Site icon Fresher

Σε χαμηλό οκταετίας επανέρχεται η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων βάσει Κομισιόν

Η πτώση θα είναι αισθητή σε χώρες όπως η Πολωνία και η Γερμανία, όπου οι επερχόμενες εμπορικές σεζόν αναμένονται να είναι χαμηλότερες κατά 20% και 16% αντίστοιχα. Σημαντική μείωση αναμένεται επίσης σε άλλες παραγωγικές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Αυστρία και το Βέλγιο.

Η μείωση της διαθεσιμότητας θα έχει κυρίως αντίκτυπο στην παραγωγή που προορίζεται για μεταποίηση, με περίπου 3,5 εκατομμύρια τόνους μήλων να αναμένονται για πώληση στην ΕΕ για αυτό το σκοπό, καταγράφοντας μείωση 22% σε ετήσια βάση και -15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Αντίστοιχα, η παραγωγή για νωπή κατανάλωση αναμένεται να φτάσει τα 6,6 εκατομμύρια τόνους (-3% σε ετήσια βάση, -9% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας).

 

Κατεβάστε και ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 36 του Fresher

 

Η πτωτική πίεση στις τιμές αναμένεται να συμβάλει θετικά στη ζήτηση για φρούτα, η οποία έχει πληγεί από τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια. Για τα φρέσκα μήλα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αναμένεται να ανακάμψει ελαφρώς στα 13,6 κιλά, σημειώνοντας αύξηση 2% σε ετήσια βάση, η οποία προς το παρόν δεν είναι ακόμα ορατή. Τα τελικά αποθέματα φρέσκων μήλων για την περίοδο 2024/2025 αναμένονται να είναι 15% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας, φτάνοντας τους 300.000 τόνους.

Η πτώση των καθαρών εξαγωγών της ΕΕ συνεχίζεται καθώς μειώνονται οι εγχώριες προμήθειες

Οι εξαγωγές νωπών μήλων της ΕΕ αναμένεται να μειωθούν κατά 12% το 2024/25, με πτώση 25% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας, λόγω της μειωμένης παραγωγής. Αντίθετα, οι εισαγωγές νωπών μήλων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 14% σε ετήσια βάση, παραμένοντας όμως σε χαμηλά επίπεδα με 281.000 τόνους, 5% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Οι εξαγωγές μεταποιημένων μήλων αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 11%, φτάνοντας 22% κάτω από τον πενταετή μέσο όρο, κυρίως λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας. Ωστόσο, οι εισαγωγές μεταποιημένων μήλων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 13% σε σύγκριση με το 2023/24 και 19% σε σχέση με τον πενταετή μέσο όρο.

Συνολικά, οι καθαρές εξαγωγές νωπών μήλων της ΕΕ θα περιοριστούν στους 537.000 τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο 2017/18, ενώ οι καθαρές εισαγωγές μεταποιημένων μήλων θα αγγίξουν τους 300.000 τόνους.

Exit mobile version