Site icon Fresher

Οι χαμηλές τιμές στα ροδάκινα πυροδοτούν τις διαμαρτυρίες Γάλλων αγροτών

Η έκφραση «η κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί» έγινε το κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεών τους, αναδεικνύοντας την ένταση και την αποφασιστικότητα των αγροτών να διεκδικήσουν δικαιότερες τιμές για τα προϊόντα τους.

Το ποτήρι που ξεχείλισε

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Γάλλους παραγωγούς υπήρξε η διαφημιστική καμπάνια που ξεκίνησε μεγάλη αλυσίδα λιανικής πώλησης την περασμένη εβδομάδα, προωθώντας τα ροδάκινα στα 2,19 ευρώ ανά κιλό και «ανατρέποντας την εύθραυστη ισορροπία του κλάδου».

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, τα συνδικάτα αποφάσισαν να δράσουν άμεσα, με τον πρόεδρο της FNSEA, Arnaud Rousseau, να σχεδιάζει συνάντηση με τους υπεύθυνους των καταστημάτων τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν το θέμα. Η Εθνική Ομοσπονδία Παραγωγών Φρούτων της Γαλλίας (FNPFruits) προειδοποιεί ότι είναι «αποφασισμένη και σε επαγρύπνηση για κινητοποιήσεις μέχρι το τέλος της σεζόν».

«Με το κόστος παραγωγής να υπολογίζεται φέτος σε 1,80-1,90 €/κιλό, αναμένουμε ότι η τιμή καταναλωτή των φρούτων μεγάλου διαμετρήματος δεν θα είναι μικρότερη από 2,50 €», εξηγεί Raphaël Martinez, διευθυντής της Peaches and Apricots της Γαλλίας.

Δύσκολη αγορά αυτή τη στιγμή

Η σημερινή κατάσταση έχει εξοργίσει παραγωγούς και συνδικάτα. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, η αγορά ροδάκινων και νεκταρινιών επιδεινώνεται λόγω των ασυνήθιστα υψηλών συγκομιδών για την εποχή (35% των ποσοτήτων συγκομιδής φέτος σε σύγκριση με πέρυσι), των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έχουν αποδυναμώσει τον καρπό και δεν ενθαρρύνουν την κατανάλωση, και της έλλειψης προτεραιότητας στα γαλλικά προϊόντα, σύμφωνα με την FNPF. «Οι εταιρείες μας αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν αποθέματα και ένα σημαντικό μέρος των φρούτων μας πετάχτηκε. Κάναμε τεράστιες παραχωρήσεις, προσφέροντας στους καταναλωτές ποιοτικά φρούτα σε πολύ χαμηλές τιμές».

Δύσκολη η έναρξη της εμπορικής σεζόν

Τον Ιούνιο, ο κλάδος ζήτησε την υποστήριξη της γαλλικής παραγωγής για να αντιμετωπίσει ένα «δύσκολο ξεκίνημα της σεζόν» και οι επαγγελματίες προέτρεψαν τα σούπερ μάρκετ και τους χονδρεμπόρους να «προωθήσουν επειγόντως τα γαλλικά φρούτα». Παράγοντες όπως, οι «ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες, η αγοραστική δύναμη στο μισό και η πολιτική αστάθεια έχουν επιβραδύνει σημαντικά την εμπορία πολλών προϊόντων».

Οι παραγωγοί και τα συνδικάτα κινητοποιούνται, προειδοποιώντας ότι «εάν οι διανομείς συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυτές τις καταχρηστικές τιμές, παρόμοιες διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να συμβούν τις επόμενες ημέρες».

Με πληροφορίες από FreshPlaza

Exit mobile version