Οι διαπραγµατεύσεις είναι προχωρηµένες σε µεγάλο βαθµό, ώστε έχουν ανταλλαχθεί και σχέδια συµφωνητικών για την εξαγορά, µε το τίµηµα για τις εγκαταστάσεις της οργάνωσης, κατά τις ίδιες πηγές, να έχει προσδιοριστεί στα 2,3 εκατ. ευρώ, αλλά η τελική συµφωνία, για την ώρα, να «σκοντάφτει» σε κάποιους από τους όρους για τον τρόπο µε τον οποίο θα κυλήσει µετέπειτα η συνεργασία των δύο πλευρών.
«Το φλερτ ξεκίνησε πριν περίπου έξι µήνες, µέσω ενός ενδιάµεσου µε τον οποίο συνεργαζόµαστε εµείς, αλλά και οι Ισπανοί. Αποφασίσαµε να καθίσουµε στο τραπέζι, διότι λόγω µεγέθους, που είναι το πιο µεγάλο µειονέκτηµά µας ως χώρα, δεν µπορούµε να σταθούµε απέναντι στους ανταγωνιστές µας. Υπήρξαν αρχικά κάποιες διερευνητικές συζητήσεις, κατόπιν µας έστειλαν ένα σχέδιο συµφωνητικού αγοραπωλησίας το οποίο στείλαµε στα µέλη µας για να το µελετήσουν κι εδώ και περίπου δύο εβδοµάδες τους το επιστρέψαµε µε κάποιες αλλαγές σε όρους, που έχουν θέσει κι αναµένουµε να δούµε αν θα γίνουν αποδεκτές. Επειδή όµως ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει, έχουµε αποφασίσει να περιµένουµε λίγες ηµέρες ακόµη και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα τραβήξουµε το δρόµο µας, όπως κάναµε και µέχρι τώρα», επεσήµανε στην Agrenda πηγή µε καλή γνώση στις εν εξελίξει διαπραγµατεύσεις.
Οι βασικές αλλαγές που προτείνονται και θεωρούνται και ως «κόκκινες γραµµές» από τα µέλη του ΑΣΕΑ Άρτας, όπως µας µεταφέρθηκε, έχουν να κάνουν µε την απαίτησή τους να υπάρχει: α) µια εγγυηµένη τιµή βάσης για την παραγωγή τους, αφού, σύµφωνα µε τους όρους των Ισπανών, θα είναι υποχρεωµένοι να τους παραδίδουν τα ακτινίδιά τους, β) να διενεργείται πιλοτική διαλογή των προϊόντων µε την παραλαβή τους και όχι πολύ νωρίτερα το καλοκαίρι στο χωράφι και να δίνεται προκαταβολή στους παραγωγούς για να µπορούν να κάνουν σωστά τις φροντίδες, ενώ τα υπόλοιπα να τα λαµβάνουν µε την εκκαθάριση, γ) να βοηθήσουν οι Ισπανοί να έρθουν νέες ποικιλίες που ζητούν οι αγορές ώστε τα µέλη της οργάνωσης να γίνουν ανταγωνιστικά και να τους συνδράµουν να ανοίξει η «βεντάλια» των φρούτων που καλλιεργούν προκειµένου ο ΑΣΕΑΑ να έχει αντικείµενο δραστηριότητας περισσότερους µήνες το χρόνο.
Εν αναµονή της απάντησης των Ισπανών και µε το ενδεχόµενο, πάντα ανοικτό η συµφωνία, τελικώς, να µην τελεσφορήσει, εάν οι αλλαγές που προτείνονται δεν γίνουν δεκτές, η πηγή µας µάς πληροφόρησε ότι τα πλάνα της Cool Kiwi για την Ελλάδα, εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασµό, που θα αναπτυχθεί στο βόρειο και το νότιο ηµισφαίριο.
Συνεργασίες µε µεγάλες λιανεµπορικές αλυσίδες
«∆εν τους ενδιαφέρουν οι υποδοµές. Θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποιους µεγάλους και καλούς παραγωγούς της περιοχής µας και να αναπτύξουν και δικά τους κτήµατα, γύρω
στα 2.000 στρέµµατα µε κίτρινες ποικιλίες ακτινιδίων. Γι’ αυτό αφέθηκε ανοικτό το ενδεχόµενο στο νέο σχήµα, που θα κάνει την εξαγορά, να µπορούν να µετάσχουν ως µέτοχοι και νυν µέλη της οργάνωσης. Τις πράσινες ποικιλίες θα τις αναπτύξουν στη Βόρεια Ελλάδα που έχει περισσότερες ώρες ψύχους και µεγαλύτερη διαθεσιµότητα σε νερό. Μάλιστα ακούσαµε ότι ήδη συζητάνε για κάτι αντίστοιχο σε Ξάνθη και Καβάλα» σηµειώνει ο συνοµιλητής µας. Προσθέτει δε, πως «µας είπαν
από την Cool Kiwi πως διαθέτουν συνεργασίες µε λιανεµπορικές αλυσίδες σε όλο τον κόσµο
και έχουν εξασφαλισµένη την απορρόφηση των προϊόντων.
Τους λείπει µόνο η τροφοδοσία και γι’ αυτό θα κάνουν επενδύσεις σε Ελλάδα, Αυστραλία, Αργεντινή και Χιλή, για πρόσβαση σε πρώτη ύλη όλο το χρόνο, ώστε να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος της Zespri».
Στο Συµφωνητικό που προτάθηκε από την Cool Kiwi προβλέπεται, µεταξύ άλλων, πως την αποτίµηση των περιουσιακών στοιχείων του ΑΣΕΑΑ θα την έκανε ανεξάρτητος εκτιµητής που θα πρότειναν οι Ισπανοί -µε τις πληροφορίες να λένε ότι προσδιορίστηκε στα 2,3 εκατ. ευρώ το τίµηµα- ότι θα αναλάβουν το τραπεζικό δάνειο της οργάνωσης και θα εξοφλήσει και τους πιστωτές ως 400.000 ευρώ.