Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 15-17 Ιουλίου, ενώ οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 19-21 Ιουλίου.
Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, είναι αυτός από 17-19 Ιουλίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών και από 21-23 Ιουλίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες. Ιδιαίτερη προσοχή είναι σημαντικό να δίνεται στον αριθμό ημερών αναμονής από την επέμβαση έως την συγκομιδή.
Σημαντική αύξηση συλλήψεων από ανάρσια και βλαστορύκτη
Η πτήση των εντόµων της ανάρσιας και του βλαστορύκτη εµφανίζεται συνεχής, µε σημαντική αύξηση συλλήψεων το τελευταίο διάστηµα. Οι περισσότερες ωοτοκίες υπολογίζεται ότι έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ οι περισσότερες εκκολάψεις (παρουσία των νεαρών προνυµφών) υπολογίζονται µέσα στην ερχόµενη εβδοµάδα. Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης, τα δεδοµένα των συλλήψεων των εντόµων στις παγίδες προέρχονται από τις περιοχές Πιερίας, Ηµαθίας και Πέλλας, ενώ τα θερµοκρασιακά δεδοµένα υπολογισµού των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών προέρχονται από τους µετεωρολογικούς σταθµούς Βέροιας, Νάουσας και Σκύδρας. Οι παραγωγοί, προκειµένου να πάρουν την απόφαση επέµβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαµβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.
Προληπτικοί χειρισμοί για προστασία από μονίλια
Όσον αφορά την μονίλια, παθογόνο μύκητα που προσβάλλει καρπούς και κλαδίσκους, οι γεωπόνοι προτείνουν την προστασία των καρπών που πλησιάζουν στην ωρίμανση. Διευκρινίζεται ότι η προστασία των καρπών πριν την συγκομιδή μειώνει τις μετασυλλεκτικές σήψεις.
Δείτε τη Γεωργική Προειδοποιήση εδώ.