Site icon Fresher

Αρχίζει η συγκομιδή πατάτας στο Νευροκόπι, καλή ζήτηση λόγω ελλείμματος στην ΕΕ

Αγρότες της περιοχής ανησυχούν για το τί θα αντικρίσουν όταν µπουν τα µηχανήµατα στα χωράφια για την εξαγωγή της πατάτας, ενώ αγωνιούν και για την τιµή που θα έχει το προϊόν, καθώς το κόστος φέτος λόγω της προσφυγής και σε γεωτρήσεις για τα ποτίσµατα, έχει ξεφύγει.

«Οι πατάτες έχουν πάει πίσω και ζορίζονται να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους και να γεµίσουν. Λόγω του παρατεταµένου καύσωνα τα φυτά έχουν σοκαριστεί, µε δεδοµένο ότι δεν είχαµε και νερό για να ποτίσουµε. Φοβόµαστε και τη µικροκαρπία», περιγράφει ο Απόστολος Βέσµελης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 976 της Agrenda

Στο Νευροκόπι φέτος το καλοκαίρι η διαφορά είναι στη διάρκεια των ηµερών µε υψηλές θερµοκρασίες. «Το θερµόµετρο δείχνει 38-39oC και το βράδυ δεν πέφτει κάτω από τους 24-25oC για πολλές ηµέρες, όταν το σύνηθες είναι να κρατά αυτή η ζέστη για 3-4 ηµέρες και το βράδυ να πιάνουµε τους 15oC», τονίζει.

Το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής -που σηµαίνει ότι ο παραγωγός θα πρέπει για 100 στρέµµατα να έχει «καβάντζα» 150.000 ευρώ µόνο για να καλλιεργήσει, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που µειώνεται η έκταση της πατάτας στο λεκανοπέδιο. «Συνολικά στον κάµπο καλλιεργήθηκαν γύρω στα 15.000 στρέµµατα φέτος, από περίπου 19.000 – 20.000 πέρυσι» µας λέει ο κ. Βέσµελης, σηµειώνοντας πως είναι κρίσιµο να έχει τιµή το προϊόν για να µπορέσουν και οι παραγωγοί να συνεχίσουν να µένουν στο επάγγελµα. 

Ζήτηση προς το παρόν φαίνεται πως υπάρχει από το εµπόριο, αλλά είναι ακόµη νωρίς για συµπεράσµατα.

Τριπλάσιο φέτος το κόστος της άρδευσης 

Το κακό είναι ότι ο καύσωνας συνοδεύεται και µε λειψυδρία, αφού στο τοπικό φράγµα Λευκογείων, από όπου αρδεύεται ο κάµπος του λεκανοπεδίου, η στάθµη των υδάτων υποχώρησε σηµαντικά, µε συνέπεια να προκύψουν προβλήµατα στην άρδευση των χωραφιών. «Τα προβλήµατα µε το αρδευτικό νερό φέτος είναι πολύ µεγάλα και κάποια χωράφια αδικήθηκαν. Το φράγµα µπόρεσε  να καλύψει µόλις το 20% των αναγκών µας, καθώς αντί για 7-8 εκατ. κυβικά που παίρνουµε κάθε χρόνο, οι ποσότητες περιορίστηκαν στα 1,8 εκατ. κυβικά και όπως αντιλαµβάνεστε ποτίζαµε µε διακοπές και επιστρατεύσαµε νερά από γεωτρήσεις και λάκκους», µας εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.

Συνεπεία της εξέλιξης αυτής, πέραν της αβέβαιης παραγωγής, έχει εκτοξευτεί και το κόστος ενέργειας για την άρδευση του κάµπου. «Για 100 στρέµµατα πατάτας το κόστος της άρδευσης πέρυσι µου στοίχησε 5.000 ευρώ, ενώ για την ίδια έκταση φέτος πλήρωσα 15.000 ευρώ, τρεις φορές πάνω», αναφέρει ο κ. Βέσµελης, προσθέτοντας πως το τοπικό ΤΟΕΒ υποχρεώθηκε να αυξήσει από τα 18 στα 30 λεπτά του ευρώ, το κυβικό, ώστε να µπορέσει να ανταπεξέλθει στα λειτουργικά του έξοδα.

Στην Άνω Βροντού, οι παραγωγοί ποτίζουν µια φορά την εβδοµάδα 5 ώρες αντί 

για 6-7 ώρες, ενώ µε αυτή τη ζέστη θα έπρεπε να µπαίνουν µε νερά κάθε τρεις ηµέρες

Με το ζόρι μια φορά τη βδομάδα πότισμα 

Παρόµοια εικόνα µας µεταφέρει και ο Βασίλης Μιχτσόγλου, από τον Α.Σ. Άνω Βροντούς στις Σέρρες. «Φέτος ζούµε ένα δράµα µε το νερό. Τέτοια ταλαιπωρία δεν θυµάµαι. ∆εν χιόνισε το χειµώνα,
δεν έβρεξε στη συνέχεια και µε τις υψηλές θερµοκρασίες έχουν στερέψει όλα τα ποτάµια. Το πρόβληµα είναι τεράστιο», µας είπε ο παραγωγός.

Στην περιοχή της Άνω Βροντούς η συγκοµιδή θέλει περίπου ένα µήνα ακόµη για να ξεκινήσει, αλλά ο κ. Μιχτσόγλου δεν είναι αισιόδοξος. «Η καλλιέργεια εξελίσσεται µε προβλήµατα. Με το ζόρι ποτίζουµε µια φορά την εβδοµάδα, και µε 5 ώρες αντί για 6-7 ώρες, ενώ µε αυτή τη ζέστη θα έπρεπε να µπαίνουµε µε νερά κάθε τρεις ηµέρες» εξηγεί και σηµειώνει πως παρότι το χωριό είναι σε υψόµετρο 1.100 µέτρα, ο υδράργυρος καταγράφει τις τελευταίες ηµέρες θερµοκρασίες 35-36oC. Ως προς το τί προσδοκά για την φετινή παραγωγή, ο συνοµιλητής µας αφού σηµειώνει πως
το κόστος παραγωγής είναι πάνω από τα 1.000 ευρώ το στρέµµα, παραδέχεται πως υπάρχει κινητικότητα από το εµπόριο. «Παίρνουµε µεγάλο ρίσκο, γιατί η καλλιέργεια είναι πολυδάπανη και δεν ξέρουµε τί θα πάρουµε πίσω», σηµειώνει.

Exit mobile version