Site icon Fresher

Iσχυρές βροχές καθυστερούν τη σοδειά και δυσκολεύουν τους πατατοπαραγωγούς στη Β. Ευρώπη

Ενδεικτικό, είναι πως παρότι η ζήτηση για επεξεργασμένες πατάτες που παράγονται από τις χώρες του Northwest European Growers Groups (NEPG), στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Γαλλία διαρκώς αυξάνεται, οι πωλήσεις κατεψυγμένων πατατών έχουν πτωτικές τάσεις. Παράλληλα, υπάρχει και διαρκής αύξηση του ανταγωνισμού από τις αγορές της Βόρειας Αμερικής, της Κίνας, της Ινδίας, της Τουρκίας και της Αργεντινής.

Στην Ολλανδία ο δείκτης Expana για την επεξεργασμένη πατάτα αυξήθηκε κατά 7,76%, μια αύξηση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλες περιόδους βροχοπτώσεων, αλλά και στην καθυστερημένη σοδειά του 2023. Φανερό των δύσκολων συνθηκών είναι και το γεγονός πως η αποδόσεις τόσο στην Ολλανδία, όσο και στο Βέλγιο είναι κατά 6% και 10% κάτω αντίστοιχα από τις προβλέψεις του Μάϊου, ενώ η Κομισιόν τον Ιούνιο προσάρμοσε την απόδοση παραγωγής της σοδειάς στους 35,8 τόνους ανά εκτάριο, δηλαδή 3% χαμηλότερα από ότι τον Μάιο.

Πέρα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι παραγωγοί του NEPG έχουν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα και άλλες δυσκολίες από την ανθεκτικότητα νέων ειδών φυτόφθορας καθώς, και της έλλειψης μυκητοκτόνων που καθιστούν αρκετές σοδειές επιρρεπείς σε μόλυνση.

Exit mobile version