Site icon Fresher

Πίεση τιμών στα σταυρανθή, μεγάλες αδιάθετες ποσότητες

Όπως εξηγεί στην Agrenda ο Μάρκος Σαπουντζόγλου, παραγωγός από το ∆υτικό Πέλλας όπου διατηρεί τη µεγαλύτερη φυτεία σταυρανθών σε επίπεδο χώρας, µε καθετοποιηµένη δραστηριότητα, ο ήπιος χειµώνας φέτος οδήγησε σε αλλαγή του κύκλου ζωής τόσο στο µπρόκολο, όσο και στο κουνουπίδι. «Από τις 90 ηµέρες, που είναι συνήθως ο κύκλος τους, εξαιτίας των ήπιων θερµοκρασιών πήγε στις 120-130 ηµέρες, γεγονός που είχε ως συνέπεια να µην µπορούµε να συγκοµίσουµε την ώρα που το είχαµε προγραµµατίσει», σηµειώνει ο έµπειρος παραγωγός.

Τις τελευταίες περίπου 10-15 ηµέρες, όµως, οι θερµοκρασίες ανέβηκαν ακόµη πιο πολύ για την εποχή και συνοδεύτηκαν µε νοτιάδες και υψηλό ποσοστό υγρασίας, µε αποτέλεσµα να έρθει η ώρα να συγκοµιστούν οι ποικιλίες που ήταν προγραµµατισµένες για τον Ιανουάριο, συν εκείνες που καθυστέρησαν στη διάρκεια του χειµώνα. Οσονούπω δε, έρχονται, µε περίπου µια εβδοµάδα πρωίµιση, προς συγκοµιδή και οι ποικιλίες σταυρανθών που ήταν στο πλάνο να συλλεγούν µέσα στο Φεβρουάριο.

«Έχουν πέσει όλα µαζί, καθώς έχει αυξηθεί η ταχύτητα παραγωγής και οι αγρότες δεν προλαβαίνουν να συγκοµίσουν. Αποτέλεσµα είναι αυτή τη στιγµή να υπάρχουν αδιάθετα προϊόντα. ∆εν τα προλαβαίνουµε και µένουν στο χωράφι, προκαλώντας µεγάλη ζηµιά στους παραγωγούς», µας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαπουντζόγλου.

Πανελλαδικό το πρόβληµα

Ο ίδιος συµπληρώνει πως επί του παρόντος δεν διαφαίνεται άλλη εναλλακτική λύση, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια µεγάλη βιοµηχανία που να µπορεί να απορροφήσει τα προϊόντα σε δύσκολους καιρούς όπως αυτός που είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστηµα.

«Αυτή τη στιγµή η προσφορά είναι 2-3 φορές πάνω από τη ζήτηση και αυτό σηµαίνει πως ένα περίπου 50%-60% της παραγωγής δεν πουλιέται και δυστυχώς µετά από 2-3 ηµέρες χαλάει και πετιέται. Το πρόβληµα είναι πανελλαδικό. Ο αντίκτυπος µάλιστα είναι χειρότερος στη νότια Ελλάδα όπου οι νοτιάδες είναι ακόµη περισσότεροι, ενώ επειδή είχαν και αρκετές βροχοπτώσεις, η παραγωγή τους µεγάλωσε πολύ γρήγορα. Έσκασαν από τη µια στιγµή στην άλλη, λες και ήταν µανιτάρια» τόνισε.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αγοράς, οι τιµές για το µπρόκολο και το κουνουπίδι έχουν πάρει την κάτω βόλτα. Σε επίπεδο λαχαναγοράς και εµπόρων, το µεν µπρόκολο, όπως σηµειώνει ιδρυτής της οικογενειακής επιχείρησης «MS Farm», πωλείται αυτή την περίοδο στα 60-70 λεπτά το κιλό και αντιστοίχως στα 40-50 λεπτά το κιλό το κουνουπίδι.

«Οι τιµές είναι πολύ χαµηλά, κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ και η προσφερόµενη ποιότητα δεν είναι πολύ καλή, εξαιτίας των ιδιαίτερων κλιµατικών παραµέτρων», µας είπε ο κ. Σαπουντζόγλου.

Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την εκτίµηση πως σε ένα µήνα από σήµερα η αγορά θα αποσυµφορηθεί, καθώς οι µεγάλες ποσότητες θα φύγουν από την αγορά και καθώς δεν θα υπάρχουν πολλά προϊόντα, λογικά θα εκτοξευτεί εκ νέου η ζήτηση για το µπρόκολο και το κουνουπίδι.

Κρατιέται ψηλά η τιµή στο λάχανο, απορροφάται από την Ευρώπη

Ως προς το λάχανο, µε δεδοµένο ότι η παραγωγή φέτος χαρακτηρίστηκε από µικρά µεγέθη και η αγορά δεν είχε ιδιαίτερη ροή, το προϊόν δείχνει ταχύτητα ανάπτυξης και η τιµή κρατιέται σε υψηλά επίπεδα, ενώ η τιµή συνεχίζει να είναι υψηλή γιατί απορροφάται κυρίως από την Ευρώπη (κυρίως Βουλγαρία, Ρουµανία, Πολωνία και Ουγγαρία), χώρες που  δεν έχουν αυτή τη στιγµή παραγωγή.

«Θα µπορούσε να συµβεί και στο µπρόκολο, αλλά το εµπόριο είναι πιο σύνθετο. Για να πλησιάσεις µια αγορά δεν σηκώνεις το τηλέφωνο και την άλλη ηµέρα στέλνεις τα προϊόντα, γιατί οι πελάτες έχουν κάνει τον προγραµµατισµό τους. ∆ίνεις προσφορές τώρα για µετά από µια εβδοµάδα, πόσω µάλλον για εταιρείες που έχουν µια ροή από προµηθευτές, στους οποίους έχουν ήδη δώσει παραγγελία», επεσήµανε ο κ. Σαπουτζόγλου και τόνισε ότι «οι µεγάλες εταιρείες του εξωτερικού ήδη έχουν δώσει τις παραγγελίες τους για τα προϊόντα που έχουν ανάγκη. Ήταν αιφνιδιαστικό το σκάσιµο της παραγωγής και δεν προλάβαµε να κάνουµε ενέργειες για να αποσυµφορηθεί η αγορά».

 

Exit mobile version