του Γιάννη Ρούπα
Αυτή θα µπορούσε να είναι η σύνοψη της αγοράς στο σπαράγγι για τον Απρίλιο, ο οποίος παραδοσιακά αποτελεί πεδίο δόξης λαµπρό για το ελληνικό προϊόν, πριν κυκλοφορήσει µαζικά το πολυπληθές γερµανικό, εξηγεί στo Fresher ο διευθυντής της Συνεργασίας Παραγωγών Αλµωπίας, Χρήστος Τρύπκος. «Εµείς δεν είµαστε Συνεταιρισµός ως προς την ονοµασία του πράγµατος αλλά Συνεργασία. Φέτος διατηρούµε συνεργασία µε 40 παραγωγούς, µε αυξητική πάντα τάση», εξηγεί ο κ. Τρύπκος.
Όσον αφορά τη φετινή αγορά, ο παραγωγός έκανε κάποιες διαπιστώσεις που χρήζουν προσοχής. «∆εν έχει νόηµα να γράφετε πως το σπαράγγι έχει «χ» τιµή φέτος και «y» του χρόνου, η σύγκριση είναι λάθος. Αυτό που έχει σηµασία είναι η απόδοση επί την ποσόστωση ανά ποιότητα και ανά περιοχή. Έτσι βγαίνει ο µέσος όρος κάθε χρονιά. Η «µάνα», ο βλαστός αν θέλετε, είναι σε θέση να δώσει σπαράγγι µέχρι και τον Ιούνιο. Όµως, ο κάθε παραγωγός, είναι σε θέση να επιλέξει ανάλογα µε τις τιµές που προσφέρονται, πότε θα σταµατήσει τη συγκοµιδή. Αυτός είναι και ο λόγος που προβληµατιζόµαστε µε τα τερτίπια του καιρού φέτος, καθώς το χρονικό µας περιθώριο είναι συγκεκριµένο και µε τις παρούσες συνθήκες, το χάνουµε. Οι αγοραστές µας πληρώνουν σχεδόν 15% καλύτερα το προϊόν φέτος και εµείς εδώ στην Αλµωπία Πέλλας δεν έχουµε προϊόν να τους στείλουµε. Κάπως έτσι, όταν οι τιµές πέσουν κάτω από τα 2 ευρώ και µεις διακόψουµε τη συγκοµιδή, τα µέσα έσοδα που θα έχει ο παραγωγός µπορεί και να είναι χαµηλότερα συγκριτικά µε πέρυσι. Σηµειωτέον, πέρυσι κλείσαµε τη σεζόν µε µέση τιµή τα 3,97 ευρώ ανά κιλό», εξηγεί ο έµπειρος συνεταιριστής.
«Αφού τα είπαµε αυτά, ας πάµε και στα νούµερα. Μέχρι στιγµής (αρχές Απριλίοτ), οι τιµές άφιξης στη Γερµανία για τα µεγάλα 20άρια premium σπαράγγια αγγίζουν τα 6 ευρώ το κιλό. Τα αµέσως επόµενα 16+ λευκά βιολέ normal σπαράγγια παίζουν στα 5 ευρώ, και όλα τα υπόλοιπα λίγο κάτω από 3 ευρώ το κιλό», θα συµπληρώσει.
Στο λευκό σπαράγγι οι αποδόσεις και τα πιο υψηλά έσοδα
Τη διαφωνία του µε την πάγια θέση πολλών περί µαζικής στροφής των Ελλήνων παραγωγών στο πράσινο σπαράγγι, λόγω ευκολότερης διαχείρισης, εξέφρασε στο Fresher o Χρήστος Τρύπκος. «Το πράσινο µε το λευκό σπαράγγι δεν έχουν καµία σχέση. Μπορεί στα µάτια του καταναλωτή να µοιάζει πιο φυσικό τάχα µου, πιο ωραίο το πράσινο, όµως θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς ποιος είναι ο καταναλωτής που κρίνει. Το πράσινο σπαράγγι γενικά είναι πιο τραγανό, λίγο πικάντικο και αρέσει στον ευρωπαϊκό Νότο. Το λευκό σπαράγγι, είναι διατροφικά ανώτερο, πιο άγευστο και ταιριάζει στερεοτυπικά στη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού Βορρά», εξηγεί. Κλείνοντας την συζήτηση, ο παραγωγός µας επισήµανε τη σηµασία των αποδόσεων. «Το λευκό σπαράγγι στην περιοχή µας έχει µέση απόδοση 800-1.000 κιλά το στρέµµα και καλύτερες τιµές. Άρα ναι µεν έχει µεγαλύτερα έξοδα καλλιέργειας αλλά και ταχύτερη – καλύτερη επιστροφή χρηµάτων. Το θέµα είναι να µπορεί να καλλιεργηθεί, γιατί δεν «κολλάει» σε όλα τα µικροκλίµατα», καταλήγει.