Site icon Fresher

Κερδίζει εδάφη το αβοκάντο τραβάει το εγχώριο με τιμή σταθερά γύρω στα 2,5 ευρώ

Η µεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη της αγοράς αναµένεται από τις ΗΠΑ, όπου η ζήτηση για αβοκάντο έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ όπως όλα δείχνουν η Βόρεια Αµερική προβλέπεται να συµβάλει κατά 34% στην ανάπτυξη της παγκόσµιας αγοράς. Η χώρα προµηθεύεται το µεγαλύτερο ποσοστό των αβοκάντο της από την Καλιφόρνια, όπου πάνω από 3.000 παραγωγοί καλλιεργούν το φρούτο σε 50.000 στρέµµατα, γεγονός που ενισχύει τόσο την αποδοτικότητα του κόστους, όσο και τον όγκο παραγωγής.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 979 της Agrenda

Αν και η καταγωγή των αβοκάντο είναι από το Μεξικό και την Κεντρική Αµερική, τα φρούτα έχουν ενσωµατωθεί πλέον στην καθηµερινότητά πολλών διαφορετικών γαστρονοµικών πολιτισµών, όπως και του ελληνικού. Η διατροφική τους αξία τα καθιστά δηµοφιλή σε διάφορες δίαιτες και καινοτόµα προϊόντα, ενώ η ευελιξία στη χρήση τους και η ενσωµάτωσή τους στην καθηµερινή διατροφή είναι αδιαµφισβήτητη. Ειδικά στη φρέσκια µορφή τους, η κατανάλωση αβοκάντο παρουσιάζει αυξανόµενη τάση.

∆εν είναι λίγες οι φορές, µάλιστα, όπου κατάλληλα λογισµικά χρησιµοποιούνται για τη συλλογή και ανάλυση δεδοµένων κατανάλωσης προκειµένου να υπάρχει µια καλύτερη εικόνα των τάσεων της αγοράς, βοηθώντας στη λήψη αποφάσεων και τη δηµιουργία στρατηγικών που ανταγωνίζονται τις αλλαγές στις προτιµήσεις των καταναλωτών.

Στο ορόσημο των 3 εκ. τόνων έως το 2025 οι εξαγωγές

Σηµαντικές αλλαγές αναµένονται για την παγκόσµια αγορά αβοκάντο, τόσο στην παραγωγή όσο και στο εµπόριο, όπως προβλέπει η τελευταία έκθεση της Rabobank. Ενώ η Λατινική Αµερική θα διατηρήσει την ηγετική της θέση, το τοπίο των εξαγωγών διαφοροποιείται, µε το Μεξικό, το Περού και την Κολοµβία να αποτελούν τους µεγαλύτερους εξαγωγείς. Επιπλέον, χώρες όπως η Βραζιλία και το Εκουαδόρ αναδύονται ως σηµαντικοί παίκτες, ενισχύοντας τη δυναµική της αγοράς.

Στην Ευρώπη, η ζήτηση αβοκάντο αυξάνεται ραγδαία, ιδιαίτερα στην Ισπανία, αν και η περιορισµένη διαθεσιµότητα νερού εµποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής. Η Αφρική, από την άλλη, συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά, µε την Κένυα να διατηρεί την ανοδική της τροχιά και το Μαρόκο να αυξάνει τις εξαγωγές του καθώς ωριµάζουν τα δέντρα του. Συνολικά, η παγκόσµια αγορά αβοκάντο βρίσκεται σε φάση δυναµικής επέκτασης, µε τις εξαγωγές να αναµένεται να ξεπεράσουν τους 3 εκατ. τόνους έως το 2025, ανταποκρινόµενες στην αυξανόµενη ζήτηση.

«Τραβάει» το εγχώριο, σταθερά στα 2,5 ευρώ

Τα αβοκάντο στην περιοχή των Χανίων της Κρήτης φαίνεται να έχουν φέτος µια καλύτερη εικόνα, ωστόσο δυσκολίες όπως ασυνήθιστα υψηλές θερµοκρασίες κατά το δέσιµο του καρπού και προβλήµατα λειψυδρίας κρατούν σε επιφυλακή τους παραγωγούς. «Η καλλιέργεια απαιτεί πολύ νερό, ιδιαίτερα τους θερινούς µήνες, ενώ δεν είναι λίγες οι περιοχές όπου ο καύσωνας προκάλεσε σηµαντικές απώλειες. Η ποικιλία Hass, κατ’ εξοχήν καλοκαιρινή, ήταν αυτή που επηρεάστηκε περισσότερο, µε κάποιες περιοχές να υφίστανται ολική καταστροφή», εξήγησε στην Agrenda ο Γιώργος Κορναράκης, υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΣ Χανίων.

Από τη δεκαετία του ’90 όπου πρωτοφυτεύτηκε το αβοκάντο στα Χανιά οι ποσότητες προορίζονταν σχεδόν εξ ολοκλήρου για εξαγωγές. Σήµερα ωστόσο, τα δεδοµένα έχουν αλλάξει καθώς το αβοκάντο εντάσσεται ολοένα και περισσότερο στην ελληνική διατροφή και όπως µας εξήγησε ο κ. Κορναράκης, πλέον µεγάλο µέρος της παραγωγής
το απορροφά η εγχώρια αγορά, µε τους παραγωγούς να απολαµβάνουν καλύτερες τιµές. «Οι τιµές στην ελληνική αγορά είναι σαφώς καλύτερες, αν αναλογιστεί κανείς πως στην Ισπανία το αβοκάντο πιάνει το 1 µε 1,50 ευρώ στον παραγωγό, ενώ στην Ελλάδα παραµένει σταθερά στα 2,50» ανέφερε ο κ. Κορναράκης.

Exit mobile version