Μια πρωτοποριακή μελέτη από το Carl R. Woese Institute for Genomic Biology του Πανεπιστημίου του Ιλινόις έδειξε πώς η γενετική μηχανική μπορεί να καταστήσει τις πατάτες πιο ανθεκτικές στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Με την εισαγωγή δύο νέων γονιδίων, οι ερευνητές αύξησαν τη μάζα των κονδύλων κατά 30% κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα που έσπασε κάθε ρεκόρ, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη καλλιεργειών που θα είναι πιο ανθεκτικές στις κλιματικές συνθήκες του μέλλοντος.
Πώς η φωτοαναπνοή περιορίζει τις αποδόσεις των καλλιεργειών και πώς ξεπεράστηκε
Η φωτοαναπνοή είναι μια διαδικασία που περιορίζει την ανάπτυξη των φυτών, ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτήν την διαδικασία, το ένζυμο Rubisco αντιδρά με οξυγόνο αντί για διοξείδιο του άνθρακα, παράγοντας ένα τοξικό υποπροϊόν που τα φυτά πρέπει να μεταβολίσουν, καταναλώνοντας έτσι ενέργεια. Η ομάδα, υπό την ηγεσία της Katherine Meacham-Hensold, επικεντρώθηκε στην παράκαμψη αυτής της διαδικασίας, ενισχύοντας την αποδοτικότητα των φυτών και μειώνοντας την ενεργειακή τους απώλεια.
«Η παραγωγή καλλιεργειών που αντέχουν σε συχνότερους και πιο έντονους καύσωνες είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση των τροφίμων σε περιοχές που πλήττονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε η Meacham-Hensold, επιστημονική υπεύθυνη του έργου Realizing Increased Photosynthetic Efficiency (RIPE).
Αναβάθμιση της επισιτιστικής ασφάλειας μέσω καινοτόμων καλλιεργειών
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Global Change Biology και εξέτασε τις τροποποιημένες πατάτες κατά τη διάρκεια του καύσωνα του 2022, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 38°C για αρκετές ημέρες. Ενώ οι μη τροποποιημένες πατάτες υπέφεραν, οι τροποποιημένες ευδοκίμησαν, παράγοντας περισσότερους κονδύλους χωρίς να διακυβεύεται η θρεπτική τους αξία.
«Η επισιτιστική ασφάλεια δεν αφορά μόνο την παραγωγή θερμίδων, αλλά και τη διατήρηση της θρεπτικής αξίας. Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι μπορούμε να επιτύχουμε και τα δύο», εξήγησε ο Don Ort, Αναπληρωτής Διευθυντής του έργου RIPE.
Αυτή η καινοτομία μπορεί να ωφελήσει και άλλες βασικές καλλιέργειες, όπως η μανιόκα, που είναι ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια στην Υποσαχάρια Αφρική, όπου η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί τις γεωργικές αποδόσεις. Η ομάδα σχεδιάζει να διεξάγει δοκιμές πεδίου σε διάφορες τοποθεσίες για να επικυρώσει τα ευρήματά της σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες.
Υποστηριζόμενος από οργανισμούς όπως το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και το Gates Ag One, το έργο RIPE εργάζεται για τη δημιουργία καλλιεργειών που μετατρέπουν το ηλιακό φως σε τροφή με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, εξασφαλίζοντας έναν βιώσιμο εφοδιασμό τροφίμων απέναντι στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Με πληροφορίες από newfoodmagazine.com