Site icon Fresher

Σε χαμηλό 36 ετών η συγκομιδή χυμοποιήσιμου πορτοκαλιού στην ηγέτιδα Βραζιλία

Αυτή η εκτίμηση, βασισμένη στη 10ετή Έρευνα Εκτίμησης Συγκομιδής (PES) της Fundecitrus, σηματοδοτεί τη χαμηλότερη συγκομιδή στην ιστορία της. Αυτή η υστέρηση επηρεάζει ήδη τις τιμές του πορτοκαλιού στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, με τις τιμές να έχουν ήδη αυξηθεί κατά 26% φέτος. Η Fundecitrus έχει προειδοποιήσει ότι η υπερβολική ζέστη άγγιξε τις πορτοκαλιές κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου για την ανθοφορία και τον αρχικό σχηματισμό καρπών, η οποία συνέβη μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών, μια ασθένεια που προκαλεί πρόωρη πτώση των καρπών, εμποδίζει επίσης την παραγωγή.

Η αδύναμη παραγωγή της Βραζιλίας είναι πιθανό να έχει σημαντική επίδραση στην παγκόσμια προσφορά χυμού πορτοκαλιού, δεδομένου ότι η χώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 70% του συνόλου των εξαγωγών χυμού πορτοκαλιού. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από τις τιμές ρεκόρ των πορτοκαλιών στο Σάο Πάολο, τον κορυφαίο παραγωγό της Βραζιλίας. Οι τιμές έφτασαν σε ιστορικά υψηλά τον Μάρτιο του 2024, ξεπερνώντας τα 100 R$ ανά κιβώτιο 40,8 κιλών.

Παραγωγή και Τιμολόγηση

Θα υπάρχουν περίπου τέσσερα λίτρα λιγότερος χυμός πορτοκαλιού διαθέσιμος ανά πολίτη της ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανίας Φρουτοχυμών ( VdF – Der Verband der deutschen Fruchtsaft-Industrie e. V.). Η μείωση της συγκομιδής κατά 24,36% μεταφράζεται σε μείωση 1,7 δισεκατομμυρίων λίτρων σε σύγκριση με την ετήσια παραγωγή χυμού πορτοκαλιού 7,1 δισεκατομμυρίων λίτρων. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού στη Γερμανία ήταν 6,8 λίτρα το 2023, σημείωσε η VdF.

Η ένωση πρόσθεσε ότι ο χυμός πορτοκαλιού παραμένει ακριβός και οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν στη Γερμανία στο μέλλον. Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού αυξήθηκαν στα υψηλότερα στις 31 Οκτωβρίου 2023 από τότε που άρχισαν να διαπραγματεύονται μελλοντικά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη το 1966, καθώς η προοπτική για περιορισμένη παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και το Μεξικό ενίσχυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για το προϊόν.

Πηγή: ESM

Exit mobile version