Όπως λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού, Στέργιος Παρασχάκης, «ο Συνεταιρισµός προτίθεται να επενδύσει σε νέες ποικιλίες για να καλύψει τη ζήτηση που υφίσταται στην αγορά. Στόχος µας είναι να βάλουµε στο χαρτοφυλάκιό µας και νέες καλλιέργειες έτσι ώστε να δώσουµε προστιθέµενη αξία στο παραγόµενο προϊόν µας».
Ο Συνεταιρισµός όπως ο ίδιος λέει, βγήκε από µία δύσκολη χρονιά το 2022 στο ακτινίδιο. «Το 2023 στο ακτινίδιο αφήνει να διαφαίνονται κάποια σηµάδια αισιοδοξίας, ωστόσο είναι νωρίς για να δούµε που θα καθίσει η µπίλια. Ο λόγος είναι ότι έχουν υποστεί ζηµιές στις καλλιέργειες ακτινιδίου, χώρες όπως η Χιλή µε περίπου 10-20% µείωση της παραγωγής από την κακοκαιρία. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Νέα Ζηλανδία, ενώ και η Κίνα έχει υποστεί ζηµιές από καύσωνες που επικρατούν στην περιοχή. Η πρώτη αίσθηση δείχνει ότι θα έχουµε µία καλύτερη εµπορικά χρονιά για το ελληνικό ακτινίδιο», αναφέρει ο Σ. Παρασχάκης. Πέρυσι ο «Νέστος» πούλησε ακτινίδια σε Νότια Κορέα, Μαλαισία, Ινδονησία, Ινδία και ευρύτερα στις ανατολικές χώρες καθώς και στον Καναδά όπου διατέθηκαν οι µεγαλύτερες ποσότητες αλλά και µικρότερες ποσότητες στην ευρωπαϊκή αγορά ή στην Κίνα.
Το 2023 αναµένεται ότι θα ανοίξουν δύο νέες αγορές αυτές του Βιετνάµ – όπου πρόκειται να υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας µε την Ελλάδα στο πλαίσιο διακρατικής συµφωνίας για εξαγωγές – καθώς και αυτή του Ισραήλ. Η περίπτωση του Βιετνάµ θα αποτελέσει ένα θετικό γεγονός για το σύνολο της ελληνικής αγοράς, όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού.
Αυτή τη στιγµή περίπου το 95% της παραγωγής ακτινιδίου για τον «Νέστο» διατίθεται σε εξαγωγές, ενώ ο τζίρος του 2022 ανήλθε περίπου στα 5 εκατ. ευρώ.
Στο πρόγραµµα του Συνεταιρισµού είναι να υλοποιήσει επενδύσεις και σε νέα ψυγεία, όπου οι περισσότεροι συνεταιρισµοί εµφανίζουν έλλειµµα σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. ∆ιαθέτει ήδη δικά του ψυγεία και επιδίωξη είναι να αυξήσει τους ψυκτικούς του θαλάµους µέσα στα επόµενα χρόνια. «Τα ακτινίδια που υπάρχουν την Ελλάδα δεν χωράνε στα υφιστάµενα ψυγεία κάτι που αποτελεί ένα αρνητικό γεγονός, γιατί αφήνει χώρο σε Ιταλούς και Ισπανούς να αγοράζουν ελληνικό φρούτο που δεν µπορεί να αποθηκευτεί και να το πωλούν ως δικό τους. Είναι κάτι που πρέπει να σταµατήσει και το έχουµε συζητήσει µε την πολιτεία», επισηµαίνει ο Στέργιος Παρασχάκης. «Για ψυγεία µε χωρητικότητα 1 εκατοµµύρια κιλά ακτινιδίου απαιτείται επένδυση περίπου 1 εκατοµµυρίου ευρώ για να καλύψουµε τις ανάγκες µας», παρατηρεί ο ίδιος.
Στόχος η ανάπτυξη στο πράσινο σπαράγγι
Σε ό,τι αφορά το σπαράγγι αυτή τη στιγµή παράγει λευκό, έχει εισέλθει στο πράσινο σπαράγγι και στόχος του ΑΣ «Νέστος», είναι να αναπτύξει νέες φυτεύσεις στο πράσινο, αυξάνοντας τις παραγόµενες ποσότητες, λόγω της ευρύτερης ζήτησης που υφίσταται. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δώσει κίνητρα σε παραγωγούς για να γυρίσουν υφιστάµενες καλλιέργειες σε πράσινο σπαράγγι, διευκολύνοντας τη συγκεκριµένη στόχευση. «Θα πρέπει να στραφούµε περισσότερο στο πράσινο διότι η παραγωγή του είναι ακόµα αρκετά περιορισµένη. Γι’ αυτό αναζητούµε παραγωγούς που επιθυµούν να επενδύσουν στο πράσινο σπαράγγι, κι εµείς θα συµβάλουµε για να διευκολύνουµε τις νέες φυτείες των παραγωγών. Το σπαράγγι που παραλαµβάνει σε ηµερήσια βάση αυτή τη στιγµή κυµαίνεται από 3.800 κιλά έως και 7.000 κιλά. Οι περιοχές από τις οποίες συλλέγει είναι ο Νέστος Καβάλας και κάποιες από την περιοχή της Ξάνθης. Το σπαράγγι εξάγεται κυρίως στη Γερµανία, ενώ διατίθενται και ορισµένες ποσότητες στην Ελλάδα. Συνολικά οι εξαγωγές σπαραγγιού φθάνουν το 85-90% της παραγωγής.