Site icon Fresher

Πλάνο θρέψης 365 ημερών στο κρητικό αβοκάντο για υγιές δέντρο και πολλά κιλά

του Γιάννη Ρούπα

Βλέποντας τα προβλήµατα της καλλιέργειας, ο γεωπόνος Νίκος Μαυροµανωλάκης αξιοποίησε τις γνώσεις και την εµπειρία του και σε συνδυασµό µε τα προϊόντα και τις τεχνολογίες αιχµής της Timac Agro | ΛΥ∆Α, προσφέροντας λύσεις εξατοµικευµένα, πάντα σε επίπεδο αγροτεµαχίου.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 983 της Agrenda

Το αβοκάντο ελκύει αρκετό κόσµο στα ελληνικά µικροκλίµατα που µπορεί να δοκιµαστεί, καθώς οι τιµές είναι διαχρονικά εξαιρετικές, συνήθως πάνω από 2 ευρώ το κιλό όπως µας εξηγεί ο παραγωγός Αντώνης Καλογεράκης, ο οποίος διαχειρίζεται γύρω στα 2.500 δέντρα. Η καλλιέργεια αβοκάντο εισέρχεται σε µία ιδιαίτερη φάση, καθώς τα δέντρα τα τελευταία δύο χρόνια επηρεάστηκαν από τις υψηλές θερµοκραίες του καλοκαιριού. «Η καλλιέργεια έχει σηµαντικές απαιτήσεις και είναι ευαίσθητη στις κλιµατικές διαφοροποιήσεις. Ειδικά φέτος συναντήσαµε συνθήκες που δεν είχαµε ξαναδεί. Ήµασταν συνηθισµένοι σε υψηλές θερµοκρασίες µήνα Ιούλιο, όµως φέτος τα δέντρα άρχισαν να καταπονούνται από το Μάιο. ∆ίχως την τεχνική και προϊόντική υποστήριξη της Timac Agro | ΛΥ∆Α από το καλοκαίρι του 2023 δεν θα µπορούσαµε υπό αυτές τις συνθήκες να έχουµε φέτος καλή παραγωγή», µας εξήγησε ο παραγωγός Στέλιος ∆ασκαλάκης, ο οποίος διαχειρίζεται 800 δέντρα.

Ο Πέτρος Πέτρακας, παραγωγός αβοκάντο.

Πλάνο 365 ηµερών για σταθερή και ποιοτική σοδειά

«Ο δυναµικός συνδυασµός των κοκκωδών λιπασµάτων DUOFERTIL TOP 36PK µε τεχνολογία ΜΡΡΑ DUO και TOP-PHOS, καθώς και του κοκκώδους λιπάσµατος PHYSIOLITH µε τεχνολογία PHYSIOPRO, το χειµώνα στη βασική λίπανση, για µένα είναι πραγµατικός θησαυρός, διόρθωσε το έδαφος και έδωσε ζωντάνια στα δέντρα. Είχα παρατηρήσει γενικευµένη έλλειψη καλίου, τα δέντρα έδειχναν διψασµένα ενώ ήταν ποτισµένα, είχαµε µικροφυλλίες, συστροφή φύλλων κ.ά. Αυτά τα προβλήµατα διορθώθηκαν µε κατάλληλες εφαρµογές, µας είπε από µεριάς του ο Αντώνης Καλογεράκης.

ο Αντώνης Καλογεράκης, παραγωγός αβοκάντο και ελαιοποιήσιµης ελιάς.

«Το DUOFERTIL TOP 36 PK αποτελεί την ιδανική λύση για την χειµερινή βασική λίπανση των καλλιεργειών. Συνδυάζει 2 κορυφαίες τεχνολογίες το MPPA DUO και το TOP-PHOS, µία νέα µορφή Φωσφόρου, αποκλειστικότητα της Timac Agro. Αξιοποιώντας αυτές τις δύο τεχνολογίες ο φώσφορος και τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία παραµένουν 100% προστατευµένα, ενώ τα δέντρα ανταποκρίνονται θετικά και γρήγορα στην εφαρµογή.

Πρόκειται για ένα λίπασµα που προσφέρει γρήγορη εκκίνηση και θρέψη που διαρκεί», σηµείωσε ο Μπάµπης Παπαδοπούλης, ∆ιευθυντής Πωλήσεων Κρήτης & Ρόδου στην Timac Agro | ΛΥ∆Α.

«Επανέφερα σε καλή κατάσταση γύρω στα 450 δέντρα Φουέρτε, Χας και Μπενίκ, χάρη στη βοήθεια του Τεχνικού Πωλήσεων | Συµβούλου θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α στη ∆υτική Κρήτη, Νίκου Μαυροµανωλάκη. Αυτό φαίνεται τόσο από τις αποδόσεις µου φέτος, καθώς θα κρατήσω την παραγωγή µου στο µέγιστο παρά το έντονο στρεσάρισµα των δέντρων από την άνοιξη», εξηγεί µε τη σειρά του ο έµπειρος παραγωγός Πέτρος Πέτρακας, ο οποίος βρήκε λύση στα προβλήµατα του αγροτεµαχίου του µε δύο εφαρµογές του βιοδιεγέρτη VITALFIT, καθώς τα δέντρα του ξεπέρασαν οποιοδήποτε βιοτικό και αβιοτικό στρες.

Ασπίδα ενάντια στο θερμικό στρες με διπλή εφαρμογή VITALFIT

Πάνω στην επαρχιακή οδό Χανίων – Σούγια, στο όριο µεταξύ των δήµων Επισκοπής και Πλατανιά βρίσκει o κάθε ενδιαφερόµενος το κατάστηµα του Σταύρου Σταφυλαράκη, όπου διακινούνται αγροεφόδια κορυφαίων προδιαγραφών. «Στην περιοχή έχουµε κυρίως ελιές, εσπεριδοειδή, αβοκάντο, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια και λεµόνια. Συνεργαζόµαστε µε πολλούς αγρότες και δίνουµε λύσεις όπου υπάρχει πρόβληµα. Επειδή, πολύς κόσµος στηρίζεται σε µας, διαλέγω και εταιρίες που στέκονται δίπλα µου και είναι εκεί όταν τους χρειάζοµαι, εξού και έχω ενισχύσει τη συνεργασία µου µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α το τελευταίο έτος. Όποιος ήρθε το 2023 και του προτείναµε πλάνο Timac Agro | ΛΥ∆Α στο αβοκάντο, βλέπει άµεσα αποτελέσµατα και κρατάει το πρόγραµµα θρέψης. Να σηµειωθεί πως αυτό το καλοκαίρι όλοι ήρθαν και δήλωσαν ευχαριστηµένοι», εξηγεί στην Agrenda ο ιδιοκτήτης Σταύρος Σταφυλαράκης.

«Το αβοκάντο είναι υποτροπικό φυτό, το οποίο µε αρκετή γνώση και τεχνική µπορούµε και το συντηρούµε στη περιοχή. ∆ίνει πολύ καλό εισόδηµα, όµως αντιµετωπίζει προβλήµατα αστάθειας. Υπήρξαν παραγωγοί τα τελευταία χρόνια που φύτευαν ένα δένδρο και έχαναν άλλο ένα. Γι΄αυτό εκτιµήσαµε και µεις ως µαγαζί πάρα πολύ το µεράκι που έδειξε ο Τεχνικός Πωλήσεων | Σύµβουλος θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α, Νίκος Μαυροµανωλάκης, ο οποίος στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια µας να φτιάξουµε ένα πρόγραµµα θρέψης που να δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να κρατήσουν σταθερή σοδειά από έτος σε έτος και το φυτικό τους κεφάλαιο σε βιώσιµη κατάσταση, παρά τις αντικειµενικές κλιµατικές δυσκολίες», µας είπε απ’ τη µεριά του ο  υπεύθυνος του καταστήµατος, Αντώνης Σιτζανάκης.

Άµυνα κατά του θερµικού στρες το VITALFIT

Μόνο τα καλύτερα είχαν να πουν όσοι δοκίµασαν διπλή εφαρµογή από το καλοκαίρι του 2023 το VITALFIT, το οποίο ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των παραγωγών και επέτρεψε στα δέντρα να υποµείνουν καλύτερα τη θερµική καταπόνηση, ενώ σε όσα δέντρα έγινε ξανά φέτος εφαρµογή, άντεξαν τις επιπτώσεις του ξηροθερµικού καλοκαιριού και θα δώσουν µια καλή παραγωγή.

«Το VITALFIT είναι ένας αντιοξειδωτικός επαγωγέας που προλαµβάνει και θεραπεύει το οξειδωτικό stress ενεργοποιώντας την άµυνα του φυτού. Αποτελεί ένα προϊόν κατάλληλο για όλους τους τύπους καλλιεργειών και µπορεί να εφαρµοστεί διαφυλλικά και ριζοποτιστά», συµπλήρωσε ο Μπάµπης Παπαδοπούλης, ∆ιευθυντής Πωλήσεων Κρήτης & Ρόδου.

Επιταχυντής υψηλών αποδόσεων τα κρυσταλλικά λιπάσµατα KSC

Η χρήση υδατοδιαλυτών λιπασµάτων αποτελεί επίσης σηµαντικό εργαλείο και για τους παραγωγούς Αβοκάντο µε σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας της καλλιέργειάς τους.

«Τα κρυσταλλικά λιπάσµατα KSC ξεχωρίζουν χάρη στο PHYT-actyl, ένα πατενταρισµένο σύµπλοκο µε πολλαπλή δράση, που βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: το φυτό, το έδαφος και την εξειδικευµένη θρέψη. Αυτή η ολοκληρωµένη προσέγγιση διασφαλίζει ότι τα φυτά λαµβάνουν τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά τη σωστή χρονική στιγµή, προωθώντας την ανάπτυξή τους σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής του φυτού.», κατέληξε η Έφη Πισκόπου, Operational Marketing & Product Manager στην Timac Agro | ΛΥ∆Α.

Στην κεντρική φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά: ο Μπάµπης Παπαδοπούλης, ∆ιευθυντής Πωλήσεων Κρήτης και Ρόδου στην Timac Agro | ΛΥ∆Α, ο Στέλιος ∆ασκαλάκης, παραγωγός αβοκάντο, ο Νίκος Μαυροµανωλάκης, Τεχνικός Πωλήσεων | Σύµβουλος θρέψης δυτικής Κρήτης και ο Γιάννης Ρούπας, δηµοσιογράφος της Agrenda.

Exit mobile version