Μαζί µε τους γονείς τους, Βασιλική και Ανδρέα Κυριακούλη, σκέφτηκαν ότι ήταν η κατάλληλη στιγµή να αυτονοµηθούν και να επενδύσουν σε ιδιόκτητο τυποποιητήριο φρούτων στην περιοχή της αρχαίας Τεγέας. Με καλλιέργειες έκτασης περί τα 100 στρέµµατα, σε υψόµετρο 650 µέτρων, η οικογένεια Κυριακούλη εκτός από ΠΟΠ µήλα Πιλαφά Τριπόλεως, παράγει και άλλες ποικιλίες όπως Starking και Fuji, ενώ µέρος των καλλιεργειών αποτελείται από βύσσινα, κεράσια, αχλάδια, πατάτες.
Ο Γιώργος Κυριακούλης σπούδασε Χηµικός Μηχανικός και ο Άγγελος Κυριακούλης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Στην περίοδο της πανδηµίας αποφάσισαν να υποστηρίξουν το επάγγελµα του πατέρα τους. Πλέον, είναι εκείνοι που έχουν αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας και εξέλιξης της οικογενειακής επιχείρησης.
«Οι αρχικές διεργασίες για το τι θα κάναµε σε σχέση µε την πρωτογενή παραγωγή, εξελίχθηκαν σε αποφάσεις περίπου το 2019. Ακολούθησα την πρωτοβουλία του αδερφού µου, που ήθελε να βοηθήσει την οικογένεια, δεδοµένου ότι υπάρχει µία µακροχρόνια παράδοση στην αγροτική παραγωγή. Θελήσαµε να αναβαθµίσουµε τη διαδικασία της παραγωγής, να δηµιουργήσουµε ετικέτα και να αναδείξουµε το µήλο ΠΟΠ Πιλαφά, το οποίο για αρκετά χρόνια είχε χάσει την δηµοτικότητά του. Προσπαθούµε πλέον να το επαναφέρουµε στην αγορά, σε µία θέση που πιστεύουµε ότι του αξίζει» αναφέρει ο κ. Κυριακούλης.
Το επόµενο διάστηµα τα δύο αδέρφια θα δοκιµάσουν νέες καλλιέργειες όπως iceberg, ντοµάτα, αγγούρι και αρκετά ακόµα κηπευτικά. Ωστόσο, δεν έχουν καταλήξει ποια από αυτά θα καλλιεργηθούν συστηµατικά. Αρχικά θα προχωρήσουν σε συµβατική καλλιέργεια, µε στόχο να δηµιουργήσουν και θερµοκήπιο.
Όπως λέει η Βασιλική Κυριακούλη, «η απόφασή µας να κάνουµε µόνοι µας την τυποποίηση µας προσέφερε µεγαλύτερη αυτονοµία, ενώ καταφέραµε να αποκτήσουµε καλύτερη επαφή µε τον τελικό καταναλωτή, ο οποίος άρχισε να γνωρίζει ότι τα µήλα που αγοράζει προέρχονται από το Κτήµα TeGaia. Τα κτήµατά µας βρίσκονται στην ορεινή περιοχή της Τεγέας και η συνολική τους έκταση υπερβαίνει τα 100 στρέµµατα. Η ετήσια παραγωγή σε µήλα ανέρχεται σε περίπου 200 τόνους».
Το ΠΟΠ Πιλαφά Τριπόλεως είναι ένα µήλο µε υπόξινη γεύση και πρασινοκίτρινο χρώµα. «Έχει τραγανή σάρκα και σκληρότητα, ιδίως µετά τη συγκοµιδή του. Ο χρόνος παραµονής του σε ψυγεία µπορεί να φτάσει τους 4 µε 5 µήνες από τη στιγµή που συγκοµίζεται. Βασικός παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη του µήλου, είναι το µικροκλίµα της περιοχής, που χαρακτηρίζεται από υγρασία και επηρεάζεται από τη λίµνη Τάκα. Οι αποδόσεις του κυµαίνονται από 80 έως και 100 κιλά ανά στρέµµα. Η καλλιέργεια γίνεται σε γραµµική διαµόρφωση παλµέτας», καταλήγει η κ. Κυριακούλη.