Site icon Fresher

Φεύγει με 55 λεπτά η πατάτα Νευροκοπίου, γενικό θέμα η ξηροθερμία για τα κηπευτικά

του Λεωνίδα Λιάμη

Η χρονιά, ωστόσο, για τους παραγωγούς, στα χωριά του λεκανοπεδίου, δεν ήταν καθόλου εύκολη. Η παρατεταµένη ανοµβρία, σε συνδυασµό µε τις ασυνήθιστα υψηλές, στην περιοχή, θερµοκρασίες, τη λειψυδρία και τα αυξηµένα κόστη εισροών, οδήγησαν σε µείωση των αποδόσεων, αλλά και των συνολικών εκτάσεων, που καλλιεργήθηκαν µε το προϊόν.

«Είµαστε στα τελειώµατα της συλλογής, αποµένει περίπου µία ακόµη εβδοµάδα και κυρίως σε χωράφια παραγωγών µε πολλά στρέµµατα. Οι µικρότεροι έχουν µαζέψει, ήδη, τις πατάτες τους. Η αποτίµηση δείχνει ότι η παραγωγή είναι λίγο µειωµένη σε σχέση µε πέρυσι και ένα µέρος της αποτελείται από µικρόκαρπες πατάτες», επισηµαίνει στην Agrenda ο Κώστας Ποιµενίδης, πατατοπαραγωγός από το χωριό Οχυρό, όπου και καλλιεργεί 400 στρέµµατα, µε διάφορες ποικιλίες πατάτας.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 988 της Agrenda

Από ασθένειες η χρονιά ευτυχώς δεν αντιµετώπισε κάτι ιδιαίτερο, όµως το µεγάλο πρόβληµα ήταν η ξηρασία, η ζέστη και η έλλειψη αρδευτικού νερού. «Για µεγάλο διάστηµα οι θερµοκρασίες κυµαινόταν στους 35-36 oC και κάποιες ηµέρες χτύπησε και 40 oC, που για την περιοχή του Νευροκοπίου δεν είναι κάτι συνηθισµένο και για την καλλιέργεια της πατάτας ισοδυναµεί µε θάνατο», περιγράφει ο κ. Ποιµενίδης, προσθέτοντας ότι την κατάσταση επιδείνωσε η ανοµβρία που συνέβαλε να µειωθούν δραστικά τις διαθέσιµες ποσότητες νερού.

Έτσι, σε µια χρονιά µε αυξηµένη ζήτηση για άρδευση, το τοπικό ΤΟΕΒ, όπως µας µεταφέρθηκε, µπόρεσε να καλύψει µόλις 30% των αναγκών του κάµπου και µε τιµές που εκτοξεύτηκαν στα 30 λεπτά το κυβικό, από 17 λεπτά την αµέσως προηγούµενη χρονιά. «Πολλοί αναγκαστήκαµε να κάνουµε γεωτρήσεις που επιβάρυναν το κόστος παραγωγής, ενώ και οι υπόλοιπες εισροές, η τιµή του σπόρου, η λίπανση και η φυτοπροστασία, παραµένουν ακριβές. Την ίδια στιγµή η τιµή του προϊόντος µπορεί να κυµαίνεται στα 40-50 λεπτά το κιλό, αλλά είναι κατά 2-3 λεπτά στο κιλό χαµηλότερη από ό,τι πέρυσι. Όλα αυτά έπαιξαν ρόλο στο να µειωθούν έως και 5.000 στρέµµατα, από τα περίπου 20.000 στρέµµατα πέρυσι, σε 15.000 φέτος οι συνολικές εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν µε πατάτα στο λεκανοπέδιο», τονίζει ο παραγωγός.

Μειωµένες περί το 30% οι στρεµµατικές αποδόσεις

Όσον αφορά τις στρεµµατικές αποδόσεις, για τις πρώιµες ποικιλίες, όπως η Spunta, το στήσιµο, σύµφωνα µε τον κ. Κεσκίνογλου, ήταν στους περίπου 3 τόνους το στρέµµα, σηµειώνοντας µια µείωση της τάξης του 30%, ενώ στις όψιµες όπως  οι Jelly, Safari, Bamba,  το τονάζ έπαιξε από 4 έως 4,5 τόνους το στρέµµα και εδώ η µείωση ήταν  στο 20%-30%. «Η συνολική παραγωγή του λεκανοπεδίου εκτιµώ πως φέτος ανήλθε σε περίπου 60.000 τόνους πατάτας. Ένα σηµαντικό ποσοστό αυτού του τονάζ έχει ήδη διατεθεί στην αγορά, καθώς η ζήτηση έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο, µια και φέτος ήταν µια πολύ πρώιµη χρονιά», αναφέρει ο πρόεδρος του Α.Σ. ∆ράµας.

Exit mobile version