Site icon Fresher

Ο ήπιος χειμώνας φέρνει νωρίτερα το ελληνικό καρπούζι στην αγορά

Η αύξηση της παραγωγής ανακόπτει την διετή τάση μείωσης, αναφέρει ο Ζαφειράκης. «Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μείωση των φυτεύσεων, η οποία έφτασε σε ποσοστά περίπου 30%. Επιπλέον, το 2023 η βροχερή άνοιξη επηρέασε τα φυτά και είχαμε σημαντική μείωση της παραγωγής, που έφτασε το 40% σε πολλές περιοχές. Ωστόσο, οι τιμές για εκείνη τη συγκομιδή ήταν πολύ καλές και έτσι αντιστάθμισαν τη μειωμένη παραγωγή».

Η αλλαγή του καιρού δεν είναι κακό πράγμα για την καλλιέργεια καρπουζιών, αλλά θα δημιουργήσει διαφορετικά προβλήματα στο μέλλον, πιστεύει ο Ζαφειράκης: «Οι κλιματικές αλλαγές δεν έχουν επηρεάσει το καρπούζι. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μας δίνουν καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη ζήτηση για το προϊόν. Θα πρέπει όμως να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού, ένα θέμα που υποψιάζομαι ότι θα εμφανιστεί στη χώρα μας στο μέλλον».

Ο Ζαφειράκης έχει προσπαθήσει να μειώσει το κόστος της εταιρείας με τη χρήση πράσινης ενέργειας. «Μια επένδυση που κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια είναι στον μηχανολογικό εξοπλισμό. Η τελευταία μας επένδυση ήταν η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, προκειμένου να μειώσουμε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και να συμμετέχουμε στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Για τη σεζόν γενικά, αναμένουμε ότι ο καιρός θα είναι ήπιος και θα εξελιχθεί χωρίς προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να προσφέρουμε την ποιότητα ή οποία είναι γνωστή για τα ελληνικά καρπούζια σε όλη την Ευρώπη», καταλήγει.

Exit mobile version