Την περίοδο του καλοκαιριού, όταν οι απαιτήσεις στο χωράφι γίνονται ακόµη πιο πιεστικές, λόγω και της έναρξης της συγκοµιδής, κοιµάται συνήθως δύο ώρες την ηµέρα, µεταξύ 7 και 9 το πρωί, γιατί τα βραδινά ποτίσµατα, λέει, δεν συζητά καν να τα αφήσει για κανέναν άλλον. Στις υπόλοιπες ώρες του 24ωρου συντονίζει έναν… λόχο από 60 εργάτες (στο peak της συγκοµιδής) και συνεργάτες µε φυσική παρουσία, είτε µε οδηγίες µέσω του κινητού τηλεφώνου, που δεν σταµατά να χτυπά.

Από αριστερά: Έφη Πισκόπου Operational Marketing & Product Manager της Timac Agro | ΛΥ∆Α, ο παραγωγός Γρηγόρης Κροµµύδας και ο Τεχνικός Πωλήσεων | Σύµβουλος Θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α στην περιοχή της Ηµαθίας Αναστάσιος Γεωργιάδης.

Τον συναντήσαµε στα Ριζώµατα Ηµαθίας, στο κατάστηµα αγροεφοδίων του Αντώνη Σβαρνόπουλου, µε τον οποίο συνεργάζεται και όπως µας είπε η πρώτη επαφή που είχε µε τη γεωργία ήταν στη δενδροκοµία, το 2010, στα 9 στρέµµατα κερασιές, που διέθετε ο δάσκαλος πατέρας του.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 973 της Agrenda

«Λίγα χρόνια µετά, το 2016, ξεκίνησα από το µηδέν την καλλιέργεια επιτραπέζιας τοµάτας, µε ένα χωράφι µόλις µισό στρέµµα και σήµερα έχω φτάσει στα 170 στρέµµατα, χωρίς να αξιοποιήσω προγράµµατα και επιδοτήσεις», εξηγεί ο συνοµιλητής µας, ο οποίος, στο µεσοδιάστηµα, δηµιούργησε το brand name «Κτήµατα Σάββα, από τη Γη µας. Ορεινές τοµάτες Ολύµπου», µε το οποίο προωθεί τα προϊόντα του στην αγορά.

Με την εµπειρία που έχει συσσωρεύσει πλέον, ο παραγωγός τονίζει χωρίς περιστροφές ότι η τοµάτα είναι µια δύσκολη καλλιέργεια, αλλά όταν παράγεις καλό προϊόν ανταµείβεσαι. Τα πρώτα δείγµατα από τη φετινή παραγωγή, µάλιστα, δείχνουν εξαιρετική ποιοτική διαβάθµιση, ενώ και το τονάζ φαίνεται πως θα είναι ικανοποιητικό.

«Συνήθως πιάνουµε από 12 έως 14 τόνους το στρέµµα, αλλά έτυχε να συλλέξουµε από χωράφι ακόµη και 20 τόνους το στρέµµα», ανέφερε κι εκθείασε τη συµβολή της θρέψης στο αποτέλεσµα, εστιάζοντας στα εξειδικευµένα προϊόντα της «Timac Agro | ΛΥ∆Α», που χρησιµοποιεί κατά κόρον τα τελευταία χρόνια.

«Ένας παραγωγός αυτό που αναγνωρίζει σε ένα λίπασµα έχει να κάνει µε το πώς αντιδρά το φυτό την επόµενη κιόλας ηµέρα από την εφαρµογή. Στα καλά λιπάσµατα λέµε ότι το φυτό ακούει. Κι όταν ένα λίπασµα το χρησιµοποιήσεις σε µια δύσκολη στιγµή και δεις ότι το φυτό σου ανταποκρίνεται άµεσα, σηµαίνει ότι το προϊόν δουλεύει», µας εξήγησε και υποστήριξε πως τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α, που εµπιστεύεται εδώ και 5 χρόνια στην καλλιέργειά του, ανήκουν ανεπιφύλακτα σε αυτή την κατηγορία.

Το πρώτο προϊόν της εταιρείες που δοκίµασε ήταν το κρυσταλλικό λίπασµα KSC Mix µε τεχνολογία PHYT-actyl και όταν είδε τη διαφορά στα φυτά, άρχισε να χρησιµοποιεί όλη τη γκάµα της σειράς των κρυσταλλικών προϊόντων KSC, όπως επίσης τα λιπάσµατα-βιοδιεγέρτες της γκάµας SEACTIV – SEACTIV RAME, SEACTIV ELITE, SEACTIV MAGICAL, SEACTIV LEOS και SEACTIV VITAL καθώς επίσης και το FERTIACTYL GZ και MAXIFRUIT.

Πλήρες πρωτόκολλο θρέψης

Εν µέσω της καλλιέργειας επιτραπέζιας τοµάτας και κερασιών µοιράζει το χρόνο του κι ο παραγωγός Γρηγόρης Κροµµύδας από το ορεινό χωριό Σφηκιά, στην Ηµαθία που διαθέτει την παραγωγή του στις λαχαναγορές Θεσσαλονίκης και Αθήνας, µε το brand «Αφοί Κροµ».

Μας έδειξε τα περιποιηµένα χωράφια του, µε τα φορτωµένα καρπούς φυτά, σε υψόµετρο 670 µέτρων, απέναντι από το χωριό Ριζώµατα και όπως µας είπε, φέτος, µαζί µε τον ∆ηµήτρη τον 22χρονο αδελφό του και τη µητέρα του, καλλιεργούν 30 στρέµµατα επιτραπέζια τοµάτα, σχεδόν διπλάσια έκταση από πέρυσι. «Για τη θρέψη των φυτών δουλεύουµε τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α σε όλο τον κύκλο της καλλιέργειας και τα αποτελέσµατα είναι πολύ καλά. Ο παραγωγός εφαρµόζει ένα πλήρες πρωτόκολλο θρέψης από τη γκάµα της Timac Agro | ΛΥ∆Α. «Ξεκινάµε τη βασική λίπανση, µε το εξειδικευµένο κοκκώδες λίπασµα EUROFERTIL LITHACTYL N-PRO, κατόπιν στις δύο – τρεις ηµέρες µετά τη µεταφύτευση βάζουµε το βιολογικό µυκητοκτόνο TUSAL µαζί µε το FERTIACTYL GZ, συνεχίζουµε µε τα κρυσταλλικά προϊόντα της σειράς KSC µε τεχνολογία PHYT-actyl, µε  το KSC I 14-40-5 +13%SO3 +0,1%Fe +0,05%Cu +0,1%Zn +0,1%B +0,01%Mo για φώσφορο και ακολουθούν το ισορροπηµένο KSC VI 14-12-14+35%SO3 +0,1%B +0,1%Cu +0,1%Fe +0,1%Mn +0,1%Zn και το καλιούχο KSC ΙΙΙ 15-5-35 +0,1%Fe +0,1%B +0,01%Mo, ενώ στο ενδιάµεσο χρησιµοποιώ το KSC VII PERLA 15-0-9 +20%CaO για το δέσιµο της ταξιανθίας και τη σύσφιγξη των καρπών και όταν θέλουµε να γυρίσουµε την τοµάτα είτε για λόγους που σχετίζονται µε τον καιρό που έχουµε µπροστά µας, είτε επειδή η αγορά το επιτάσσει βάζουµε το KSC V 8-16-42 +0,1%B +0,1%Fe +0,05%Mn +0,1%Zn, το οποίο απορροφάται γρήγορα και µέσα σε 3-4 ηµέρες ο καρπός παίρνει το χρώµα που θέλουµε», µας εξήγησε ο παραγωγός.

Χρειάζονται καλές λύσεις όταν  είναι στο φόρτωμα η καλλιέργεια

Στα ορεινά χωριά μεταξύ Ημαθίας και Πιερίας, η επιτραπέζια τομάτα είναι βασική καλλιέργειας, καλύπτοντας περίπου 350-400 στρέμματα το χρόνο, ανάλογα τη χρονιά όπως μας ανέφερε ο Αντώνης Σβαρνόπουλος, γεωπόνος, ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων στα Ριζώματα.

«Η τοµάτα είναι δυναµική καλλιέργεια, µε πολλές δυσκολίες, αλλά και προβλήµατα µε εχθρούς και ασθένειες, ενώ συν τοις άλλοις πρέπει να βγει η δουλειά µέσα σε πέντε µήνες, γεγονός που αυξάνει την πίεση», µας είπε ο κ. Σβαρνόπουλος και τόνισε πως «η επιτραπέζια τοµάτα γενικώς βγάζει ό,τι είναι να βγάλει όταν είναι στο φόρτωµά της σε καρπούς. Εκεί χρειάζεται να έχεις κάποιες λύσεις να επέµβεις κι εγώ έχω βρει απαντήσεις σε τέτοια προβλήµατα στα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α, τα οποία τα χρησιµοποιώ όταν ζορίσει το πράγµα».

Πλέον η συνεργασία του γεωπόνου µε την ελληνική θυγατρική του γαλλικού οµίλου µετρά 12 χρόνια και είναι σε θέση να έχει άποψη για τα προϊόντα της τελευταίας. «∆εν χρειάζεται να είσαι επιστήµονας για να αντιληφθείς τα πλεονεκτήµατα που έχουν τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α. Το βασικότερο είναι ότι έχουν αµεσότητα στη λύση του προβλήµατος θα προκύψει. Είτε είναι έλλειψη ασβεστίου, είτε φούσκωµα στον καρπό, είτε µια ασθένεια, γιατί έχει µπει η εταιρεία πλέον και στη φυτοπροστασία», είπε και σηµείωσε πως στο κατάστηµά του δουλεύει το σύνολο σχεδόν της γκάµας των εξειδικευµένων προϊόντων της Timac Agro | ΛΥ∆Α.

Πάντοτε κοντά στον παραγωγό

Αφορµή για τη µετάβασή µας στην περιοχή, στάθηκε η επίσκεψη που έκανε στους δύο δραστήριους νεαρούς παραγωγούς και τον ιδιοκτήτη του συνεργαζόµενου καταστήµατος στα Ριζώµατα, η Έφη Πισκόπου, Operational Marketing & Product Manager της Timac Agro | ΛΥ∆Α, στο πλαίσιο των τακτικών «εφορµήσεων» που κάνουν τα στελέχη της εταιρείας στην ελληνική ύπαιθρο για να αφουγκράζονται τις ανάγκες τους από πρώτο χέρι.

Τη ρωτήσαµε για τη σειρά κρυσταλλικών προϊόντων KSC και όπως µας εξήγησε έχουν ενσωµατωµένη την πατενταρισµένη τεχνολογία PHYT-actyl. «Πρόκειται για ένα σύµπλοκο βιοδιεγερτικών ουσιών που αποτελείται από πρόδροµες ουσίες φυτοορµονών, ενώσεις που προσδίδουν στην καλλιέργεια αυξηµένη αντοχή στις αβιοτικές καταπονήσεις, οργανικά σύµπλοκα που συνεισφέρουν στην κινητοποίηση των θρεπτικών συστατικών για καλύτερη απορρόφηση από το φυτό, καθώς επίσης και βιταµίνες και µεταλλικά στοιχεία. Ταυτόχρονα, επιτυχγάνουν ρύθµιση του pH και της ηλεκτρικής αγωγιµότητας του θρεπτικού διαλύµατος (EC)», είπε και διευκρίνισε πως είναι προϊόντα που προορίζονται για εφαρµογή µε στάγδην άρδευση, καθώς η τεχνολογία τους είναι τέτοια που τα καθιστά αποτελεσµατικά για εφαρµογή µέσω του εδάφους και χρησιµοποιείται σε κηπευτικά, όπως τοµάτες, αγγούρια, µελιτζάνες και άλλα, ακόµη και σε δενδρώδεις καλλιέργειες.

Αναφορικά µε τους διαφυλλικούς βιοδιεγέρτες της Timac Agro | ΛΥ∆Α, η κ. Πισκόπου µας ανέφερε πως η µεγαλύτερη γκάµα είναι η SEACTIV, κάτω από την οποία υπάρχουν προϊόντα όπως τα SEACTIV OPAL, SEACTIV TONIC, SEACTIV RAME, τα οποία βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του προϊόντος από το φυτό και ενισχύουν την αντοχή του φυτού ενάντια στα αβιοτικά στρες, ενώ διαθέτουν και το µόριο IPA το οποίο λειτουργεί ως ένας διασυστηµατικός µεταφορέας και εξασφαλίζει την καλύτερη µεταφορά και αναδιανοµή των θρεπτικών στοιχείων κατά µήκος του φυτού. «Εποµένως δεν µιλάµε απλώς για διαφυλλικούς βιοδιεγέρτες, αλλά για προϊόντα που έχουν διασυστηµατική δράση», τόνισε η κ. Πισκόπου, υπογραµµίζοντας πως πρωταγωνιστής των βιοδιεγερτών της εταιρείας είναι το FERTIACTYL GZ, που έχει αφήσει εποχή και ακόµη χρησιµοποιείται κατά κόρον από πολλούς παραγωγούς.

*Στην κεντρική φωτογραφία από αριστερά προς δεξιά, ο Περιφερειακός ∆ιευθυντής της Timac Agro | ΛΥ∆Α στην Κεντρική και ∆υτική Μακεδονία, Αθανάσιος Κωστακίδης, ο ιδιοκτήτης του καταστήµατος γεωργικών εφοδίων στα Ριζώµατα Ηµαθίας Αντώνης Σβαρνόπουλος και ο Αναστάσιος Γεωργιάδης Τεχνικός Πωλήσεων | Σύµβουλος Θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α στην Ηµαθία