Site icon Fresher

Μέχρι 1 ευρώ η τιμή στο πράσο, βελτιωμένες κατά 10% οι αποδόσεις

«Πρώτη φορά βλέπω τέτοια τιµή για το προϊόν στα µέσα Νοεµβρίου. Συνήθως αυτή την εποχή υπήρχε µια κοιλιά στη ροή διάθεσης και την τιµή παραγωγού, αλλά φέτος η χρονιά, µέχρι στιγµής, εξελίσσεται πολύ καλά. Μπαίνουν τα πράσα στη λαχαναγορά κι αµέσως φεύγουν» ανέφερε στην Agrenda ο παραγωγός πράσου Κώστας Ηλιάδης.

Από τη ∆ωροθέα Πέλλας, ένα χωριό που έχει συνδέσει τη φήµη του µε την καλλιέργεια πράσου, ο συνοµιλητής µας εξηγεί πως αυτές τις µέρες η συγκοµιδή του προϊόντος έχει µπει πλέον σε φουλ ρυθµούς και παρά το δύσκολο καλοκαίρι που προηγήθηκε, οι αποδόσεις είναι καλές.

«Οι πρώιµες σπορές άρχισαν να µαζεύονται από τις αρχές Σεπτεµβρίου και καλώς εχόντων των πραγµάτων θα συνεχιστούν µέχρι τέλη Μαΐου. Έχουµε ανοίξει πολύ τη σεζόν της παραγωγής» εξηγεί ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας πως «µετά τις µεγάλες ζέστες του καλοκαιριού που ζόρισαν τα φυτά, η συνέχεια ήταν καλύτερη. Βοήθησε το ότι δεν είχαµε κρύα και παγετούς Σεπτέµβριο και Οκτώβριο, µε αποτέλεσµα οι αποδόσεις να κυµαίνονται από 3 έως 6 τόνους ανά στρέµµα, ανάλογα το χωράφι, αλλά και τις φροντίδες του παραγωγού, δίδοντας ένα στήσιµο γύρω από τους 4 τόνους το στρέµµα».

Στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, εν τω µεταξύ, οι αποδόσεις µέχρι τώρα ήταν επηρεασµένες από τις υψηλές θερµοκρασίες του καλοκαιριού, που επιβράδυναν το ρυθµό ανάπτυξης των πράσων. Το στήσιµο έως τώρα ήταν στους 2,5 τόνους το στρέµµα. Ωστόσο, επειδή οι θερµοκρασίες είναι ιδανικές για το πράσο, αναµένεται να αυξηθούν σε πάνω από 3 τόνους, καθώς το φυτό βάζει πιο εύκολα βάρος, όπως λένε οι παραγωγοί.

Κατεβάστε και ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 993 της Agrenda: 

 

 

Με το που μπουν στη λαχαναγορά φεύγουν αμέσως

Την αυξηµένη ζήτηση για το προϊόν και τη διατήρηση των τιµών κοντά στο 1 ευρώ το κιλό στο χωράφι, επιβεβαιώνει και ο παραγωγός Λάζαρος Κερασίδης από την περιοχή του ∆ήµου Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη, αλλά σπεύδει να επισηµάνει πως δεν λείπουν τα προβλήµατα.

«Έχουµε µπει, πλέον, πολύ δυνατά στη συγκοµιδή, αλλά δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Αυτή την περίοδο, θα χρειαζόµουν άλλα 10 άτοµα για το πλυντήριο, 3 για το χωράφι και άλλα 3 για τη συσκευασία. ∆υστυχώς, όµως, δεν υπάρχουν διαθέσιµοι εργάτες», υποστηρίζει ο παραγωγός, ο οποίος διατηρεί µια καθετοποιηµένη εκµετάλλευση πολλών στρεµµάτων.

Ο ίδιος όµως δεν παραλείπει να σηµειώσει πως η εκτίναξη του κόστους παραγωγής προκαλεί προβληµατισµό. «Τα σούπερ µάρκετ απαιτούν ποιοτικό προϊόν σε χαµηλή τιµή, αλλά µε τέτοιους όρους δεν βγαίνει ο παραγωγός. Όταν µόνο για τα σπορόφυτα το κόστος είναι στα 1.000 ευρώ το στρέµµα και µιλάµε για πολύ µικρά πράσα 70 ηµερών, τί να πάρεις και πώς να επενδύσεις, διότι για 10 στρέµµατα χρειάζεται να βάλεις 11.000 – 12.000 ευρώ», περιγράφει ο κ. Κερασίδης.

Βελτιωμένες κατά 10% οι αποδόσεις

Οι φετινές αποδόσεις στη ∆ωροθέα είναι βελτιωµένες κατά περίπου 10% από πέρυσι, µε
την ποιότητα να παραµένει υψηλή, παρότι το τοπικό ποτάµι στέρεψε από τον Αύγουστο, λόγω ξηρασίας, µε συνέπεια η πλύση των πράσων -που συντελεί και στη διατήρηση της φρεσκάδας τους- να µη γίνεται φέτος στην κοίτη του, αλλά σε «πισίνες», που έχουν φτιάξει οι παραγωγοί στα σπίτια τους.

«Στο χωριό ασχολούµαστε µε το προϊόν γύρω στις 30 οικογένειες και φυτεύουµε κάθε χρόνο περίπου 350-400 στρέµµατα. Καλλιεργούµε την ντόπια ποικιλία, την οποία κρατάµε κάθε χρόνο και την αναπαράγουµε. Είναι ένα πιο χαµηλό σε ύψος πράσο και πολύ τρυφερό», διευκρινίζει ο κ. Ηλιάδης και εξηγεί πως η διάθεση της παραγωγής γίνεται σε ποσοστό σχεδόν 80% µέσω σταθερών συνεργασιών µε καταστήµατα στην κεντρική λαχαναγορά και το υπόλοιπο 20% από τους ίδιους τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές. «Αποφεύγουµε τους περιστασιακούς εµπόρους, που θα έρθουν για ψώνια, γιατί παλαιότερα φαγώθηκαν πολλά λεφτά από κάποιους που υποσχόταν υψηλότερη τιµή και χωρίς παραστατικά», τονίζει ο έµπειρος παραγωγός.    

 

Exit mobile version