Site icon Fresher

Περίπου 14.000 στρέμματα αγγίζει η ίωση με τα παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα

Προβληματισμό για την εξέλιξη εξέφρασε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), Χρήστος Γιαννακάκης, σημειώνοντας ότι η διαδικασία της καταγραφής ξεκίνησε να «τρέχει» με πρωτοβουλία της ΕΔΟΠ από τα μέσα Ιουνίου.

Με βάση τα στοιχεία από τις 27/8, τα στρέμματα όπου εντοπίζονται παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα, καταγράφονται αυξημένα σε ποσοστό 32,89%, σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, με τους παραγωγούς που έχουν ήδη προβεί στη σχετική ενυπόγραφη δήλωσή τους να ανέρχονται σε 879, από 640 στις 20/8, ενώ πλέον φτάνουν τις επτά οι περιοχές που έχουν πληγεί, από έξι.

Συγκεκριμένα, στις 27/8 ανέρχονταν σε 14.053,6 τα στρέμματα σε Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Λάρισα, Πέλλα, Πιερία και Φλώρινα με εντοπισμένα παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα, όταν στις 20/8 διαμορφώνονταν σε 10.574,9 στρέμματα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Γιαννακάκης από την καταγραφή που γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, στις 20/8 απουσίαζε η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στην οποία ένας καλλιεργητής εντόπισε και δήλωσε τον εντοπισμό παραμορφωμένων ροδάκινων σε δύο αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 11,4 στρεμμάτων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα εξακολουθεί να εντοπίζεται στην Πέλλα, όπου 640 καλλιεργητές έχουν δηλώσει συνολικά 11.172,6 στρέμματα με παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, από 478 παραγωγούς και 8.651 στρέμματα στις 20/8.

Στην Ημαθία 221 καλλιεργητές δήλωσαν 2.649,1 στρέμματα με παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα (148 και 1.734,4 στρέμματα στις 20/8), στη Θεσσαλονίκη 5 παραγωγοί διαπίστωσαν το ίδιο φαινόμενα σε 41,9 στρέμματα (3 και 25,5 στρέμματα στις 20/8) και 9 στο Κιλκίς σε 140 στρέμματα (8 σε 125,4 στρέμματα στις 20/8).

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση με τα εντοπισμένα παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα σε Λάρισα και Πιερία, με τα νούμερα να διαμορφώνονται στις 27/8 όπως και μία εβδομάδα νωρίτερα, σε 2 παραγωγούς και 34,1 στρέμματα και έναν σε 4,5 στρέμματα αντίστοιχα.

Εκφράζοντας την αγωνία του για την εκτεταμένη εικόνα διασποράς του φαινομένου της παραμόρφωσης, αλλά και της επέκτασής του σε άλλα φρούτα, πέραν των ροδάκινων και νεκταρινιών όπου εντοπιζόταν αρχικά, ο κ. Γιαννακάκης υπογράμμισε ότι η πιο πρόσφατη καταγραφή εντείνει την ανησυχία όλων στην αλυσίδα του κλάδου των πυρηνοκάρπων για το τι μέλλει γενέσθαι.

Επισήμανε δε, ότι «όλα δείχνουν πως πρόκειται για συνδυασμό ιών που προσβάλλει και παραμορφώνει τα πυρηνόκαρπα», ευχόμενος να βρουν έγκαιρα οι επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) την αιτία του φαινομένου, ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιοι να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπισή του. Υπογράμμισε, πάντως, ότι από το φαινόμενο της παραμόρφωσης δεν απειλείται η δημόσια υγεία.

Exit mobile version