Site icon Fresher

Με τιμές τριών ταχυτήτων το βιομηχανικό βερίκοκο από 38 έως 50 λεπτά στη Χαλκιδική

Πρακτικά αυτό µεταφράζεται πως για βιοµηχανικά βερίκοκα πρώτης ποιοτικής κατηγορίας από τα παραγωγικά κέντρα της Πέλλας, της Ηµαθίας, της Πιερίας και της Θεσσαλίας, η τιµή που θα πληρωθεί από τη µεταποίηση και την κατάψυξη θα είναι 38 λεπτά το κιλό, παραδοτέα στο εργοστάσιο και αντιστοίχως 15 λεπτά το κιλό, για την πρώτη ύλη που θα πάει για χυµό.

Για τα προϊόντα από την Κορινθία και την Αργολίδα, στην Πελοπόννησο, δύο περιοχές µε µεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια του βιοµηχανικού και του επιτραπέζιου βερίκοκου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιµή που θα ισχύσει φέτος για τα bebeco θα είναι 45 λεπτά, έναντι 50 λεπτών πέρυσι. Τέλος, όπως όλα δείχνουν η υπέρβαση στην τιµή θα γίνει για τα φρούτα στη Χαλκιδική, τα οποία όπως µας µεταφέρθηκε, έπειτα από συνεννόηση µε τους αγρότες, φαίνεται πως θα πληρωθούν µε 50 λεπτά, όσα δηλαδή και πέρυσι.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 969 της Agrenda

 

Με τη συγκοµιδή της ποικιλίας bebeco που χρησιµοποιείται κατά κύριο λόγο στη βιοµηχανία κοµπόστας να έχει προχωρήσει αρκετά σε όλα τα παραγωγικά κέντρα του προϊόντος στη νότιο και τη βόρειο Ελλάδα και τους παραγωγούς να διαµαρτύρονται για την επανάληψη της τακτικής των ανοικτών τιµών, εν τέλει η µεταποίηση εδέησε να γνωστοποιήσει, την περασµένη Πέµπτη την τιµολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί φέτος για την κοµπόστα και την κατάψυξη.

Την απόφαση για 38 λεπτά για το βερίκοκο και στα 15 λεπτά για το χυµό στην Πέλλα, επιβεβαίωσε στην Agrenda, κάνοντας λόγο για µια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς, ο Ηλίας Γεωργιάδης, ∆ιευθυντής στον Α.Σ. Πέλλας, µια οργάνωση που σε ετήσια βάση συγκεντρώνει περί τους 250 τόνους σε βιοµηχανικό βερίκοκο και προµηθεύει µια επιχείρηση της περιοχής που κάνει κατάψυξη.

Η διαφοροποίηση των µεταποιητών, ειδικά στα bebeco της Χαλκιδικής, κατά τις ίδιες πηγές, φέρεται να έχει σχέση µε τη µικρότερη αναλογικά παραγωγή που είχαν φέτος οι αγρότες τοπικά, εξαιτίας των καιρικών φαινοµένων και αποφασίστηκε να στηριχθούν µέσω της τιµής. Όσο δε, για τη θέσπιση του τιµολογίου τριών ταχυτήτων, το επιχείρηµα, σύµφωνα µε πηγές του χώρου, είναι ότι υπάρχουν ακόµη αποθέµατα και η ζήτηση από την αγορά για κοµπόστα βερίκοκο είναι υποτονική.

∆ικαιολογία, πάντως, που δεν πείθει τους παραγωγούς, οι οποίοι, ιδίως στις περιοχές που θα πληρωθούν µε 38 λεπτά το κιλό, πνέουν µένεα για τη µεταποίηση και τα παράπονα περισσεύουν.

Στη Θεσσαλία, πάντως, µέχρι τη στιγµή που γραφόταν το ρεπορτάζ, επισήµως δεν είχε ανακοινωθεί καµία τιµή, ανέφερε ο Χρήστος Τασιούλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού και Οργάνωσης Παραγωγών «Γαιαφρούιτ» από το χωριό ∆έντρα Τυρνάβου.

«Είµαστε σε αναµονή. Ακούµε και εµείς διάφορα, αλλά επισήµως δεν µας έχει πει κανείς τίποτα. Πιστεύω ότι το αργότερο το Σαββατοκύριακο θα ξέρουµε τί θα ισχύσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τασιούλας, ο οποίος µας σηµείωσε πως «στην περιοχή µπαίνουµε σιγά – σιγά δυνατά στη συγκοµιδή του βιοµηχανικού βερίκοκου. Σε άλλα χωριά τα δέντρα είναι φορτωµένα µε καρπό, αλλά υπάρχουν και κτήµατα που δεν έχουν σχεδόν τίποτε επάνω τους. Ως οργάνωση υπολογίζουµε πως θα έχουµε γύρω στους 6.000 – 7.000 τόνους παραγωγή, όταν σε µια κανονική χρονιά πιάνουµε τους 10.000 τόνους», σηµείωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης.

Στα 45-50 ευρώ τα εργατικά για το πρωί συν άλλα 20-25 ευρώ για 3 ώρες το απόγευµα

Ως προς την ποιότητα της παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή  της Θεσσαλίας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού και Οργάνωσης Παραγωγών «Γαιαφρούιτ» Χρήστος Τασιούλας ανέφερε στην Agrenda ότι είναι ικανοποιητική, µε µεγαλόκαρπα φρούτα και καλό χρώµα, αλλά δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον καύσωνα των τελευταίων ηµερών, µήπως και σοκάρει τα δέντρα. «Το 90% της παραγωγής από την ποικιλία Bebeco που έχει η περιοχή πηγαίνει στη βιοµηχανία και το υπόλοιπο 10% στο ελεύθερο εµπόριο. Αν ισχύσουν τα 38 λεπτά το κιλό, τότε τα ποιοτικά βερίκοκα οι αγρότες θα τα πουλήσουν στο ελεύθερο εµπόριο όπου οι τιµές είναι στα 50-55 λεπτά το κιλό», εκτίµησε, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραµµίσει και την παράµετρο του κόστους της συγκοµιδής όπου ελλείψει εργατικών χεριών το ηµεροµίσθιο είναι στα 45-50 ευρώ για 7 ώρες από το πρωί και άλλα 20-25 ευρώ για επιπλέον 3 ώρες το απόγευµα, για όποιον θέλει να εργαστεί.

Exit mobile version