Ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» από τη δράση των αετονύχηδων, που, συνήθως, έχουν κοινό σημείο αναφοράς, καθώς με τις αθέμιτες αυτές πρακτικές τους συν τοις άλλοις κυριολεκτικά πλουτίζουν σε βάρος όλων των υπολοίπων νομοταγών τυποποιητών και εμπόρων ακτινιδίου, είτε πρόκειται για οργανώσεις παραγωγών, είτε για ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Το πρόβλημα της κατά συρροή καταστρατήγησης της νομοθεσίας τόσο σε σχέση με το χρόνο έναρξης της συγκομιδής, όσο και της διακίνησης εισαγόμενων ακτινιδίων, που «βαφτίζονται» ελληνικά και πωλούνται με τεράστια περιθώρια κέρδους, απασχόλησε τη γενική συνέλευση της υπό αναγνώριση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου και προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μπει μια τάξη στο χώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews και της Agrenda, στη διάρκεια της συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, οι παριστάμενοι εκπρόσωποι παραγωγών, τυποποιητές και έμποροι του προϊόντος, αποφάσισαν να θέσουν «τον δάκτυλον επί των τύπον των ήλων» και να ζητήσουν τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, με αυστηροποίηση και διεύρυνση των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και εντατικοποίηση των ελέγχων στα κτήματα, αλλά και στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρες.
Τα πρόστιμα που ισχύουν είναι χάδια, ήταν η λογική των τοποθετήσεων και συμφωνήθηκε να επιδιωχθεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά εάν είναι δυνατό, ακόμη και με τον πρωθυπουργό, για να τους τεθεί το αίτημα της αυστηροποίησης.
Το σκεπτικό είναι να πολλαπλασιαστεί το πρόστιμο που προβλέπεται με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο κι επιπλέον να αφαιρείται και η άδεια του διακινητή, ενώ ταυτόχρονα να καθίσταται υπεύθυνος και ο παραγωγός και να του επιβάλλονται αντίστοιχα δυσβάσταχτα πρόστιμα, γιατί, όπως μας τονίστηκε από πηγή που μετείχε στη συνέλευση, «το βαλς θέλει δύο για να χορευτεί».
Αν κι απόλυτα σαφής εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος δεν είναι δυνατό να διαμορφωθεί, λόγω της παραβατικότητας που καλύπτει την δράση τους, τα κυκλώματα αυτά τον περσινό Αύγουστο και Σεπτέμβριο, υπολογίζεται πως διακίνησαν έως και 50.000 τόνους ακτινίδια πρόωρης συγκομιδής, ατυποποίητα, με 3%-4% brix, αντί για 6,5% που είναι το ελάχιστο, ώστε να θεωρείται ένα φρούτο ώριμο για κοπή.
«Πέρυσι το κακό παράγινε. Καθώς το νότιο ημισφαίριο είχε εξαντλήσει τα αποθέματά του τότε, η διεθνής αγορά ζητούσε ελληνικά ακτινίδια και οι επιτήδειοι διακινητές τα αγόραζαν με 0,70 – 0,80 λεπτά το κιλό και τα πουλούσαν με 2 έως και 2,20 ευρώ το κιλό, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, αφού με τις ισχύουσες ποινές χάδι, σήμερα, ακόμη και αν πιαστεί ένα φορτίο, στα 10-15 που διακινεί κάποιος, το πρόστιμο είναι ελάχιστο μπροστά στο όφελος που αποκομίζει», λέει η πηγή μας.
Με κίνητρο το τεράστιο κέρδος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, «δρουν τα κυκλώματα και με τις ελληνοποιήσεις, ενώ υπολογίζεται πως ξεπερνούν τους 1.000 τόνους οι εισαγωγές ακτινιδίων από το Ιράν, μέσω Τουρκίας τα οποία στην πλειονότητά τους φημολογείται ότι μεταπωλήθηκαν ως ελληνικά, σε πολύ υψηλότερη τιμή. Και στις δύο περιπτώσεις το μεγάλο θύμα των παραβατικών συμπεριφορών είναι το ελληνικό ακτινίδιο».
Πέραν αυτών, στη συνέλευση έγινε αποτίμηση και της χρονιάς που κλείνει, καθώς και κάποιες προβλέψεις για την επικείμενη. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε πως παραγωγικά το 2023, το τονάζ ήταν μειωμένο κατά 35%-40% και διαμορφώθηκε γύρω στους 240.000 τόνους ακτινίδια.
Στο εμπορικό κομμάτι, η χρονιά εξελίσσεται ικανοποιητικά, με τις τιμές την περίοδο που διανύουμε -και με το 80%-85% της παραγωγής να έχει ήδη πωληθεί- να αγγίζουν ακόμη και τα 2 ευρώ το κιλό, στο τυποποιημένο φρούτο των 100 γραμμαρίων. Για τον παραγωγό η εκκαθάριση έδωσε ένα εύρος τιμών από 0,80 ευρώ το κιλό έως και 1,10 ευρώ το κιλό, με το υψηλό άκρο να αφορά σε ένα μικρό κομμάτι παραγωγής υψηλής ποιότητας.
Συζητήθηκαν, ακόμη, τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την αναδρομολόγηση των πλοίων, λόγω της δράσης των ανταρτών Χούθι στη διώρυγα του Σουέζ, επιβαρύνοντας με 1.000 έως 2.000 ευρώ ανά κοντέινερ το κόστος μεταφοράς, αλλά και σχεδόν διπλασιάζοντας το χρόνο παράδοσης των προϊόντων σε αγορές της Μέσης Ανατολής και της Νοτιονατολικής Ασίας, όπως επίσης και κάποιες αρρυθμίες που καταγράφηκαν με τις παραδόσεις φορτίων στη Βραζιλία, μια αγορά που φέτος άνοιξε πρώτη φορά και είναι κρίσιμο να μην απογοητευτεί.
Για τη φετινή χρονιά εκείνο που επισημάνθηκε είναι ότι υπάρχουν επιφυλάξεις για το πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα, διότι κυρίως οι κίτρινες ποικιλίες, αλλά και σιγά σιγά οι πράσινες, έχουν αρχίσει να ανθίζουν και αν μέσα στο Μάρτιο ή τον Απρίλιο προκύψει παγωνιά ή χαλαζόπτωση, η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη.
Σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τονίστηκε πως το νότιο ημισφαίριο είναι όψιμο κατά περίπου δύο εβδομάδες και τόσο η Νέα Ζηλανδία, όσο και η Χιλή εκτιμάται πως θα αρχίσουν να συγκομίζουν η πρώτη στα τέλη του Απριλίου και η δεύτερη στα τέλη Μαρτίου.
Όσον αφορά ειδικότερα στη Νέα Ζηλανδία, η πληροφόρηση που υπάρχει είναι πως ήδη πραγματοποιεί στροφή στα κιτρινόσαρκα ακτινίδια και στα επόμενα 4-5 χρόνια η αναλογία θα είναι 70% προς 30%, σε βάρος των πρασινόσαρκων.
Τη συζήτηση τέλος απασχόλησε κι η οργάνωση του επόμενου Διεθνούς Συνεδρίου Ακτινιδίου, την οποία έχει αναλάβει η χώρα μας μεταξύ 23 και 25 Σεπτεμβρίου του 2024, στην πόλη της Άρτας.