Site icon Fresher

Στη δημοσιότητα οι οκτώ νικητές για τα Βραβεία Βιολογικής Γεωργίας 2024 της ΕΕ

Οι φετινοί νικητές ακολουθούν τα υψηλά πρότυπα που έθεσαν οι προκάτοχοί τους και προβάλλουν βιώσιμα και εμπνευσμένα έργα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας των βιολογικών προϊόντων.

Οι νικητές της έκδοσης των βραβείων βιολογικής παραγωγής της ΕΕ για το 2024 είναι:

  • Καλύτερος βιοκαλλιεργητής (γυναίκα) στην κα Reinhilde Frech-Emmelmann στην Αυστρία. Η κα Frech-Emmelmann ίδρυσε ReinSaat GmbH το 1998 σε ένα βιοδυναμικό αγρόκτημα Demeter στο St. Leonhard am Hornerwald της Κάτω Αυστρίας. Το αγρόκτημα ειδικεύεται σε βιολογικούς σπόρους χωρίς ΓΤΟ, με περισσότερες από 800 ποικιλίες ανθεκτικές στους σπόρους, προωθώντας τη βιοποικιλότητα και τη βιώσιμη γεωργία σε όλη την Ευρώπη.
  • Καλύτερος βιοκαλλιεργητής (άνδρας) στον κ. Benny Schöpf στη Γερμανία. Ο κ. Schöpf είναι ο κύριος καλλιεργητής λαχανικών στο Kartoffelkombinat, το μεγαλύτερο συνεταιριστικό αγρόκτημα που υποστηρίζεται από την κοινότητα στη Γερμανία. Προμηθεύοντας 2.300 νοικοκυριά με βιολογικά λαχανικά εβδομαδιαίως, το αγρόκτημα δίνει προτεραιότητα σε δίκαιες συνθήκες εργασίας και βιώσιμες πρακτικές, προωθώντας ένα εναλλακτικό γεωργικό οικονομικό σύστημα.
  • Καλύτερη βιολογική περιοχή στο South Savo στη Φινλανδία. Το South Savo έχει δημιουργήσει μια ισχυρή κουλτούρα βιολογικής γεωργίας μέσα από 40 χρόνια συνεργασίας μεταξύ αγροτών, ερευνητών και τοπικών αρχών. Με 200 βιολογικά αγροκτήματα, η περιοχή προωθεί βιώσιμες πρακτικές, διατηρώντας την ποιότητα των υδάτων και τη βιοποικιλότητα και φιλοξενεί το Φινλανδικό Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών.
  • Καλύτερη οργανική πόλη για BioStadt Βρέμη στη Γερμανία. Με πάνω από το 30% των αγροκτημάτων να είναι πιστοποιημένα βιολογικά, η πόλη προωθεί βιώσιμα συστήματα τροφίμων μέσω κοινοτικών έργων και καινοτόμων γεωργικών πρωτοβουλιών, ενδυναμώνοντας τους πολίτες να οδηγήσουν την τοπική αλλαγή. Η BioStadt Bremen εργάζεται για τη μετατροπή όλων των δημοτικών υπηρεσιών τροφοδοσίας σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και νοσοκομεία σε 100% βιολογικά έως το 2025.
  • Καλύτερη βιολογική βιο-περιοχή στη Sörmland στη Σουηδία. Βρίσκεται νότια της Στοκχόλμης, η Sörmland είναι πρωτοπόρος στη βιολογική γεωργία από τη δεκαετία του 1940, συγκεντρώνοντας αγροκτήματα, επεξεργαστές τροφίμων, εστιατόρια και πολλά άλλα. Με το 20% της γεωργικής γης της βιολογικό, η περιοχή προωθεί τα τοπικά βιολογικά προϊόντα, τον βιώσιμο τουρισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη για την υγεία των βιολογικών τροφίμων.
  • Καλύτερη ΜΜΕ επεξεργασίας βιολογικών τροφίμων στη Gino Girolomoni Cooperativa Agricola στην Ιταλία. Βρίσκεται στην περιοχή Marche, αυτός ο συνεταιρισμός ειδικεύεται στη βιολογική παραγωγή ζυμαρικών, συνεχίζοντας την αποστολή του ιδρυτή του, Gino Girolomoni. Με 80 εκτάρια βιολογικής γεωργικής γης και εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας, παράγει 9 εκατομμύρια τόνους ζυμαρικών ετησίως, υποστηρίζοντας πάνω από 300 αγρότες και 60 τοπικούς εργαζόμενους.
  • Καλύτερο λιανικό εμπόριο βιολογικών τροφίμωνr to SAiFRESC στην Ισπανία. Ιδρύθηκε από τρεις αγρότες το 2011, η SAIFRESC μεταπήδησε στη βιολογική γεωργία, αναζωογονώντας τη γεωργία στην Huerta de Valencia. Με 30 εκτάρια βιολογικής γης, παράγουν 70 βιολογικά προϊόντα, πουλώντας το 90% της συγκομιδής τους τοπικά και μειώνοντας τις συσκευασίες. Η πρωτοβουλία προωθεί την κυκλική οικονομία και παρέχει εκπαιδευτικά εργαστήρια για τη βιολογική γεωργία.
  • Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο / υπηρεσία φαγητού σε ένα Kalf & Hansen στη Σουηδία. Αυτή η αλυσίδα εστιατορίων ιδρύθηκε το 2014 από τους Rune και Fabian Kalf- Hansen και προσφέρει 100% βιολογική, εποχική σκανδιναβική κουζίνα. Με δύο εστιατόρια, υπηρεσίες τροφοδοσίας και βιολογικά γεύματα στα σουηδικά τρένα, η Kalf & Hansen δίνει προτεραιότητα στην τοπική προμήθεια, τη βιωσιμότητα και τα προσιτά βιολογικά γεύματα, δημιουργώντας ισχυρές σχέσεις με τους τοπικούς παραγωγούς.

Για τη φετινή έκδοση υποβλήθηκαν σχεδόν 100 αιτήσεις από ολόκληρη την ΕΕ, με 24 υποψηφίους από 11 χώρες. Τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ περιλαμβάνουν 7 κατηγορίες και 8 επιμέρους βραβεία, αναγνωρίζοντας καινοτόμα, βιώσιμα και εμπνευσμένα έργα που προσθέτουν σημαντική αξία στη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση

Τα βραβεία διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, COPA-COGECA και IFOAM Organics Ευρώπη, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Exit mobile version