Το στοιχείο που επιχειρεί να εκµεταλλευτεί η βρετανική θυγατρική του νοτιοαφρικανικού κολοσσού παραγωγής επιτραπέζιου σταφυλιού, αλλά και εσπεριδοειδών, όπως σηµειώνουν στελέχη της, έχει να κάνει µε το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα συνιστά ίσως την πιο όψιµη καλλιεργητική ζώνη επιτραπέζιου σταφυλιού, σε όλο το βόρειο ηµισφαίριο.
Η συνθήκη αυτή δηµιουργεί θετικές προοπτικές, σε επίπεδο εµπορικής δραστηριότητας υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί αναδιάρθρωση των αµπελώνων στις περιοχές που έχουν επιλεγεί κι αντικατάσταση των υφιστάµενων ποικιλιών, µε νέες πατενταρισµένες, που έχουν ζήτηση από τις αγορές, αλλά και µε την ανάπτυξη εντελώς νέων αµπελώνων. «Το business plan που έχουµε εκπονήσει είναι να φτάσουµε συνολικά στα 4.000 στρέµµατα, ανεπτυγµένα σε διάφορες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, σε βάθος 5 ετών, µε τη βοήθεια τοπικών συνεργατών», τόνισε στην Agrenda o ∆ηµήτρης Θεοδώρου, senior procurement manager της Karsten UK, ο οποίος έχει αναλάβει και «τρέχει» το επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης στην Ελλάδα.
Το project έχει, ήδη, διανύσει ένα σηµαντικό µέρος, πάνω από το 20%, του δρόµου, που θα πρέπει να καλύψει, µέχρι να υλοποιηθεί πλήρως το business plan και οι επαφές συνεχίζονται. «Συνεργαζόµαστε σε πρώτη φάση µε οµάδες παραγωγών, σχήµατα και εξαγωγείς σε τρεις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριµένα στην Κατερίνη, την Καβάλα και την Κοµοτηνή, όπου έχουν συναφθεί συµφωνίες για την καλλιέργεια περίπου 800 στρεµµάτων µε επιτραπέζια σταφύλια», αποκαλύπτει ο κ. Θεοδώρου, διευκρινίζοντας ότι οι πατενταρισµένες ποικιλίες που έχουν φυτευτεί ήδη είναι της σειράς Arra, ενώ παράλληλα µπαίνουν και άλλες νέες, από διαφορετικούς breeders για τις οποίες κλείνονται συµφωνίες.
Με βάση τις συµφωνίες που έχουν ήδη συναφθεί, οι συνεργαζόµενοι παραγωγοί για να καλλιεργήσουν τις πατενταρισµένες νέες ποικιλίες καταβάλουν δικαιώµατα χρήσης (σ. σ. royalties), ενώ η Karsten UK έχει την υποχρέωση να απορροφήσει την παραγωγή. «Εµπορικά η διάθεση των προϊόντων γίνεται σε κάποιες αλυσίδες λιανεµπορικές στην Αγγλία µε τις οποίες διατηρεί συνεργασίες η Karsten, αλλά θέλουµε επίσης να στοχεύσουµε και σε άλλες αγορές, εκτός Αγγλίας. Ήδη έχουµε κάνει κάποιες αποστολές ελληνικών σταφυλιών στη Μέση Ανατολή και στην Ασία. Οπότε ανοίγονται και νέες αγορές», σηµειώνει ο κ. Θεοδώρου.
Εκτός από τα σχέδια για το επιτραπέζιο σταφύλι, η Karsten UK επιχειρεί να αναπτύξει εµπορική δραστηριότητα και σε άλλα ελληνικά προϊόντα. «Στο σταφύλι η δραστηριότητά µας είναι καθετοποιηµένη, από το χωράφι και φτάνει µέχρι το ράφι. Για τα άλλα προϊόντα είναι απλώς εµπόριο», εξηγεί ο συνοµιλητής µας και διευκρινίζει πως «στο ακτινίδιο εµπορευόµαστε ήδη αρκετά µεγάλες ποσότητες και θέλουµε να µπούµε και σε άλλα προϊόντα, όπως στα πυρηνόκαρπα, στα εσπεριδοειδή, αλλά και στα καρπούζια και ίσως και στα λαχανικά».
Ενδιαφέρον για κεράσια, εσπεριδοειδή και αβοκάντο
Η επέκταση του αντικειµένου και σε άλλες εµπορικές δραστηριότητες για την Karsten UK είναι ένα project που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σιγά – σιγά µέσα στο 2023 και θα αναπτυχθεί κυρίως το 2024.
«Για το 2023, προς το τέλος του έτους, είναι να εντάξουµε στο χαρτοφυλάκιό µας εσπεριδοειδή, κεράσια και αβοκάντο. Είµαστε σε συνεννόηση µε τους προµηθευτές, κάποιες συµφωνίες έχουν ήδη κλειστεί και κάποιες είναι σε επικοινωνία», µας ανέφερε ο Έλληνας εκπρόσωπος της Karsten UK, συµπληρώνοντας πως «θέλουµε να κάνουµε προσεκτικά βήµατα. Στην αρχή µε µικρούς όγκους, να µπούµε στις αγορές και αναλόγως να κινούµαστε. Ήδη στείλαµε αρκετά ακτινίδια φέτος στην Ασία και στη Μέση Ανατολή».
Όσον αφορά στη µητρική Karsten, ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι αποτελεί έναν οικογενειακό όµιλο, τον µεγαλύτερο ίσως παραγωγό επιτραπέζιων σταφυλιών στον κόσµο, µε µεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας σταφυλιών κι εσπεριδοειδών στη Νότιο Αφρική και µε δραστηριότητα στην Αγγλία και στην Ολλανδία.