Η επιτροπή προϋπολογισµού του βουλγαρικού κοινοβουλίου έχει ήδη εγκρίνει το έργο, που προτάθηκε από την κοινοβουλευτική οµάδα του DPS-New Beginning. Η κρατική αλυσίδα, που δεν έχει ακόµη κατονοµαστεί, θα ξεκινήσει µε αρχικό κεφάλαιο περίπου 5 εκατ. ευρώ (10 εκατ. λέβα), θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίµων. Τα καταστήµατα σχεδιάζεται να πωλούν κυρίως βασικά τρόφιµα – ψωµί, γαλακτοκοµικά προϊόντα, κρέας, φρούτα και λαχανικά – µε µέγιστο περιθώριο κέρδους 10% . Το µοντέλο της χαµηλής τιµής στοχεύει όχι µόνο να ανακουφίσει τους καταναλωτές, αλλά και να ασκήσει πίεση στις αλυσίδες λιανικής, οι οποίες γίνονται όλο και περισσότερο σύµβολα αυξήσεων τιµών στη βουλγαρική κοινωνία.
Σηµειωτέον, το Αγροδιατροφικό Επιµελητήριο της Βουλγαρίας είχε καλέσει την κυβέρνηση να παρέµβει για την προστασία των τοπικών παραγωγών τροφίµων, κάνοντας λόγο για µια κατάσταση της αγοράς που είναι επιζήµια τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Προειδοποίησε για τη µείωση της βουλγαρικής γεωργικής παραγωγής, ιδίως στην κτηνοτροφία και την παραγωγή φρούτων/λαχανικών.
Ο Vladislav Mihaylov, πρόεδρος του Συνδέσµου Μεταποιητών Γάλακτος, τόνισε την κυριαρχία µερικών µεγάλων διεθνών λιανοπωλητών στην αγορά, υποστηρίζοντας τη θέσπιση ρυθµίσεων που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση στην αγορά για τους Βούλγαρους παραγωγούς. Το έργο εστιάζει επίσης στη µείωση των κοινωνικών ανισοτήτων: οι κάτοικοι µικρότερων οικισµών έχουν συχνά πρόσβαση σε βασικά τρόφιµα σε υψηλότερες τιµές από τους καταναλωτές στις µεγάλες πόλεις.
Αντίδραση στη ραγδαία αύξηση τιµών από πολυεθνικές
Στη Βουλγαρία, η αντίσταση του κοινού στις πολυεθνικές αλυσίδες λιανικής αυξάνεται, κυρίως λόγω των ραγδαίων τιµών των βασικών τροφίµων. Τους τελευταίους µήνες, έχουν ξεκινήσει αρκετές αυθόρµητες εκστρατείες µποϊκοτάζ, επικρίνοντας τις τεχνητές αυξήσεις τιµών, οι οποίες έχουν γίνει ιδιαίτερα δηµοφιλής σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι µόνο η πρώτη διαµαρτυρία οδήγησε σε µείωση του τζίρου των καταστηµάτων κατά περίπου 20%. Ο ετήσιος πληθωρισµός στη Βουλγαρία είναι 2,6%.
Τα καταστήµατα, που σχεδιάζεται να δηµιουργηθούν σε χώρους ή πέριξ κρατικών ταχυδροµείων σε µικρούς οικισµούς, όπου οι ηλικιωµένοι λαµβάνουν τις συντάξεις τους, θα επικεντρωθούν σε τρόφιµα και είδη πρώτης ανάγκης, εφαρµόζοντας µέγιστη προσαύξηση 10%, µε στόχο τη µείωση των τιµών για τους καταναλωτές µέσω της συντόµευσης της αλυσίδας εφοδιασµού, παρόµοια µε τα µοντέλα που εφαρµόζουν στη Γερµανία και τη Γαλλία.
«Η δηµιουργία µιας κρατικής αλυσίδας παντοπωλείων µε ελεγχόµενη προέλευση και τιµές είναι το πιο σηµαντικό βήµα που πρέπει να κάνει το κράτος για να περιορίσει την κερδοσκοπία µεταπωλητών, αλυσίδων και καρτέλ, να υποστηρίξει την αγοραστική δύναµη των ανθρώπων και την πρόσβαση σε ποιοτικά και οικονοµικά προϊόντα διατροφής, ακόµη και στους πιο µικρούς οικισµούς», υποστηρίζει το DPS-New Beginning.
Παραβίαση ανταγωνισµού;
Ο οικονοµολόγος από το Ινστιτούτο Οικονοµικών της Αγοράς Adrian Nikolov σχολίασε ότι η κρατική παρέµβαση σε όποια αγορά εγείρει αµφιβολίες για παραβίαση του ανταγωνισµού και της νοµοθεσίας της ΕΕ. «Η πρόθεση είναι µια αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς ώστε να µειωθούν οι τιµές των τροφίµων. Η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισµού θα πρέπει να εξετάσει αν µια αλυσίδα λιανικής δεν είναι άδικος παίκτης της αγοράς», σχολίασε ο Nikolov.