Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βρίσκεις στη γεύση ό,τι δίνεις στο χωράφι

Αρχές Ιουνίου το Fresher συνάντησε την οικογένεια Συµεωνίδη σε ένα από τα κτήµατά της στην Ηµαθία να συγκοµίζει βερίκοκα. ∆εύτερης γενιάς παραγωγός ο Μάκης Συµεωνίδης, καθώς πήρε τη σκυτάλη της εκµετάλλευσης από τον πατέρα του, ο οποίος ασχολούνταν πάντα µε τα φρούτα και τα λαχανικά κι ήταν εκείνος που αποφάσισε, γύρω στο 1970, να πάψει να δίνει την παραγωγή του στο εµπόριο και να τη διαθέτει χωρίς διαµεσολάβηση στον καταναλωτή, για καλύτερο εισόδηµα.

Σήµερα η οικογενειακή εκµετάλλευση, το Κτήµα Συµεωνίδη, εκτείνεται σε 60 στρέµµατα και διαθέτει, εκτός από βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, λωτούς, δαµάσκηνα, αλλά κι αρακάδες, µπάµιες, πράσα και σπανάκια, που τα καλλιεργούνται το χειµώνα. «∆εν καθόµαστε σχεδόν καµία εποχή του χρόνου», αναφέρει ο ίδιος ενώ πολύτιµοι συνοδοιπόροι σε όλη την προσπάθεια είναι η σύζυγός του Ρούλα και τα δύο παιδιά τους, Ελένη και Θεοχάρης.

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση των προϊόντων, τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια ο παραγωγός Μάκης Συµεωνίδης, τρεις φορές την εβδοµάδα, άγρια χαράµατα, φορτώνει το φορτηγάκι του µε φρέσκα φρούτα και ζαρζαβατικά που παράγει και µαζί µε τη σύζυγό του στήνουν τον πάγκο τους σε διάφορες λαϊκές αγορές στη Μακεδονία.

Η επιλογή της οικογένειας να αυτοδιαχειρίζεται εµπορικά τα προϊόντα που καλλιεργεί σε κτήµατά της στην Ηµαθία, τους φέρνει σε απευθείας επαφή µε τον τελικό καταναλωτή και επειδή, στο πέρασµα των ετών, µε πολλούς πελάτες, πλέον, έχουν αναπτύξει διαπροσωπική σχέση, έχουν έναν λόγο παραπάνω, όπως λένε, να προσέχουν τι θα τους πουλήσουν.

Προετοιµάζοντας τη διάδοχη κατάσταση

«Το συνέχισα και εγώ και, πλέον, έχουµε βάλει στην εκµετάλλευση και τα παιδιά µας», τονίζει ο Μάκης Συµεωνίδης και δεν κρύβει ότι ήδη έχει αρχίσει να προετοιµάζει τη διάδοχη κατάσταση, βγάζοντας µπροστά τον γιο του Θεοχάρη. «Σκέφτοµαι να µεγαλώσω την εκµετάλλευση. Έχουµε βρει ένα χωράφι 12 στρέµµατα, κοντά σε αυτό που βρισκόµαστε σήµερα και το σχέδιό µου είναι να φυτέψω δέντρα, κάποιες από τις υφιστάµενες, αλλά και κάποιες νέες ποικιλίες, µε το βάρος να πέφτει στο βερίκοκο», µας λέει ο Θεοχάρης Συµεωνίδης. Όπως επισηµαίνει, «ποντάρουµε πολύ σε αυτό το προϊόν. Είναι µια καλλιέργεια την οποία έχουµε µάθει καλά, καθώς την ασκούµε εδώ και 17 χρόνια. Εδώ που είµαστε τώρα έχουµε 12 στρέµµατα, στα οποία καλλιεργούµε 26 διαφορετικές ποικιλίες από βερίκοκα».

Πολύτιµος συνεργάτης τα προϊόντα Timac Agro | ΛΥ∆Α

Καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσµα που επιτυγχάνουν, οπτικά, αλλά και γευστικά στα προϊόντα τους, όπως αναφέρουν πατέρας και γιος, παίζει το κοµµάτι της θρέψης. «Θέλω τα φυτά να τα ταΐζω, να κάνω ποιότητες, είναι το απωθηµένο µου», επισηµαίνει ο Μάκης Συµεωνίδης και την τακτική αυτή εφαρµόζει και ο Θεοχάρης, ο οποίος προχωρά ένα βήµα παραπέρα και είναι δεκτικός και σε πιο εξειδικευµένες λύσεις. «Συνεργαστήκαµε µε το κατάστηµα της Fytofarm του Ν. Νικολαΐδη στην Πατρίδα και µας πρότειναν για τη θρέψη προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α, η οποία ήταν γνωστή στον πατέρα µου για τα εξειδικευµένα προϊόντα θρέψης που διαθέτει» συµπληρώνει ενόσω µας προσφέρει να δοκιµάσουµε ένα ευµέγεθες βερίκοκο, τονίζοντας µε αυτοπεποίθηση για τη δουλειά του: «∆εν έχετε ξαναφάει τέτοιο ποιοτικό βερίκοκο».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η καλλιέργεια της βερικοκιάς, η οποία αν και διαθέτει δυναμική και αφήνει και καλό εισόδημα στον παραγωγό, απειλείται από την...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

FARMING

Σε μία προσπάθεια να καθοδηγήσει τους φίλους αγρότες ακτινιδιοπαραγωγούς, ο γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας εδαφολογίας, κ. Βασίλης Έξαρχος, αναδεικνύει τα τρία κρίσιμα κριτήρια για...

REPORTS

Προσπάθειες με στόχο την μείωση των πληθυσμών εντομολογικών εχθρών και αρχικών μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών γίνονται κατά τη χειμερινή περίοδο του λήθαργου σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...

REPORTS

Πρόωρες κοπές και «ελληνοποιήσεις» βάζουν «βόμβα» στα θεμέλια της φήμης που έχει «χτίσει», με κόπο, το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού και υπονομεύουν...