Site icon Fresher

Σε δική του ετικέτα και εξαγωγές επενδύει ο ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας

Η επένδυση αυτή ανέρχεται περίπου στις 900 χιλιάδες ευρώ και εντάσσεται σε ευρύτερο επενδυτικό πρόγραµµα που έχει λάβει την έγκριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το συνολικό του ύψος ανέρχεται στα 2,43 εκατ. ευρώ. Aπό το συγκεκριµένο ποσό, τα 1,3 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δηµόσια δαπάνη (επιχορήγηση 55%). Σε ό,τι αφορά τον νέο µηχανολογικό εξοπλισµό που θα προστεθεί θα συµβάλει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας στον τοµέα της διαλογής και συσκευασίας κερασιών, ο µεγαλύτερος όγκος των οποίων διοχετεύονται σε χώρες του εξωτερικού. Ήδη ο Συνεταιρισµός έχει δηµιουργήσει επώνυµα προϊόντα µε την ετικέτα «Vermina», µεταξύ των οποίων είναι το ΠΟΠ ροδάκινο Νάουσας, το κεράσι, το ακτινίδιο, το µήλο.

«Με τις επενδύσεις αυτές θα έχουµε την ευκαιρία να ενισχύσουµε ακόµα περισσότερο την παραγωγή µας σε επώνυµο προϊόν, δίνοντας ταυτόχρονα και έµφαση στην ποιότητα, διότι η διαλογή θα πραγµατοποιείται πλήρως αυτοµατοποιηµένα µε τη χρήση ειδικών καµερών, οι οποίες θα επιβλέπουν βήµα προς βήµα την εξέλιξη της διαδικασίας. Ταυτόχρονα θα διασφαλίσουµε µεγαλύτερη ταχύτητα διαλογής», επισηµαίνει ο Βασίλης Μπουγάς, γενικός διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας.

Το 2022 ο Συνεταιρισµός παρέλαβε 600 τόνους κερασιού, µε τη διαλογή να γίνεται σε µηχανικό καλιµπραδόρο, όπου η διαλογή πραγµατοποιήθηκε αποκλειστικά µε βάση το µέγεθος και η ποιότητα ελεγχόταν χειρωνακτικά από εργατικό προσωπικό, κάτι που πλέον αλλάζει µέσα από τις συγκεκριµένες επενδύσεις. «Με τον ηλεκτρονικό καλιµπραδόρο η διαλογή σε ό,τι αφορά ο µέγεθος, την ποιότητα και την κατηγορία θα γίνεται πλήρως αυτοµατοποιηµένα», επισηµαίνει ο κύριος Μπουγάς.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης επένδυσης των 2,4 εκατ. ευρώ, ο ΑΣΕΠΟΠ της Νάουσας προχωράει και στον εκσυγχρονισµό του µηχανολογικού εξοπλισµού καθώς και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστηµάτων, ισχύος 600 ΜW και στόχο τη µείωση του ενεργειακού κόστους.

Βασική δραστηριότητα του φορέα είναι οι εξαγωγές, καθότι έως και το 70% της συνολικής παραγωγής διοχετεύεται σε χώρες της Βαλτικής αλλά και σε Πολωνία, Γερµανία, Ουκρανία, Μολδαβία, Κροατία, Τσεχία, Αίγυπτο καθώς και στη Σαουδική Αραβία. Στην Ελλάδα βρίσκεται σε αλυσίδες όπως ΑΒ Βασιλόπουλος καθώς και σε τοπικές αλυσίδες µικρότερου βεληνεκούς, µε τις οποίες διατηρεί πολυετείς συνεργασίες. Ο Συνεταιρισµός συνεργάζεται µε 500 µέλη – παραγωγούς και ο τζίρος του ανήλθε στα 9 εκατ. ευρώ το 2022, όντας κερδοφόρος, όπως αναφέρει σχετικά ο γενικός του διευθυντής. Συγκεντρώνει οπωροκηπευτικά προϊόντα από τους συνεργαζόµενους παραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή της Ηµαθίας.

Πιστοποιήσεις σε όλο το φάσµα της παραγωγικής διαδικασίας

Κύριο σηµείο της φιλοσοφίας του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας είναι ότι υφίστανται πιστοποιήσεις σχεδόν για το σύνολο των παραγόµενων προϊόντων και σε επίπεδο παραγωγών αλλά και σε επίπεδο τυποποίησης. Ειδικότερα, ο συνεταιρισµός ακολουθεί πιστοποιήσεις όπως Agro 2.2 και Agro 2.2, HASP, ISO και στα ακτινίδια την πιστοποίηση Global GAP και το BRC που στο σύνολό τους σχετίζονται µε την ασφάλεια των τροφίµων. «Επιδίωξή µας ήταν να είναι το σύνολο των παραγωγών µας πιστοποιηµένοι, ούτως ώστε να παρακολουθούµε κάνουµε καθολικό για να παρακολουθούµε µε ενιαίο τρόπο την παραγωγική διαδικασία», συµπληρώνει ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισµού.

Exit mobile version