Site icon Fresher

Μόλις 200.000 τόνοι φέτος τα συμπύρηνα διέξοδο στην τιμή ψάχνουν οι παραγωγοί

Με το ζόρι θα φτάσει, τελικώς, τους 200.000 τόνους η φετινή παραγωγή στο συμπύρηνο ροδάκινο, σύμφωνα με αναθεωρημένες εκτιμήσεις των παραγωγών, οι οποίοι καλούν τις μεταποιητικές βιομηχανίες να πάψουν να σφυρίζουν αδιάφορα και να ανακοινώσουν άμεσα τιμές, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο χώρο.

Το μήνυμα αυτό, με τη μορφή του επείγοντος, βγήκε από τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρηνου Ροδάκινου – Αχλαδιού, που συνήλθε το βράδυ της Δευτέρας 14 Ιουλίου στη Βέροια, με σκοπό να κάνει μια νέα αποτίμηση της κατάστασης, σε σχέση με όσα συμβαίνουν, φέτος, γύρω από την παραγωγή και την εμπορία του συμπύρηνου ροδάκινου.

Μάλιστα ως πρώτη προτεραιότητα αποφασίστηκε να γίνει μια επαφή με τον πρόεδρο της ΕΚΕ και να ζητηθεί συνάντηση ακόμη και σήμερα (15/7) αν είναι δυνατό, προκειμένου να του μεταφερθούν οι αγωνίες, αλλά και οι απαιτήσεις των παραγωγών, ώστε να αναλάβουν, από την πλευρά τους, οι μεταποιητικές βιομηχανίες τις ευθύνες τους και χωρίς άλλη καθυστέρηση να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

«Αν θέλουν να δουλέψουν ποσότητες πρέπει να κινηθούν και να μας πουν άμεσα, τώρα, τί θα ισχύσει με τις τιμές. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η ομηρία των παραγωγών, που μαζεύουν την παραγωγή τους και δεν γνωρίζουν αν τους συμφέρει να το κάνουν ή όχι», ανέφερε στην Agrenda ο Μιχάλης Φαρμάκης, πρόεδρος του Α.Σ. Πέλλας, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής και συμμετείχε στην επίμαχη συνεδρίαση.

Μεγαλύτερη η αρνητική έκπληξη για τη μείωση της παραγωγής

Από τη συζήτηση προέκυψε, ακόμη, πως το καμπανάκι από τη μείωση της παραγωγής λόγω του ανοιξιάτικου παγετού, τελικώς, είναι πολύ πιο ηχηρό από ό,τι αρχικώς είχε εκτιμηθεί. «Όσο προχωρά η συγκομιδή του προϊόντος, διαπιστώνουμε πως η αρνητική έκπληξη είναι μεγαλύτερη. Από όλους κατατέθηκε η εκτίμηση ότι φέτος τα συμπύρηνα με το ζόρι θα φτάσουν τις 180-200 χιλ. τόνους, λαμβανομένου του γεγονότος πως η ποικιλία Κατερίνα δεν έχει, εν τέλει, τόσο μεγάλη παραγωγή, καθώς δεν ξεπερνά τους 1,5 τόνους το στρέμμα και όλα δείχνουν πως μέχρι τις 22-23 Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή της, ενώ μετά έρχεται ένα μεγάλο κενό, διότι οι ισπανικές ποικιλίες έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Επίσης, τα παραμορφωμένα, ιδίως στην Andros που θα ακολουθήσει, θα είναι περισσότερα, ενώ παρατηρούμε και ένα μέρος της παραγωγής να φεύγει από τα κτήματα με μαύρα κλουβάκια για νωπή κατανάλωση, λόγω της μεγάλης μείωσης παραγωγής που παρουσιάζουν φέτος και τα επιτραπέζια ροδάκινα», ανέφερε ο κ. Φαρμάκης.

Υπό το πρίσμα αυτό, και με δεδομένο ότι τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια φέτος έχουν υπερδιπλάσια τιμή από την περσινή, κοινό τόπο για τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρυνου Ροδάκινου και Αχλαδιού αποτέλεσε η αξίωση να κινηθεί αξιοπρεπώς ανοδικά η τιμή και στο βιομηχανικό ροδάκινο, το οποίο, μάλιστα, έχει περισσότερα έξοδα ως καλλιέργεια. «Δεν θέλουμε να προσδιορίσουμε εμείς τιμή. Οι βιομηχανίες γνωρίζουν καλά τί ισχύει με τα έξοδα της καλλιέργειας, τα οποία ξεπερνούν πλέον τα 800-900 ευρώ το στρέμμα και θα πρέπει να κινηθούν αναλόγως, γιατί διαφορετικά ο κόσμος θα τους γυρίσει την πλάτη και θα εγκαταλείψει το συμπύρηνο ροδάκινο. Πρέπει να πάμε σε μια χρυσή τομή», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Α.Σ. Πέλλας.

Προκαταβολές τώρα με το μοντέλο του 2021

Μεγάλο μέρος της συζήτησης, ωστόσο, αναλώθηκε και στην επείγουσα ανάγκη να δοθεί άμεσα μια προκαταβολή αποζημίωσης, σε όλους τους πληγέντες παραγωγούς από τον παγετό της άνοιξης.

«Αποφασίσαμε να πάμε είτε ως ΕΘΕΑΣ, είτε ως Εθνική Επιτροπή για το Συμπύρηνο Ροδάκινο και το Αχλάδι, στο υπουργείο και να πιέσουμε να υλοποιηθεί η δέσμευση που είχε αναληφθεί από τον υπουργό και τον τότε υφυπουργό να δοθεί προκαταβολή αποζημίωσης για όσους έχουν πάθει ζημίες από τον ανοιξιάτικο παγετό, διότι υπάρχουν περιοχές όπως είναι η δική μας, όπου η απώλεια παραγωγής είναι στο 90%», είπε στην Agrenda ο Γιάννης Λυσίτσας, πρόεδρος του Α.Σ. Παλαιού Μηλοτόπου, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη.

Σύμφωνα με το συνομιλητή μας, υπήρξε δέσμευση από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου ή το πολύ τέλος Ιουλίου θα είχε δοθεί η προκαταβολή, για να μπορέσουν οι πληγέντες να πάρουν μια ανάσα και μέσω αυτών και οι συνεταιριστικές οργανώσεις που τους έχουν πιστώσει με φάρμακα και λιπάσματα.

«Ο κόσμος περιμένει πώς και πώς την προκαταβολή να μπορέσει να κινηθεί, γιατί δεν έχει καθόλου ρευστότητα και το ίδιο ισχύει και για τους συνεταιρισμούς. Στη δική μας οργάνωση έχουμε πιστώσει τα μέλη μας με πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε φυτοπροστατευτικά και λιπάσματα και θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις οφειλές μας προς τις εταιρείες που μας προμηθεύουν, αλλά εάν δεν μπορέσουν οι παραγωγοί, δεν θα τα καταφέρουμε και εμείς», σημείωσε ο κ. Λυσίτσας, εξηγώντας πως «ζητάμε να εφαρμοστεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε το 2021, όταν δόθηκε προκαταβολή 180 ευρώ το στρέμμα για τα συμπύρηνα, 230 ευρώ το στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια και 280 ευρώ το στρέμμα για τα βερίκοκα, με μία διαφορά. Προτείνουμε αυτή τη φορά για τις συνεταιριστικές οργανώσεις, η προκαταβολή να δοθεί με βάση τα κιλά που έχουν απωλέσει από τον παγετό, και όχι με βάση το τζίρο, όπως έγινε το 2021».

Exit mobile version