Site icon Fresher

Στα σκαριά εμπορικός κόμβος για ευκολότερη διακίνηση νωπών προϊόντων στο Ρότερνταμ

Ο νέος κόμβος έκτασης 60 στρεμμάτων θα επικεντρωθεί σε ολόκληρο τον αγροδιατροφικό τομέα, ενισχύοντας τη δυνατότητα του λιμανιού να εξυπηρετεί τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο Sander Jongeneel, διευθυντής επιχειρήσεων της Αρχής Λιμένος του Ρότερνταμ δήλωσε ότι: «Στοχεύουμε στη βελτίωση της αλυσίδας εφοδιασμού για προϊόντα που απαιτούν ψύξη, διευκολύνοντας την εισαγωγή και εξαγωγή φρέσκων φρούτων, λαχανικών και κατεψυγμένων προϊόντων όπως κρέας και ψάρι.»

Σήμερα, σχεδόν το 95% της μεταφοράς νωπών προϊόντων στο Ρότερνταμ γίνεται μέσω εμπορευματοκιβωτίων, ενώ υπάρχει ακόμα δυνατότητα εξυπηρέτησης μέσω συμβατικών πλοίων. Σύμφωνα με την Anne Saris, διευθύντρια επιχείρησης Agrofood, μια τάση στις κύριες περιοχές φρούτων στη Λατινική Αμερική δείχνει ότι μεγαλύτερα πλοία έως περίπου 10.000 TEU, ενδέχεται να αντικαταστήσουν τα μικρότερα πλοία, χωρητικότητας 2.000 έως 3.000 TEU πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το Rotterdam Food Hub θα συμπληρώσει τους υφιστάμενους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων και τις εγκαταστάσεις αγροδιατροφής και θα διαθέτει επιλογές υπηρεσιών τροφοδοσίας μικρής θάλασσας. Το Ρότερνταμ παραμένει το «πρώτο λιμάνι προσέλευσης» της Ευρώπης για πολλές υπηρεσίες, ειδικά από τη Νότια Αμερική και τη Νότια Αφρική. Αυτό είναι σημαντικό για τους εισαγωγείς φρούτων σε πολλές ολλανδικές περιοχές, καθώς το λιμάνι της Ολλανδικής πόλης  προσφέρει μία ταχύτερη διαδρομή.»

Οι διατροπικές μεταφορές είναι το κλειδί για την αύξηση της αποτελεσματικότητας. Αν και το ίδιο το Kop van de Beer δεν προσφέρει χώρο για σιδηροδρομική σύνδεση με αυτόν τον τρόπο  διερευνάται η δυνατότητα μεταφοράς φορτίου με τρένο. Η συνεργασία με τα τελωνεία για τη μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των επιθεωρήσεων, θα προωθήσει  περαιτέρω η αποτελεσματικότητα.

Τα τελωνεία και η λιμενική αστυνομία συνεργάζονται στενά για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια. Η βιωσιμότητα είναι μια άλλη πρόκληση, αλλά προσφέρει και ευκαιρίες. Το Rotterdam Food Hub θέλει να καταστήσει τον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων πιο βιώσιμο μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα των αποθηκών ψύξης και κατεψυγμένων αποθηκών και έχοντας επιτόπου παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Exit mobile version