Site icon Fresher

Δείχνει καλύτερα από πέρυσι το σκόρδο, καθαρή η σοδειά σε Βύσσα και Πλατύκαμπο

του Λεωνίδα Λιάμη

Ο καιρός, προς το παρόν, έχει σταθεί σύµµαχος των παραγωγών, ενώ και σε επίπεδο ασθενειών και άλλων εχθρών της καλλιέργειας δεν έχουν αναφερθεί ανησυχητικά κρούσµατα, θέτοντας τις βάσεις για µια χρονιά που µπορεί να συνδυάσει ποιότητα, καλές στρεµµατικές αποδόσεις και ικανοποιητική τιµή για το προϊόν.

«Βαδίζουµε προς το ξεκίνηµα της συγκοµιδής, κάπου προς το τέλος Μαΐου µε αρχές Ιουνίου και µέχρι στιγµής όλα εξελίσσονται κανονικά. Οι συνθήκες έχουν βοηθήσει, όµως αποµένει ακόµη ένας µήνας, ο οποίος παραδοσιακά είναι και ο πιο απρόβλεπτος, ως προς τις ασθένειες και τα καιρικά φαινόµενα», ανέφερε στην Agrenda ο Αριστείδης Λιακούλης, πρόεδρος της Οµάδας Παραγωγών Σκόρδου από τον Πλατύκαµπο.

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda

 Συνολικά στον Πλατύκαµπο, όπως εκτιµά ο ίδιος, οι εκτάσεις µε σκόρδο κυµαίνονται φέτος στα περίπου 1.200 µε 1.500 στρέµµατα, από τα οποία κάτι πάνω από 100 στρέµµατα ανήκουν στα 12-13 µέλη της δικής του οργάνωσης. «Στην Οµάδα Παραγωγών µας καλλιεργούµε το εντόπιο σκόρδο, µε εξαγωγές ακόµη και στην πολύ απαιτητική αγορά της Ιαπωνίας», µας εξήγησε ο κ. Λιακούλης, διευκρινίζοντας πως «το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του προϊόντος παραµένει ζωηρό, αν και το κόστος ξεπερνά τα 1.500 ευρώ».

Πέρυσι, τα µέλη της Οµάδας Παραγωγών για τα µεγάλα µεγέθη 90 ως 110 γραµµαρίων, πήραν 23-25 λεπτά το κεφάλι, για τα µεσαία 60-80 γραµµαρίων πληρώθηκαν 18-19 λεπτά το κεφάλι και στα µικρά µεγέθη των 40-50 γραµµαρίων πήραν 15-16 λεπτά, ανά κεφάλι.

Καθαρή η σοδειά και στη Βύσσα, από τέλη Ιουνίου πρώτες πωλήσεις

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήµατα έχει εξελιχθεί η καλλιέργεια και στην περιοχή της Βύσσας, όπως περιγράφει στην Agrenda ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος του συνεταιρισµού Σκόρδο Βύσσας, στον οποίο συµµετέχουν 25 παραγωγοί του χωριού.

«Οι φυτεύσεις έγιναν τον Οκτώβριο και µέχρι τώρα η καλλιέργεια έχει εξελιχθεί καλά. Φοβηθήκαµε λίγο γιατί είχαµε κάποια παγωνιές και πριν λίγο καιρό έπεσε και χιόνι που συνοδεύτηκε µε θερµοκρασία 4 βαθµών Κελσίου κάτω από το µηδέν, αλλά ευτυχώς ήταν για µία µόνο ηµέρα και δεν έχουµε ζηµιές», σηµειώνει ο κ. Μαργαριτίδης και προσθέτει πως «οι καλλιεργητικές φροντίδες συνεχίζονται και κάνουµε ό,τι µπορούµε να µην έχουµε τίποτε ασθένειες στα φυτά, ενώ από τις 5 Ιουνίου και µετά θα ξεκινήσει η συγκοµιδή και προς το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, µετά τη ξήρανση και το δέσιµο, θα αρχίσουν και οι πρώτες πωλήσεις».

Σηµειώνεται ότι ο συνεταιρισµός τυποποιεί την παραγωγή του σε δίχτυ τριών τεµαχίων για τα σούπερ µάρκετ, και σε χαρτοκιβώτιο των 10 και 5 κιλών, καθώς και σε σακί 7 κιλών για τις λαχαναγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Μέση παραγωγή κοντά στους 300 τόνους

Ο τοπικός συνεταιρισµός έχει αυξήσει τις καλλιεργούµενες εκτάσεις στη φετινή χρονιά, σε περίπου 250 στρέµµατα και ευελπιστεί πως η µέση παραγωγή του θα πιάσει τους 200 τόνους και υπό προϋποθέσεις -αν ο καιρός βοηθήσει- ίσως και να προσεγγίσει τους 300 τόνους. «Πήγαµε πολύ καλά πέρυσι και τα µέλη µας έβαλαν περισσότερα στρέµµατα», εξηγεί ο κ. Μαργαριτίδης, προσθέτοντας πως συνολικά στη Βύσσα τα χωράφια µε σκόρδα φέτος υπολογίζονται σε 2.000 – 2.500 στρέµµατα.

Για τις τιµές της φετινής παραγωγής ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού δεν ρισκάρει να κάνει ακόµη πρόβλεψη, δεδοµένου ότι µεσολαβεί µεγάλο διάστηµα µέχρι την έναρξη της εµπορίας και το κλείσιµο των πρώτων συµφωνιών. Ευελπιστεί, ωστόσο, πως θα ξεπεραστούν οι περσινές τιµές που υπολογίζεται ότι θα διαµορφωθούν στα περίπου 3 ευρώ, καθώς η εκκαθάριση της περσινής χρονιάς είναι να γίνει αυτές τις µέρες. «Είναι επιβεβληµένο να πάµε σε αυτά τα επίπεδα, διότι το νερό, τα εφόδια και τα εργατικά χέρια, ως κόστος έχουν αυξηθεί στα 1.500 – 1.600 ευρώ το στρέµµα και αν δεν έχουµε τιµή, η καλλιέργεια θα εγκαταλειφθεί», λέει ο ίδιος.

Exit mobile version