του Γιάννη Ρούπα
Μία εξαιρετική σοδειά τόσο από άποψη αποδόσεων όσο και ποιότητας έχουν να διαχειριστούν φέτος την Άνοιξη οι παραγωγοί πατάτας στην Πελοπόννησο, µε τα νερά που έπεσαν το χειµώνα και τις καλές καιρικές συνθήκες να συντελούν σε µέσες αποδόσεις που υπολογίζονται σε 3,5 τόνους το στρέµµα για ανοιχτή καλλιέργεια και στους 5,5 τόνους για πατάτα υπό κάλυψη. Επίσης, δεν σηµειώθηκαν σηµαντικές εξάρσεις παθογόνων, µε αποτέλεσµα οι κόνδυλοι να είναι οµοιόµορφοι.
Αντίστοιχα πέρυσι, λίγα ήταν τα κτήµατα µε αποδόσεις πάνω από 3 τόνους το στρέµµα για ανοιχτή καλλιέργεια πατάτας, ενώ είχαν µπει και λιγότερα στρέµµατα. Oι φυτεύσεις Νοεµβρίου και ∆εκεµβρίου έχουν δώσει κονδύλους µε µεγάλο µέσο µέγεθος και µικρή φύρα, ιδανικούς για τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Το θέµα είναι να φτιαχτούν κανάλια διανοµής ώστε ο µικρός παραγωγός µε 40-50 στρέµµατα πατάτας να µπορεί να εξάγει τη σοδειά του.
Ο συνδυασµός τιµής και απόδοσης βγάζει παρόµοια έσοδα µε πέρυσι για την ανοιξιάτικη πατάτα της Πελοποννήσου, ενώ υπάρχει και µία σηµαντική αύξηση φυτεύσεων κατά 20-25%. Αυτές τις µέρες στο φουλ της συγκοµιδής, οι τιµές έχουν υποχωρήσει στα 40-45 λεπτά για εξαγωγή όσο και για την εσωτερική αγορά. «Ναι µεν έπεσε η τιµή λόγω µεγάλης προσφοράς, αλλά τα µαθηµατικά βγάζουν ίδια έσοδα µε πέρυσι», εξηγεί στην Αgrenda o Χρήστος Μπεκίρης, παραγωγός από την Αχαΐα και προσθέτει ότι «µε 3,5 τόνους απόδοση και 40 λεπτά τιµή βγάζουµε 1.400 ευρώ το στρέµµα, ενώ πέρυσι µε αποδόσεις 3.000 κιλών και 48-50 λεπτά τιµή, είχαµε πάνω κάτω τα ίδια έσοδα».
Αυξημένη φέτος η ζήτηση, κανάλι διάθεσης ζητούν οι παραγωγοί
Φέτος που υπάρχει ζήτηση από το εξωτερικό, εντοπίζεται µία αδυναµία πολλών καλλιεργητών να βρουν κανάλι για τη διάθεση του προϊόντος τους, µε αποτέλεσµα να υποχρεώνονται να προωθήσουν τη σοδειά τους στο εσωτερικό εµπόριο, το οποίο και χρησιµοποιεί τη «χιλιοειπωµένη» δικαιολογία της αιγυπτιακής πατάτας, προκειµένου να πιέζει όσο µπορεί τις τιµές. Βέβαια, δεν υπάρχει λόγος να ξεπουλήσει κάποιος τη σοδειά του, δεδοµένου πως τα τελευταία δυο χρόνια, η τιµή τσιµπάει το καλοκαίρι.
Σε ένα βαθµό, η αιγυπτιακή πατάτα προκαλεί πρόβληµα και στις εξαγωγές. Η παραγωγή της Αιγύπτου µαζεύεται από ∆εκέµβριο έως Απρίλιο και έχει κατακλύσει αγορές, οι οποίες παρουσιάζουν φέτος σηµαντικό έλλειµµα όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Κροατία. Η πληθωρική ελληνική σοδειά θα µπορούσε να εξάγεται σε πολύ καλύτερες τιµές, µε οφέλη για όλους, ωστόσο τα περιθώρια κέρδους περιορίζονται από τον ανταγωνισµό της Αιγύπτου, ο οποίος υπάρχουν ενδείξεις πως είναι και αθέµιτος.
Οι παραγωγοί ζητούν αυστηροποίηση των ελέγχων στις εισαγωγές αιγυπτιακού προϊόντος, αφού υπάρχουν ενδείξεις για υπολλειµµατικότητες απαγορευµένων δραστικών σε ορισµένες παρτίδες
Συνάντηση με φορείς για την αιγυπτιακή
Σε συζητήσεις µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να κλειστεί µία συνάντηση µε κύριο θέµα την αιγυπτιακή πατάτα βρίσκονται οι Αγροτικοί Σύλλογοι της ∆υτικής Ελλάδας. Οι παραγωγοί ζητούν αυστηροποίηση των ελέγχων στα λιµάνια για τις εισαγωγές αιγυπτιακού προϊόντος, αφού έχουν ενδείξεις από ελέγχους άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, για υπολλειµµατικότητες απαγορευµένων στην ΕΕ φυτοπροστατευτικών δραστικών ουσιών σε κάποιες παρτίδες. Αναβρασµός για την εισροή του αιγυπτιακού προϊόντος, επικρατεί και στην Ισπανία µε τη συγκοµιδή στη Σεβίλλη να ξεκινά τις επόµενες µέρες και τους παραγωγούς ανήσυχους για την εξέλιξη τιµών.
Αυτό που συζητούν οι Έλληνες παραγωγοί είναι πως πολλές φορές το εµπόριο εκµεταλλεύεται το έλλειµµα πληροφόρησης για τις διαθέσιµες ποσότητες και ρίχνει δίχως λόγο τις τιµές. «Μπορεί να έχουµε 2.000 τόνους πατάτα σε ένα χωριό αντί για 1.800 τόνους που περίµενε το εµπόριο, κι όµως η τιµή θα χάσει 10 λεπτά αντί για 2-3 λεπτά. Χρειαζόµαστε να υπάρχουν µηνιαία ισοζύγια σε πωλήσεις, αποθέµατα και κατανάλωση ώστε να ξέρουµε που βαδίζουµε», εξηγεί οργανωµένος παραγωγός από τη Βοιωτία.