής περιόδου προς την Ευρώπη, οι αρχές εντόπισαν σχεδόν είκοσι περιστατικά της ασθένειας. Επιπλέον, τον Αύγουστο, οι αρχές της Ζιμπάμπουε εντόπισαν αποστολές πορτοκαλιών από τη Νότια Αφρική, προσβεβλημένες από μαύρη κηλίδωση και σκώρο.

Η Βραζιλία με τη σειρά της κατέγραψε οκτώ περιστατικά, εκ των οποίων πέντε αφορούσαν την κόκκινη ψώρα και τρία το βακτηριακό έλκος. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, η χώρα σημείωσε συνολικά 61 αναστολές αποστολών. Μεταξύ των μελών της Mercosur, η Ουρουγουάη κατέγραψε επίσης τέσσερα κρούσματα, τρία με βακτηριακό έλκος σε λεμόνια και ένα με μαύρη κηλίδωση σε πορτοκάλια, ενώ η Αργεντινή κατέγραψε δύο περιπτώσεις μαύρης κηλίδωσης και μία με κόκκινη ψώρα.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι Βρυξέλλες διατηρούν μια τόσο παθητική, συνένοχη και απερίσκεπτη στάση απέναντι σε έναν τόσο αφόρητο φυτοϋγειονομικό κίνδυνο. Δεν έχει νόημα να μένουμε αδρανείς, ενώ τα εσπεριδοειδή της Ευρώπης απειλούνται από την εισαγωγή νέων παρασίτων και ασθενειών που θα προκαλέσουν τεράστιες απώλειες. Ιδιαίτερα, όταν οι παραγωγοί έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστα φυτοϋγειονομικά μέσα, λόγω πολιτικών που προωθούνται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο πρόεδρος της Intercitrus, Celestino Recatalá.

Η Intercitrus τόνισε ότι, λόγω της έλλειψης αποτελεσματικών λύσεων, οι Ισπανοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αυτή την εποχή καταπολεμώντας τα ακάρεα, τους αλευρώδεις και τις θρίπες, ιδιαίτερα τη νέα μορφή των τελευταίων που έχει κάνει το ντεμπούτο της στη Νότια Αφρική (Scirtothrips aurantii). Το παράσιτο εξαπλώνεται γρήγορα και μολυσματικά, καταστρέφοντας νεαρούς βλαστούς πορτοκαλιών, ενήλικα, σπορόφυτα και εμβολιασμένα φυτά, σταματώντας την κανονική ανάπτυξή τους και απειλώντας τις επόμενες συγκομιδές.

Exit mobile version