Καθώς η χειμερινή περίοδος στο Βόρειο Ημισφαίριο φτάνει προς το τέλος της, έρχεται η εποχή για τα πορτοκάλια του Νότιου Ημισφαιρίου. Η Ισπανία, κύρια χώρα παραγωγής εσπεριδοειδών, φαίνεται να είχε μια καλή σεζόν με αυξημένη προσφορά. Ωστόσο, υπήρξε μια πτώση των τιμών προς το τέλος της με τους Ισπανούς παραγωγούς να επισημαίνουν ότι «η ευρωπαϊκή αγορά εκτιμά ιδιαίτερα τα ισπανικά πορτοκάλια, αλλά δεν θέλει να τα πληρώσει». Διαμαρτύρονται επίσης για τα πορτοκάλια από την Αίγυπτο χαμηλότερης τιμής και ποιότητας που κατέκλυσαν τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της δικής τους τοπικής αγοράς.
Η Νότια Αφρική, ως η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση, καθώς η κύρια αγορά της, η Ευρώπη, εξακολουθεί να είναι γεμάτη πορτοκάλια από την Αίγυπτο και το Μαρόκο. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις εξαγωγές προς την Ασία λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, επομένως πολλά φρούτα από αυτές τις δύο χώρες ανακατευθύνθηκαν στην Ευρώπη.
Στις ΗΠΑ, τα μεγάλα μεγέθη πορτοκαλιών California Navel είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος της σεζόν. Οι μεξικανικές Valencias πωλούνται περίπου 20% φθηνότερα σε σύγκριση με τα αφρικανικά πορτοκάλια.
Στη Νότια Αμερική, ένας εξαγωγέας στην Ουρουγουάη επισημαίνει ότι παρατηρούν ένα παγκόσμιο έλλειμμα πορτοκαλιών, το οποίο είναι πρόθυμοι να καλύψουν. Στα βορειοανατολικά της Αργεντινής ο όγκος θα είναι υψηλότερος από την περασμένη σεζόν, με αναμενόμενη βελτίωση στην παραγωγή και ποιότητα την τρέχουσα σεζόν του 2024. Το Περού παράγει κυρίως πορτοκάλια για την τοπική αγορά με ελάχιστες έως καθόλου αναμενόμενες εξαγωγές.
Η εγχώρια παραγωγή πορτοκαλιών στην Κίνα έχει σχεδόν διπλασιαστεί, με κορυφαία την ποικιλία Σετσουάν. Οι εισαγωγείς ανησυχούν για την ποιότητα των αιγυπτιακών πορτοκαλιών, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στην αποστολή που προκάλεσαν οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Η άφιξη των αμερικανικών πορτοκαλιών είναι κατώτερη των προσδοκιών για αυτήν την περίοδο, με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης να είναι 10%-15% υψηλότερες από πέρυσι.
Οι εισαγωγές ελληνικών εσπεριδοειδών έχουν γίνει πιο σημαντικές τα τελευταία χρόνια και αντιπροσωπεύουν σημαντικό ανταγωνισμό. Ωστόσο, η τοπική παραγωγή στην Ελλάδα μειώνεται, ενώ οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στην Ευρώπη.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει αυξανόμενη ζήτηση, αλλά περιορίζεται από τις κρίσεις της Ερυθράς Θάλασσας για τον εφοδιασμό τους στην Ασία.
Η Ιταλία είχε φρούτα μικρού μεγέθους με αυξημένους όγκους παραγωγής που οδήγησαν σε χαμηλές τιμές για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Οι τιμές αυξήθηκαν τον Απρίλιο, γεγονός που οδηγεί τώρα σε χαμηλότερη εγχώρια ζήτηση και σε βραδύτερες πωλήσεις.
Με πληροφορίες από FreshPlaza