Site icon Fresher

Εντατικοποίηση ελέγχων στις εξαγωγές ακτινιδίων ζητά η Incofruit Hellas

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, κατά την περίοδο 1/9/2024 έως και 18/10/2024, εξήχθησαν περίπου 12.000 τόνοι ακτινιδίων, αυξημένοι σε σχέση με τους 10.000 τόνους, της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Μόνο το διάστημα 15/10 έως 18/10, διακινήθηκαν περίπου 3.000 τόνοι κυρίως ποικιλίας Heyward.

Η νέα εμπορική περίοδος 2024/25 για το ακτινίδιο έχει ξεκινήσει με τη συγκομιδή και συσκευασία της κύριας ποικιλίας Hayward, που είναι έτοιμη από τις 15/10/2024. Ωστόσο, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής και τα προβλήματα στην εξεύρεση εργατών γης, ενώ και οι εταιρείες που εξάγουν τα ακτινίδια δυσκολεύονται να ενσωματώσουν αυτά τα αυξημένα κόστη στις τιμές πώλησης.

Επιπλέον, αναμένεται η ανακοίνωση της επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών που εξακριβώθηκαν ότι είχαν διακινήσει τις προηγούμενες εβδομάδες προϊόντα που δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές της σχετικής ΚΥΑ για τα εξαγόμενα ακτινίδια και είχαν διακινηθεί χωρίς να αναγγελθούν στο ΜΕΝΟ.

Παράλληλα, διαπιστώθηκαν παρατυπίες και παράπονα που είδαν και άκουσαν Έλληνες επισκέπτες της έκθεσης Fruit Attraction -συνοδευόμενοι από τον Εμπορικό Ακόλουθο της Χώρας μας -στη Λαχαναγορά της Μαδρίτης εκτός των άλλων και κάποια χαρτοκιβώτια με ακτινίδια Τσεχελίδης, χωρίς καμία επωνυμία και κωδικό GR που δυσφήμισαν το προϊόν.

Η Incofruit Hellas εφιστά την προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων ακτινιδίων κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix με μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή ακόμη για εξαγωγή ακτινιδίων ποικιλίας Hayward, χωρίς την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διμερείς φυτουγειονομικές συμφωνίες της χώρας μας με τρίτες χώρες ή ακόμη και για «βιομηχανική χρήση» με κίνδυνο την διάθεση ακατάλληλων προς νωπή κατανάλωση προϊόντων που υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας κινδυνεύοντας  να μείνει αδιάθετο μέρος από την παραγωγή ακτινιδίων από το πλήγμα της φήμης των προϊόντων της σε συνδυασμό με την υποκατανάλωση στις αγορές.

Όσον αφορά, τις εξαγωγές των επιτραπέζιων σταφυλιών η εξαγωγή τους συνεχίστηκε, με μικρότερους ρυθμούς, φθάνοντας τους 35.420 τόνους (+1,7% σε σχέση με το 2023). Στις εξαγωγές τομάτας παρατηρείται μικρή μείωση (-2%) στους 31.000 τόνους, ενώ εξαγωγές πραγματοποιήθηκαν και προς το Ισραήλ με 1.000 τόνους.

Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές τομάτας στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά μετά την 1η Σεπτεμβρίου, με 5.000 τόνους εισαγωγής από 1/10 έως 18/10, εκ των οποίων οι 4.000 τόνοι προέρχονται από την Τουρκία. Συνολικά, από την αρχή του έτους έχουν εισαχθεί 22.000 τόνοι τομάτας.

Ωστόσο, οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών πλήττονται από την επιστροφή φορτίων λόγω μη συμμόρφωσης με τις κοινοτικές και διμερείς συμφωνίες. Η Incofruit Hellas ζητά την άμεση πάταξη των παραβατών που υπονομεύουν την αξιοπιστία των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

 

Exit mobile version