Site icon Fresher

Με άρωμα από Ντουμπάι το κελυφωτό φυστίκι διεκδικεί και φέτος τα 11 ίσως 12 ευρώ

του Γιάννη Ρούπα

Εκτιµάται πως καιρού επιτρέποντος (χωρίς δηλαδή ασύµµετρες µπόρες) θα συλλεχθεί µία σοδειά κοντά στον ιστορικό µέσο όρο που θα επιτρέψει στους παραγωγούς να καρπωθούν για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά τα παράπλευρα… οφέλη από τη γαστρονοµική επέκταση του φαινοµένου Σοκολάτα Ντουµπάι. Η µόδα αυτή, που ξεκίνησε πέρυσι τον Αύγουστο και έκανε την εµφάνισή της στην Ελλάδα από Οκτώβριο µήνα, εξασφάλισε πως η µειωµένη σοδειά του 2024 και τα κάποια αποθεµατικά από το 2023 έφυγαν από τα χέρια των παραγωγών σε τιµές πάνω από 10 ευρώ, µε κορυφές στα 11,5 µε 12 ευρώ το κιλό. Σηµειωτέον, παραδοσιακά, µία µέση χρονιά αποφέρει 7 – 8 ευρώ το κιλό στον παραγωγό του κελυφωτού. Αυτή η αύξηση βέβαια της τάξης των 3 – 4 ευρώ το κιλό, δηλαδή στο 35-40% της µέσης τιµής παραγωγού από την περασµένη πενταετία, ήρθε την κατάλληλη στιγµή, καθώς οι συνεχείς ανατιµήσεις στα κόστη καλλιέργειας των τελευταίων ετών συνεχώς συρρίκνωναν το περιθώριο κέρδους του µέσου παραγωγού.

Κοινώς, για να βγαίνει πλέον το «γλυκό», θα πρέπει κάθε χρονιά φυσιολογικής σοδειάς να φεύγει µε τιµές από 9 ευρώ στον παραγωγό και πάνω. Σε περίπτωση που η ζήτηση για το ελληνικό φιστίκι κυµανθεί κοντά στα περσινά επίπεδα, θεωρείται βέβαιο πως µετά την πρώτη πίεση της συγκοµιδής ως τα µέσα Σεπτεµβρίου, οι τιµές θα παίξουν ξανά άνω των 10 ευρώ το κιλό.

Οι απομιμήσεις είναι πρόβλημα και οι τιμές πλέον θα επηρεάζονται

Όλα θα εξαρτηθούν από την καταναλωτική ανταπόκριση του απλού κόσµου στη µόδα  της Σοκολάτας Ντουµπάι. Η κορύφωση της ζήτησης παρατηρήθηκε τον ∆εκέµβριο και έκτοτε παίζει σε υψηλά µεν αλλά χαµηλότερα του αρχικού επίπεδα, καθώς η «µόδα» αρχίζει να ξεφουσκώνει. Καθώς µπαίνουµε σε περίοδο συγκοµιδής και ο παραγωγικός κόσµος γνωρίζει πως δεν υπάρχει λόγος να ξεπουλήσει στην αρχή, θα έχει ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει το εµπόριο και οι τιµές που θα δίνει στα πρώτα στάδια της σεζόν.

Η όλη πάντως κατάσταση που επικρατεί στην ελεύθερη αγορά µε τις αποµιµήσεις Σοκολάτας Ντουµπάι που… δεν έχουν καν φιστίκι, έχει µειώσει κάπως τον ρυθµό διείσδυσης. Η «αυθεντική» σοκολάτα Ντουµπάι αποτελείται ως βάση από κουβερτούρα, κρέµα από Φιστίκι Αιγίνης και τραγανό φύλλο κανταΐφι… όχι από σιρόπια, ανθυγιεινά φοινικέλαια και αποµιµήσεις προϊόντων κακάο.

Οι κακές αυτές αποµιµήσεις αποθαρρύνουν τους καταναλωτές από το να δοκιµάσουν νέα προϊόντα και έµµεσα ρίχνουν τη ζήτηση για το κελυφωτό φιστίκι.

Το 2024 επικράτησαν για µία ακόµη χρονιά χαµηλές αποδόσεις που απέκλιναν γύρω στο 30 µε 50% ανά κτήµα του µέσου όρου 5ετίας

Μόνιμος βραχνάς στο φιστίκι οι αποδόσεις

Το 2024 επικράτησαν για µία ακόµη χρονιά χαµηλές αποδόσεις που απέκλιναν γύρω στο 30 µε 50% ανά κτήµα του µέσου όρου 5ετίας, όπως εξηγεί στην Agrenda ο παραγωγός Νίκος ∆εληγιάννης από τη Βόρεια Εύβοια, ο οποίος διαχειρίζεται 87 στρέµµατα. «Πέρυσι µάζεψα 10 τόνους έναντι 17 µε 18 τόνους ιστορικά, αλλά τους διέθεσα σε καλύτερη τιµή. Ευτυχώς έχω τον εξοπλισµό και µπορώ να κάνω µια σωστή διαχείριση της πρώτης ύλης ώστε να κερδίζω την υπεραξία», θα εξηγήσει.

Σύµφωνα µε τους παραγωγούς, οι κλιµατολογικές µεταβολές τα τελευταία χρόνια είναι σηµαντικές. Ο µόνιµα άνυδρος Ιούνιος, η οφθαλµόπτωση και η συνεχώς µέτρια καρποφορία, οδηγεί σε µικρό δέσιµο και αρκετά προβλήµατα µε εντοµολογικές ασθένειες. «Εµείς ως επιχείρηση ψαχτήκαµε να µπούµε σε συγκεκριµένα ευρωπαϊκά προγράµµατα για να εξαλείψουµε την ψύλλα και τη βοτρυοσφαίρια από τα χωράφια µας, ωστόσο ο κρατικός παράγοντας δεν µας αφήνει να προχωρήσουµε λόγω… παραπάνω ΚΑ∆. Αυτό πιστεύω τα λέει όλα», θα συµπληρώσει ο κ. ∆εληγιάννης.

Exit mobile version