Site icon Fresher

Πλούσιες σοδειές ελληνικής φράουλας προοικονομούνται για το δεύτερο μισό της σεζόν

Με την αλλαγή του καιρού στις περισσότερες περιοχές, η ζήτηση για φράουλες έχει μειωθεί ελαφρώς, καθώς οι καταναλωτές τις προτιμούν κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Στην Ολλανδία υπάρχει αρκετό προϊόν διαθέσιμο στην αγορά για να προμηθεύσει τους πελάτες, με την προσφορά να ισορροπεί καλά με τη ζήτηση. Οι Βέλγοι παραγωγοί με τη σειρά τους συνεχίζουν να απολαμβάνουν ικανοποιητικές τιμές, παρά την ελαφριά αύξηση των όγκων παραγωγής.

Στην Ισπανία, οι αγρότες προετοιμάζονται για την επόμενη σεζόν, με την αρχή της φάσης φύτευσης στην περιοχή της Ουέλβα. Στη Γαλλία, οι τιμές παραμένουν σχετικά χαμηλές και η ζήτηση είναι ασθενής, όπως συμβαίνει κάθε φθινόπωρο. Στη Γερμανία, οι έμποροι αναφέρουν αποτυχίες καλλιεργειών λόγω έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων. Ωστόσο, στην Ιταλία, η φθινοπωρινή συγκομιδή φράουλας αποδεικνύεται ικανοποιητική, με υψηλές τιμές παραγωγού από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Η σεζόν της αιγυπτιακής φράουλας πλησιάζει, με την έναρξή της τον Νοέμβριο. Ωστόσο, ο κλάδος εξακολουθεί να πλήττεται από κλιματικούς και οικονομικούς παράγοντες. Στη Βόρεια Αμερική, οι ακραίες θερμοκρασίες και οι τυφώνες έχουν επηρεάσει την προσφορά, ενώ στη Νότια Αφρική η κύρια σεζόν φτάνει στο τέλος της, με τη σοδειά να μειώνεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα προετοιμάζεται για μια εξαιρετική σοδειά φράουλας στο δεύτερο μισό της φετινής σεζόν, με τις φυτείες της ποικιλίας Victory να ξεκινούν την παραγωγή νωρίς, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που το κλίμα στη χώρα φαίνεται να έχει αλλάξει σημαντικά, με ήπιους χειμώνες.

Η ποικιλία Victory, κυρίαρχη στα ελληνικά θερμοκήπια από το 2016, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των καλλιεργητών και πλέον έχει καταλάβει το 75-80% της συνολικής καλλιεργητικής έκτασης, που ανέρχεται σε περίπου 2.100-2.200 στρέμματα. Η επέκταση της καλλιέργειας Victory συνεχίζεται αυτή τη σεζόν, και αν δεν παρουσιαστούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις από πέρυσι.

Με πληροφορίες από Freshplaza

Exit mobile version