Εμπορικά, η χρονιά θαρρείς και είναι βγαλμένη από τα καλύτερα όνειρα των παραγωγών, αλλά καλλιεργητικά είναι ένας πραγματικός εφιάλτης και λίγοι θα είναι αυτοί που θα καταφέρουν να βάλουν θετικό πρόσημο όταν με το καλό ολοκληρωθεί η συγκομιδή και κάνουν ταμείο.
Οι τιμές είναι αλήθεια ότι έχουν «πετάξει» σε επίπεδα που κυμαίνονται μεταξύ 1,10 και 1,60 ευρώ το κιλό. Υπερδιπλάσιες, δηλαδή, από πέρυσι και κυρίως δεν λένε να το κουνήσουν… ρούπι από τα ψηλά. Αλλά επίσης είναι αλήθεια πως το τονάζ ανά στρέμμα φέτος είναι αποκαρδιωτικό, με τους παγετούς της άνοιξης να έχουν κάνει δυστυχώς μεγάλη ζημιά τόσο στα πεδινά, όσο και στα ορεινά, με τις πιο όψιμες παραγωγές.
Στον κάμπο της Ημαθίας η συγκομιδή έχει ήδη προχωρήσει λίγο πάνω από το 50% και τα φρούτα που μπήκαν στα τελάρα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της καταστροφής που έχει συντελεστεί από τους παγετούς. Στα νεκταρίνια, για παράδειγμα και σε μια περιοχή που εκτείνεται σε χωριά όπως η Κουλούρα, τα Καβάσιλα, ο Σταυρός κι η Ξεχασμένη, όπου έχουν μαζευτεί ποικιλίες όπως οι «Big Bang», «Big Top», «Ali Top» και η «Gaia» η ετυμηγορία είναι πως η μείωση της παραγωγής είναι πάνω από 60% – 70%. Παρόμοια είναι η εικόνα και στα χνουδωτά ροδάκινα.
«Για όσους έχουν παραγωγή η φετινή χρονιά είναι υπέροχη με τις τιμές που ισχύουν, καθώς δεν πέφτουν από το 1,20 ευρώ το κιλό και μπορεί να πιάσουν έως και 1,60 ευρώ το κιλό. Για την πρώτη ποιοτική στάθμη, η μέση τιμή είναι στα 1,30 με 1,40 ευρώ το κιλό. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ελάχιστοι είναι όσοι δεν έχουν επηρεαστεί από τον παγετό και δύσκολα θα αντισταθμιστεί η απώλεια από το λιγότερο τονάζ», μας είπε ο παραγωγός Κώστας Μαρκοβίτης, από την Αγ. Γεώργιο στην Ημαθία, ο οποίος κανονικά θα συγκόμιζε μια παραγωγή περίπου 400 – 500 τόνων, αλλά τελικώς θα βάλει στα τελάρα του περί τους 80 τόνους. «Θεωρώ πως έχουν διαμορφωθεί συνθήκες που θα διατηρήσουν αυξημένη τη ζήτηση και τις τιμές σε αυτά τα υψηλά επίπεδα», τονίζει ο παραγωγός.
Μεγάλες απώλειες σε παραγωγή καταγράφονται και στην Πέλλα, με συνέπεια οι υψηλές τιμές να μην έχουν αντίκτυπο στο εισόδημα των αγροτών. Ο Μιχάλης Φαρμάκης, πρόεδρος του Α.Σ. Πέλλας εκτίμησε πως στην περιοχή που περικλείεται από τα χωριά Λάγγα, Αραβισμού, Αχλαδιά, Νέο και Παλαιό Μηλοτοπο, μέχρι κάτω στο Γυψοχώρι και την Καρυώτισσα, οι καταστροφές από τον παγετό κυμαίνονται στο 70%-80% για τα επιτραπέζια ροδάκινα και στο 60%-70% στα νεκταρίνια. «Οι τιμές στα νεκταρίνια είναι από 1,30 έως 1,45 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό και στα χνουδωτά από 1,10 έως 1,20 ευρώ το κιλό. Οι έμποροι ψάχνουν σαν τρελοί γιατί έχουν και αυτοί τις παραγγελίες τους, αλλά δυστυχώς δεν έχει προϊόν», λέει ο κ. Φαρμάκης.
Τα απόνερα του παγετού βιώνουν και στο Βελβεντό Κοζάνης, όπου οι καλλιέργειες είναι πιο όψιμες και η συγκομιδή στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια είναι, αυτή την περίοδο, στο περίπου 30%. «Μέχρι στιγμής έχουμε μεγάλες ζημίες, οι οποίες δεν φαινόταν στην αρχή. Ο παγετός σε συνδυασμό με την κακή γονιμοποίηση, που είχε ως συνέπεια, τώρα που ο καρπός ωρίμασε να μην αντέχει ο μίσχος και να πέφτει, ανεβάζουν το ποσοστό της ζημίας πάνω από το 50%. Θέλω να ελπίζω πως η εικόνα θα είναι καλύτερη στη συνέχεια, με τις μεσοπρώιμες ποικιλίες όπως οι Royal Glory, Royal Summer, Red Haven και η λευκόσαρκη Maria Bianca, αλλά δεν είμαστε σίγουροι», περιέγραψε στην Agrenda ο Γιώργος Κάντζιος, διευθυντής πωλήσεων στον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, τα μέλη του οποίου καλλιεργούν περί τα 5.500 στρέμματα ροδάκινα και νεκταρίνια.
Για τις τιμές παραγωγού ο κ. Κάντζιος αρκέστηκε να εκτιμήσει πως θα είναι υψηλότερες από πέρυσι, με λιγότερο όμως τονάζ και απέφυγε να ρισκάρει πρόβλεψη, δεδομένου ότι η εκκαθάριση θα γίνει αργότερα το φθινόπωρο, όταν έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή όλων των ποικιλιών.
Απώλεια παραγωγής που μπορεί να φτάσει έως και το 40%, «βλέπει» για φέτος και ο Δημήτρης Κοσμάς, από τον Συνεταιρισμό Δήμητρα του Βελβεντού, λόγω του παγετού, αλλά και από άλλα αίτια όπως το σχάσχιμο πυρήνα και μαύρισμα ψίχας στο εσωτερικό του. «Η ζήτηση είναι μεγάλη, δεν προλαβαίνουν τα φρούτα να έρθουν στην έδρα του συνεταιρισμού και έρχονται να τα πάρουν. Με νύχια και με δόντια θα κρατήσουμε κάποιες ποσότητες για τις εξαγωγές», μας είπε ο πρόεδρος της οργάνωσης, αλλά και αυτός απέφυγε να τοποθετηθεί για τις τιμές παραγωγού, παραπέμποντας στην εκκαθάριση το φθινόπωρο.