Site icon Fresher

Αγροβολταϊκό πάρκο με επίκεντρο την καλλιέργεια τομάτας ετοιμάζει η Ιταλία

Η επένδυση, ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα παρεμβάσεων συνολικής αξίας 24,5 εκατ. ευρώ που έχει σχεδιαστεί για τη στήριξη του περιβάλλοντος στα εργοστάσια του Ομίλου. Το νεό πάρκο θα καλύψει μια έκταση περίπου 2 εκταρίων σε βιομηχανική περιοχή κοντά στο εργοστάσιο Casalasco στο Fontanellato.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα εγκατασταθούν σε μεταλλικές κατασκευές ύψους περίπου 5 μέτρων, επιτρέποντας τη συνέχιση των γεωργικών δραστηριοτήτων από κάτω. Χάρη σε λογισμικό, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Πιατσέντσα, θα γίνεται συνεχής συλλογή και ανάλυση δεδομένων, επιτρέποντας την ιδανική προσαρμογή των πάνελ για τη μέγιστη απορρόφηση ηλιακής ενέργειας και την εξασφάλιση της σωστής ποσότητας φωτός για τις καλλιέργειες.

Το αγροβολταϊκό πάρκο αναμένεται να έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα περίπου 1600 MWh, η οποία, μαζί με την ενέργεια που παράγεται από τη μονάδα συμπαραγωγής που εγκαταστάθηκε το 2023 στην ίδια τοποθεσία στο Fontanellato, θα επαρκεί για να καλύψει πάνω από το 90% των ενεργειακών αναγκών της μονάδας. Η εν λόγω πρωτοβουλία σηματοδοτεί ένα βήμα προς την ενεργειακή αυτάρκεια και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Casalasco, το οποίο μέσω του αγροβολταϊκού πάρκου θα μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 680 τόνους ετησίως.

Η ενέργεια που παράγεται από το αγροβολταϊκό πάρκο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την τροφοδοσία του νέου Κέντρου Καινοτομίας του Casalasco, ένα έργο του Ομίλου υπό κατασκευή, επίσης στο Fontanellato. Ωστόσο, η πρωτοβουλία δεν περιορίζεται μόνο στα ενεργειακά οφέλη, αλλά στοχεύει να προσφέρει ένα αναπαραγόμενο μοντέλο για όλες τις εκμεταλλεύσεις-μέλη του Ομίλου.

Ο πειραματισμός για την καλλιέργεια τομάτας κάτω από ηλιακούς συλλέκτες θα διευκολύνει, στην πραγματικότητα, τον εντοπισμό των καταλληλότερων ποικιλιών για αυτό το είδος καλλιέργειας και θα βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ σκιάς και φωτός, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα και την απόδοση των προϊόντων.

Η κατασκευή του αγροβολταϊκού πάρκου θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, η Casalasco θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα που προέκυψαν για να εξετάσει την πιθανή εφαρμογή της τεχνολογίας σε ευρύτερες επεκτάσεις. «Το αγροβολταϊκό πάρκο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο βιώσιμη, ολοκληρωμένη και καινοτόμο γεωργία», δήλωσε ο Costantino Vaia, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Casalasco.

Με πληροφορίες από TheTomatoConference

Exit mobile version