του Γιάννη Ρούπα
Ενδεικτική η κατάσταση στα Βάτικα της Λακωνίας, που κράτησαν για αρκετά µεγάλο διάστηµα τις πολύ καλές τιµές (από Απρίλιο έως και αρχές Ιουνίου) και για τη φρέσκια σοδειά, ενώ από κοντά ακολουθούσαν και τα Red Cross της Βοιωτίας µε τιµή βάσης τα 70 λεπτά.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 35 του Fresher
Ωστόσο, αυτό το διάστηµα, παραδοσιακά, παρατηρείται αφενός µια πτώση στις τιµές και αφετέρου µία σταδιακή στροφή της κατανάλωσης σε λευκά κρεµµύδια, λόγω της υπερπροσφοράς, ρίχνοντας τις τιµές στα κόκκινα Red Cross της Βοιωτίας στα 55-57 λεπτά, από τα 70 λεπτά πριν ένα δεκαπενθήµερο και στα Βατικιώτικα της Λακωνίας πλέον στα 60 λεπτά τιµή αναχώρησης. Βέβαια, αναµένεται µία αναθέρµανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος λόγω τουρισµού που θα κρατήσει τις τιµές σε λογικά επίπεδα, αφού τους καλοκαιρινούς µήνες έως τον Οκτώβριο η κατά κεφαλήν κατανάλωση διπλασιάζεται.
Αυτό που µένει να φανεί είναι πώς θα διαµορφωθεί η ζήτηση από το εξωτερικό και οι αποδόσεις στα χωράφια το δεύτερο µισό του καλοκαιριού. Άλλωστε από θέµα ποσοτήτων, οι πρώιµες ποικιλίες (έως 15 Ιουλίου) αποτελούν µόλις το 35% της σοδειάς και οι όψιµες (µετά τις 15 Ιουλίου), το υπόλοιπο 65%.
Εν τω µεταξύ, οι παραγωγοί σε Βοιωτία και λοιπές ζώνες παραγωγής στην Ελλάδα περιµένουν να εξαντληθούν τα ολλανδικά αποθέµατα κρεµµυδιού, ώστε να ξεκολλήσουν οι τιµές στα λευκόσαρκα (Aldobo, Babylon, Sakura) από τα χαµηλά επίπεδα των 28-30 λεπτών και να κινηθούν ξανά προς τα 40 λεπτά. Στην Ελλάδα εντοπίζεται τις τελευταίες δέκα µέρες µία σταδιακή συσσώρευση ποσοτήτων, δεδοµένου ότι τα χωράφια της Κεντρικής Ελλάδας και της Μακεδονίας (Βόλος, Λάρισα, Χαλκιδική, Σέρρες, ∆ράµα) µπήκαν σε παραγωγή νωρίτερα από το αναµενόµενο, µε αποτέλεσµα να υπάρχει ζήτηση µόνο στις τιµές του ανταγωνισµού. Άλλωστε, οι ίδιοι ευνοϊκοί παράγοντες που έφεραν το µάζεµα των πρώτων κιλών στις 2 Απριλίου, οδήγησαν στην έναρξη της συγκοµιδής στις βορειότερες ζώνες αρχές Ιουνίου.