Τα αίτια πολλά, αλλά, όπως φαίνεται, µεγάλη ευθύνη φέρουν, για µια ακόµη φορά οι µη οργανωµένοι παραγωγοί και οι συναλλαγές τους στα στέκια και στη Λαχαναγορά, οι οποίες διαµορφώνουν κλίµα και βάζουν «τρικλοποδιές» στην εµπορία των προϊόντων µε βιώσιµους όρους, µε συνέπεια τα αξιόπιστα οργανωµένα σχήµατα να πιέζονται.
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαµορφωθεί στην περιοχή της Ηµαθίας, στις αρχές Ιουνίου, για τα δύο προϊόντα, είναι ότι για τα χνουδωτά επιτραπέζια ροδάκινα οι τιµές που ακούγονται, όπως µας µεταφέρθηκε, είναι αποκαρδιωτικές, καθώς παίζουν στα 0,40 έως και 0,60 ευρώ το κιλό, ενώ στα νεκταρίνια, στα οποία συνήθως η αγορά δίνει ένα premium έως και 20 λεπτά στο κιλό, τα 0,60 ευρώ το κιλό είναι ο κανόνας για τους περισσότερους. «Ειδικά στα µικρόκαρπα νεκταρίνια, που φέτος φτάνουν το 50%, όταν σε µια κανονική χρονιά δεν ξεπερνούν το 20%, οι τιµές είναι ανοιχτές και υπάρχουν και αδιάθετες ποσότητες», µας ανέφερε επικεφαλής µεγάλης συνεταιριστικής οργάνωσης από την περιοχή της Ηµαθίας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυµία του.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 969 της Agrenda
Η πρωιµότητα έφερε µικροκαρπία στα νεκταρίνια
Η πρωιµότητα κατά περίπου 10-15 ηµέρες στην παραγωγή είναι αυτή που ενοχοποιείται κυρίως για την υψηλή µικροκαρπία στα νεκταρίνια, όπως εκτιµά ο πρόεδρος του Α.Σ. Κουλούρας «Απόλλων», Γιώργος Νεστορόπουλος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στο ροδάκινο η εικόνα είναι αρκετά καλύτερη. Εξηγεί, ακόµη, πως οι υπερπρώιµες ποικιλίες, όπως η Lolita και η Francois είχαν µειωµένο τονάζ, δεδοµένου ότι οι καλλιεργητές τις εκριζώνουν καθώς παρουσιάζουν προβλήµατα συχνά στην ποιότητα και τον όγκο παραγωγής. «Είναι ακόµη νωρίς να πούµε οτιδήποτε. Ευελπιστούµε ότι οι όψιµες και οι υπερόψιµες, θα πάνε καλύτερα. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι αν και η απορρόφηση από την εξαγωγή δεν αντιµετωπίζει προβλήµατα, οι τιµές πιέζονται», επισηµαίνει ο κ. Νεστορόπουλος.
Ως δύσκολη εξίσωση χαρακτηρίζει το κοµµάτι της εµπορίας φέτος και ο διευθυντής του Α.Σ. Μέσης, Αθανάσιος Μπρανιώτης, και παραδέχεται κι εκείνος πως οι τιµές αυτή την περίοδο είναι µειωµένες.
«Η πρωιµότητα έχει φέρει στην αγορά πολλές ποικιλίες µαζί, οπότε η διάθεση είναι πιο µεγάλη από τη ζήτηση, ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν και πολλά ισπανικά ροδάκινα και νεκταρίνια και φυσικά επηρεάζει και όλη η κατάσταση µε τον πόλεµο Ρωσίας – Ουκρανίας», αναφέρει ο κ. Μπρανιώτης και δεν κρύβει την ανησυχία του για το επόµενο διάστηµα, καθώς διαπιστώνει ότι το εµπόριο πιέζει για ακόµη πιο χαµηλές τιµές.
Για µη ικανοποιητικές τιµές παραγωγού µιλά και ο γεωπόνος Θεόδωρος Γκαλίτσιος από τη Βέροια, σηµειώνοντας πως «έπεσαν πολλές ποικιλίες την ίδια περίοδο. Για να καταλάβετε, ποικιλίες που κανονικά θα έπρεπε να συγκοµιστούν στις 20 Ιουνίου, άρχισαν να συγκοµίζονται από τώρα. Επιπλέον, διαπιστώθηκαν και ζητήµατα µε το µέγεθος των φρούτων και την ποιότητά τους.
Θα ανταµειφθούν οι όψιµες ποικιλίες
Ο παραγωγός Κώστας Μαρκοβίτης από την πλευρά του δεν κρύβει την αγωνία του ότι η ταυτόχρονη κυκλοφορία στην αγορά τόσων πολλών ποικιλιών, λόγω των καιρικών συνθηκών, είναι πιθανό να οδηγήσει στο να ξεµείνει η χώρα νωρίς από φρούτα. Από την άλλη, βέβαια, σηµειώνει πως όσοι παραγωγοί εκείνο το διάστηµα έχουν όψιµες και υπερόψιµες ποικιλίες, είναι πιθανό να ανταµειφθούν, καθώς νοµοτελειακά οι τιµές -σε αυτό το σενάριο- θα κινηθούν ανοδικά.
Οι προβλέψεις της Μedfel
Μία ικανοποιητική σοδειά αναµένουν πάντως φέτος οι παραγωγοί επιτραπέζιου ροδάκινου, µε τις επίσηµες εκτιµήσεις της MEDFEL-EUROPECH στις 22 Μαΐου να δίνουν τον τόνο για τον ανταγωνισµό που θα συναντήσει το ελληνικό προϊόν στις ευρωπαϊκές αγορές – στόχους. Όσον αφορά τα ροδάκινα για άµεση κατανάλωση, η Ελλάδα περιµένει 215.000 τόνους επιτραπέζιου και 154.300 τόνους νεκταρίνια, δηλαδή συνολικά 369.300 τόνους. Σύµφωνα µε τις προβλέψεις, που παρουσιάστηκαν στο Europech Forum, η ελληνική παραγωγή το 2024 αναµένεται 8% πάνω από την παραγωγή του 2023 και 23% πάνω από τον µέσο όρο του 2018/2022. Στο νούµερο αυτό έρχεται να προστεθεί η παραγωγή 345.000 τόνων συµπύρηνου. Συνολικά στη χώρα θα συγκοµιστούν 714.300 τόνοι ροδάκινων και νεκταρινιών. Σε επίπεδο Ευρώπης, η φετινή σοδειά θα ανέλθει σε 3.416.692 τόνους, νούµερο που αναλύεται σε 1.357.258 τόνους επιτραπέζιο, 1.343.481 τόνους νεκταρίνι και 715.953 τόνους συµπύρηνο. Συγκριτικά µε το 2023, οι ευρωπαϊκές επιδόσεις σε όρους ποσότητας είναι βελτιωµένες κατά 3,82% στα επιτραπέζια ροδάκινα, 7,72% στα νεκταρίνια (σταθµισµένοι οι δύο τύποι 4,75% πάνω) και ανεβασµένες 1,34% για τα συµπύρηνα ροδάκινα.