Site icon Fresher

Δύο βήματα πίσω με τα παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα, «φαντομάς» η στήριξη

«Οι προσβολές είναι εκτεταµένες σε χωριά κοντά στα Γιαννιτσά. Φέτος η παραγωγή ήταν από 600 έως 1.000 κιλά το στρέµµα και καθώς οι καρποί ήταν παραµορφωµένοι η βιοµηχανία τους απορρόφησε για χυµοποίηση µε 10 λεπτά το κιλό. Οι άνθρωποι αυτοί, επειδή δεν έχουν πάρει και κάποιου άλλου είδους στήριξη, είναι σε δύσκολη θέση, γιατί ένα µεγάλο µέρος των εξόδων σε κλαδεύµατα, λίπανση και φυτοπροστασία το έκαναν κανονικά. Το χειρότερο όµως είναι ότι από το Μπενάκειο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο ακόµη δεν έχουν δώσει µια απάντηση για το ποιο είναι το αίτιο και πως θα αντιµετωπιστεί, ενώ σε λίγο θα αρχίσουν οι φροντίδες στα δέντρα για τη νέα χρονιά, που σηµαίνει νέα έξοδα. Ακούγεται κάτι για στήριξη δύο ταχυτήτων από παπαγαλάκια, που θα κυµαίνεται από 150 έως 200 ευρώ το στρέµµα, αλλά αυτά τα ποσά είναι µακριά από τις πραγµατικές απώλειες εισοδήµατος των παραγωγών», επεσήµανε στην Agrenda ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γιαννιτσών, Γιώργος Σιδηρόπουλος.

Μάλιστα, στις 9 ∆εκεµβρίου, πληγέντες αγρότες από ευρύτερη περιοχή πραγµατοποίησαν µηχανοκίνητη πορεία διαµαρτυρίας, µε περίπου 50 τρακτέρ, µε κατάληξη στο ∆ηµαρχείο των Γιαννιτσών, όπου και παραδόθηκε στο ∆ήµαρχο υπόµνηµα µε αιτήµατα για στήριξη -ζητώντας, µεταξύ άλλων και αποζηµίωση τουλάχιστον 600 ευρώ το στρέµµα- προκειµένου ο τελευταίος να ενηµερωθεί και να τα διαβιβάσει στα αρµόδια υπουργεία και φορείς.

Στο υπόµνηµα, οι παραγωγοί ζητούν:

α) Άµεση απάντηση για το ύψος και τον χρόνο της αποζηµίωσης. Όπως αναφέρουν το κόστος για την παραγωγή 3 τόνων νωπού ροδάκινου ανέρχεται στα 650 ευρώ το στρέµµα.

β) Απαλλαγή των υποχρεώσεων τους (ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ, Σχέδια Βελτίωσης)

γ) Άµεση κοινοποίηση του σχεδίου αντιµετώπισης του φαινοµένου.

δ) Ελάχιστη αποζηµίωση 600 ευρώ και καταβολή πριν το τέλος του 2024.

ε) Κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Προσβολές σε 27.000 στρµ.

Η τελευταία καταγραφή από την ηλεκτρονική πλατφόρµα της ΕΘΕΑΣ έδειξε εξάπλωση των προσβολών σε κοντά 27.000 στρέµµατα από τα οποία η συντριπτική πλειονότητα αφορά τα χωριά Αµπελειές, Λεπτοκαρυά, ∆αµιανό, Αγροσυκιά, Αχλαδοχώρι.

Όπως επισηµαίνεται στο υπόµνηµα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να ανταποκριθεί άµεσα για να συµβάλει στην αντιµετώπιση των τραγικών συνεπειών από την επέκταση της νέας ασθένειας στους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες έχουν ήδη πληγεί και αν θέλει να αντιµετωπίσει τον υπαρκτό κινδύνου για την εξαφάνιση της ροδακινοκαλλιέργειας.

Exit mobile version