Site icon Fresher

Οι απαιτήσεις συσκευασίας προκαλούν αβεβαιότητα για τις εξαγωγές πυρηνοκάρπων στη Γαλλία

Ξεκίνησε η συγκομιδή βερίκοκων στην ισπανική περιοχή της Αραγονίας, στο Bajo Cinca, αν και οι όγκοι εξακολουθούν να είναι μικροί, μεταφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του freshplaza. «Η φετινή παραγωγή αναμένεται υψηλής ποιότητας, με αξιοπρεπή μεγέθη και καλούς όγκους, όχι μόνο για τα βερίκοκα, αλλά για όλα τα πυρηνόκαρπα» δηλώνει ο José Casas, εκπρόσωπος ισπανικής εταιρείας. «Φέτος, δεν είχαμε παγετούς ή χαλαζοπτώσεις και στην περιοχή Bajo Cinca, είχαμε άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, οπότε αναμένουμε μια πολύ καλή συγκομιδή» προσθέτει.

«Έχουμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε με την παραγωγή για την Ευρώπη, κυρίως για τη Γερμανία. Φέτος, υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα σχετικά με τη γαλλική αγορά λόγω του νόμου περί συσκευασίας στη Γαλλία. Σύμφωνα με την εν λόγω νομοθεσία, πρέπει να εξάγουμε τα πάντα σε καλάθια από χαρτόνι με βιοδιασπώμενη ροή και οι δικοί μας προμηθευτές δυσκολεύονται να βρουν τα απαραίτητα υλικά» προσθέτει.

Ο νόμος, που ονομάζεται “Loi anti-gaspillage pour une économie circulaire” (γνωστότερος ως νόμος AGEC) και ο οποίος είναι υποχρεωτικός για όλες τις εταιρείες που επιθυμούν να πωλούν τα προϊόντα τους στη γαλλική αγορά, στοχεύει στην πλήρη εξαφάνιση των πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης στη Γαλλία έως το 2040, βάσει της αρχής για τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι παράγουν, χειρίζονται, επεξεργάζονται, πωλούν ή εισάγουν προϊόντα παραγωγής, πρέπει να προλαμβάνουν και να διαχειρίζονται τα απόβλητα που παράγουν, δηλαδή οφείλουν να είναι υπεύθυνοι για ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων που εμπορεύονται.

«Μας ενδιαφέρει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η Μούρθια. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν σαφείς προδιαγραφές συσκευασίας ή αποθέματος. Έχουμε ήδη παραγγείλει το βιοδιασπώμενο πακέτο ροής που επιτρέπεται για εξαγωγή στη Γαλλία, αλλά θα χρειαστεί ακόμα ένας μήνας για να φτάσει, οπότε και θα αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους, μέχρι τότε θα αναζητήσουμε άλλες αγορές, αφού στην υπόλοιπη Ευρώπη μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν καλάθια με δίχτυα ή πλαστικά πακέτα ροής,», δηλώνει ο José Casas.

«Προς το παρόν, αναμένουμε μια πολύ καλή παραγωγή στην περιοχή μας, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Αραγονίας ή της Καταλονίας, όπου είχαν προβλήματα με το κρύο και ορισμένες συγκομιδές έχουν μειωθεί, καταγράφοντας απώλειες έως και 50%» καταλήγει.

Exit mobile version