Site icon Fresher

Πιάνουν 75 λεπτά τα πρώτα μήλα με καλή ζήτηση, προϊόν διαμάντι στις ορεινές ζώνες

του Γιάννη Ρούπα

Φέτος, στα πεδινά µαζεύονται 2,5 µε 3 τόνοι πρώιµο µήλο αντί για τον ιστορικό µέσο όρο των 3,5 µε 4 τόνων το στρέµµα, κάτι που οφείλεται στις ξηροθερµικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που έφεραν τον υδράργυρο στην περιοχής της Αγιάς για πρώτη φορά µετά από πολλά χρόνια στους 39-40 βαθµούς.

«Αν µας αφήσουν οι Πολωνοί, θα πάµε καλά», σηµειώνει ο έµπειρος παραγωγός. Το πολωνικό µήλο που αρχίζει τις επόµενες µέρες να εξάγεται, βγαίνει στις ελληνικές αγορές στόχους στα 60-65 λεπτά το κιλό, δηµιουργώντας µια κάποια πίεση.  Στα δικά µας, γύρω στις 10 Σεπτεµβρίου αναµένεται να αρχίσει η συγκοµιδή στα Golden και Red Delicious σε Αγιά και Ζαγορά, ενώ λίγες µέρες µετά ξεκινούν και τα αγαπηµένα Starking.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 982 της Agrenda

Πάντως, η ελληνική σοδειά αναµένεται σε γενικές γραµµές αυξηµένη, αν και αρκετοί παραγωγοί σηµειώνουν πως δεν είναι εφικτό να πιάσει η χώρα τα νούµερα που βλέπει η  Παγκόσµια Ένωση – WAPA (287.000 τόνοι για την Ελλάδα), διότι το καλοκαίρι πίεσε πολύ τα κτήµατα, ειδικά στα πεδινά. Ωστόσο, είναι θετικό πως η Ελλάδα θα έχει µεγαλύτερες ποσότητες µήλου σε µια χρονιά µε µειωµένη ευρωπαϊκή προσφορά.

Διαμάντι φέτος το προϊόν από ορεινές ζώνες σε Ζαγορά, Αγιά

Στην αιχµή της συγκοµιδής µήλου µπαίνει τις επόµενες 15 µέρες η περιοχή της Ζαγοράς και της Αγιάς, µε την σοδειά φέτος να φαίνεται µεγαλύτερη αλλά και υψοµετρικά… διαχωρισµένη. Οι ορεινές ζώνες καλλιέργειας βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και θα αποδώσουν σε µέσους όρους καλύτερα σε σχέση µε πέρυσι, τόσο σε ποσότητα όσο και ποιότητα, εξηγεί στην Agrenda ο ∆ηµήτρης Σαµαράς, παραγωγός από τη Ζαγορά.

Ο ήπιος χειµώνας δηµιούργησε πρόβληµα στην παραγωγή και τα δέντρα δεν είχαν τις απαιτούµενες ώρες χαµηλών θερµοκρασιών, µε τις υψηλές θερµοκρασίες Ιούνιο και Ιούλιο να γεννούν σε αρκετά κτήµατα µε πρώιµα Gala, προβλήµατα σε µεγέθη και χρώµα, αλλά και στα κιλά ανά δέντρο στις πεδινές ζώνες. Τουλάχιστον τα κόστη παραγωγής κυµαίνονται σε όµοια επίπεδα µε το 2023, τις δίχως εκπλήξεις της σεζόν 2022-2023, µε αποτέλεσµα να διευκολύνεται ο προγραµµατισµός σε όσους παραγωγούς δεν παραδίδουν προϊόν σε συνεταιρισµούς.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή αναµένεται µειωµένη, κατά 11,3% από έτος σε έτος αλλά και 13,6% σε σχέση µε τον µέσο όρο της τελευταίας τριετίας, στους 10,2 εκατ. Τόνους

Στους 287.000 τόνους η εγχώρια παραγωγή

Σε µακροοικονοµικό επίπεδο, η Παγκόσµια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (World Apple and Pear Association – WAPA), κατά το ετήσιο Συνέδριο Prognosfruit (7-9 Αυγούστου) στην Βουδαπέστη), έδωσε τις επίσηµες εκτιµήσεις της για τη νέα περίοδο 2024/25.  Σύµφωνα µε αυτές τις προβλέψεις η ελληνική παραγωγή µήλων αναµένεται να είναι σηµαντικά αυξηµένη, κατά 56,4%, σε σχέση µε το 2023, ανερχόµενη στους 287.000 τόνους, αλλά και κατά 14,8% αυξηµένη σε σχέση µε τον µέσο όρο της τελευταίας τριετίας. Η συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή µήλων, αναµένεται µειωµένη, κατά 11,3%, σε σχέση µε πέρυσι αλλά και κατά 13,6% σε σχέση µε τον µέσο όρο της τελευταίας τριετίας και θα ανέλθει στους 10,2 εκατ. τόνους, διευκρινίζει η WAPA.

Ως προς τις κυρίαρχες ποικιλίες, η Golden Delicious αναµένει µικρότερες κατά 10,2% ποσότητες, στους 1,97 εκατ. τόνους, ενώ ελαφρώς χειρότερη εικόνα προβλέπεται ως προς τη δεύτερη στην κατάταξη ποικιλία Gala (-11,1%, στους 1,35 εκατ. τόνους). Αυτή των Red Delicious θα δει αυξηµένους 2,8% όγκους, ωστόσο, τα Idared µπορεί να χάσουν ένα 18,4% από τις ποσότητες του 2023-2024.

Exit mobile version