Όπως τονίζει στην Agrenda o πρόεδρος της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Ακτινιδίου, Χρήστος Κολιός, λόγω της κλιµατικής αλλαγής, η εθνική παραγωγή υπολογίζεται πως είναι µειωµένη κατά περίπου 35%, σε µέσο ποσοστό, σε σχέση µε πέρυσι. «Παραγωγικά κέντρα όπως είναι η Άρτα κατέγραψαν φέτος µείωση αποδόσεων από 40% έως και 50% σε κάποια κτήµατα, ενώ από κοντά ακολουθεί και η Πιερία, µε σηµαντική µείωση του τονάζ ανά στρέµµα. Οι µόνοι που φαίνεται να τη γλίτωσαν, είναι οι παραγωγοί στην περιοχή της Καβάλας», σηµειώνει ο κ. Κολιός.
Υπό αυτή τη συνθήκη, παρότι οι τιµές, φέτος, είναι πραγµατικά υψηλές για το προϊόν, καθώς κυµαίνονται για την πράσινη ποικιλία «Hayward» από 0,82 έως και 0,95 ευρώ το κιλό, για τη συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών, χωρίς να λείπουν και κάποιες εξάρσεις µε 1 και 1,05 ευρώ το κιλό όπως στον Πυργετό, οι παραγωγοί ιδίως σε περιοχές που έχουν µεγάλες µειώσεις αποδόσεων υποστηρίζουν ότι δεν αντισταθµίζεται η απώλεια εισοδήµατός τους. Ο συνεταιρισµός ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας και Αγ. Σπυρίδωνα από την Πιερία, έχει αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογραµµίζοντας το πρόβληµα, σε σχέση και µε το υψηλό κόστος παραγωγής ζητώντας οικονοµική στήριξη.
Ως προς τις άλλες ποικιλίες, για τα Τσεχελίδη οι τιµές φέτος έπαιξαν από 0,50 έως 0,70 ευρώ το κιλό, ενώ για τις κίτρινες, οι οποίες, όµως, δεν υπερβαίνουν, σύµφωνα µε εκτιµήσεις, τους 1.500 τόνους, σε όλη τη χώρα, οι παραγωγοί πληρώθηκαν από 1,20 έως 1,40 ευρώ το κιλό.
Εν τω µεταξύ, το δρόµο προς την Κορέα, µια αγορά που παρουσιάζει φέτος δυναµική, πήραν τα 2 πρώτα φορτία νωπών καρπών ακτινιδίου από την περιοχή της Ηµαθίας, µε τον Κορεάτη φυτοϋγειονοµικό ελεγκτή που βρίσκεται στη Βέροια, για το σκοπό αυτό, να «ανάβει το πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της εξαγωγής. «Καµιά άλλη χώρα δεν στέλνει το δικό της φυτοϋγειονοµικό ελεγκτή για να φορτώσει γενικά οποιοδήποτε προϊόν και όχι µόνο ακτινίδια. Είναι η µόνη αγορά µε την οποία ακολουθείται αυτή η αυστηρή διαδικασία και προβλέπεται από την απόφαση που συνυπογράψαµε οι δύο χώρες τον Ιούνιο του 2020», ανέφερε στην Agrenda ο αναπληρωτής προϊστάµενος ποιοτικού και φυγοϋγειονοµικού ελέγχου στη ∆ΑΟΚ Ηµαθίας, Κωνσταντίνος Μπέης. Συµπλήρωσε, δε, ότι ο Κορεάτης ελεγκτής θα µείνει στη Βέροια για τρεις µήνες και πως οι έλεγχοι γίνονται στη διαλογή, όσο και στη συσκευασία του προϊόντος, µε βάση τα πρότυπα ISPM 31 κι ISPM 15 και πως οι φορτώσεις διεκπεραιώνονται µε τη διαδικασία «cold treatment» ή άλλως ψυχρής µεταχείρισης, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα φτάσει ζωντανός στην Κορέα κάποιος εχθρός ή παθογόνο που θεωρείται από τη συγκεκριµένη χώρα ως οργανισµός καραντίνας.
Από την Ηµαθία, όπως είπε ο κ. Μπέης, προγραµµατίζεται να εξαχθούν φέτος περίπου 30 containers. Παρόµοιες επιδόσεις και λίγο παραπάνω αναµένεται να έχει και η Άρτα, από όπου ήδη έχουν εξαχθεί 13 φορτία και εκτιµάται ότι θα φτάσουν τα 40 έως τις 28/1/2024, σε σύγκριση µε τα περίπου 25 την περσινή χρονιά, ενώ άλλα 30-40 φορτία σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ∆ιεπαγγελµατικής Ακτινιδίου, υπολογίζεται πως θα φύγουν φέτος προς την κορεατική αγορά και από την Καβάλα.