Site icon Fresher

Νέες ποικιλίες με αντοχή και γεύση, όχι πανσπερμία, το κλειδί ανάπτυξης στο σταφύλι

«Στους καταναλωτές αρέσουν πολύ τα σταφύλια και τα τελευταία τέσσερα ταραχώδη χρόνια είδαµε ότι η ζήτηση ειδικά στην Ευρώπη είναι ισχυρή αλλά η βιοµηχανία δεν πρέπει να αποκοιµηθεί. Πρέπει να δώσει προσοχή στο γεγονός ότι το κόστος και οι κίνδυνοι για τους καλλιεργητές είναι πολύ υψηλότερα τώρα», ανέφερε η Cindy van Rijswick επικεφαλής αναλυτής τροφίµων και αγροτικών αγορών της Rabobank.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 979 της Agrenda:

 

Οι τιµές της αγοράς κατά τη διάρκεια του περασµένου έτους ήταν αρκετά καλές, σηµείωσε η Van Rijswick, αλλά ανέφερε επίσης ότι µεγάλο µέρος του πρόσφατου πληθωρισµού τιµών καταναλωτή συνοδεύτηκε από σηµαντικά υψηλότερο κόστος και κινδύνους στην αλυσίδα εφοδιασµού. Ωστόσο, συνέχισε, η εισαγωγή ορισµένων πραγµατικά καινοτόµων σταφυλιών µε υπέροχη γεύση µε βελτιωµένη διάρκεια ζωής κράτησε ενθουσιασµένους τους καταναλωτές και τους εµπόρους. «Αλλά η βιοµηχανία χρειάζεται περισσότερες νέες ποικιλίες που µπορούν να αντιµετωπίσουν την ξηρασία και άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες που προκύπτουν από την κλιµατική αλλαγή. Τα προϊόντα πρέπει να είναι win-win για να είναι επιτυχηµένη ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασµού», τόνισε.

Για την Josefina Mena, εµπορική διευθύντρια της ισπανικής Moyca, η πρόκληση της αγοράς σήµερα είναι πράγµατι να προσδιορίσει ποιες από αυτές τις ποικιλίες θα συµπληρώσουν όλα τα κουτάκια όταν πρόκειται για τις απαιτήσεις των καταναλωτών, τις απαιτήσεις λιανικής και τις ανάγκες των καλλιεργητών. «Προηγουµένως εργαζόµασταν µε περισσότερες από 50 ποικιλίες, αλλά τώρα προσπαθούµε να τις µειώσουµε και να βρούµε ποιες είναι οι καλύτερες», αποκάλυψε. «Στην αρχή, δεν ήταν εύκολο να εισαγάγουν νέες ποικιλίες και γεύσεις επειδή δεν ήθελαν να πληρώσουν τα επιπλέον χρήµατα. Μας βοήθησαν όµως οι αγορές της Β. Ευρώπης. Και τώρα οι παραγωγοί ανταποκρίνονται µε περισσότερη συνέπεια, καλύτερη ποιότητα και τραγανή γεύση, καλύτερη διάρκεια ζωής».

Ισπανία και Λατινική Αµερική πυροδότησαν έκρηξη σε νέες ποικιλίες εντείνοντας τον ανταγωνισµό

Τις τελευταίες δεκαετίες, µε την είσοδο νέων προµηθευτών από την Ισπανία και τη Λατινική Αµερική, η κύρια τάση της αγοράς ήταν η αντικατάσταση ποικιλιών µε σπόρους, µε άσπερµες. Σύµφωνα µε τον John Pandol,  Pandol Bros (εκ των κορυφαίων παραγωγών στις ΗΠΑ) µε έδρα την Καλιφόρνια,υπήρξε έκρηξη των ποικιλιών που ήταν θετική επειδή επέτρεψε σε ορισµένους προµηθευτές επιτραπέζιου σταφυλιού να προσφέρουν πολύ καλύτερη παραγωγή, καλύτερες πωλήσεις και πιο βιώσιµες επιχειρήσεις για τους ίδιους τους καλλιεργητές και τους εξαγωγείς. «Ποτέ δεν είχαµε περισσότερες ποικιλίες και πηγές και ποτέ δεν είχαµε περισσότερη αναστάτωση», είπε απευθυνόµενος στους εµπορικούς αντιπροσώπους. Θα µπορούσε, λοιπόν, ο τοµέας να δει τον αριθµό των ποικιλιών σταφυλιού να εξισορροπείται ή και να µειώνεται; Ο Pandol πρότεινε ότι κάθε προµηθευτής και κάθε περιοχή παραγωγής θα έφτανε τελικά στο βέλτιστο αριθµό.

Exit mobile version